Hediye Güral Gür: 5 milyon Rus turistin 3 milyonu gelebilirse çok iyi

Hediye Güral Gür: 5 milyon Rus turistin 3 milyonu gelebilirse çok iyi

Ukrayna pazarının tamamen kapandığını ifade eden turizmciler, Rusya pazarında ise 2 milyon turist kaybı öngörüyor.


Türkiye Gazetesi’ne konuşan NG Hotels & Resorts’un Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür turizm sektöründe Rusya-Ukrayna kaynaklı ciddi bir sıkıntı yaşandığını belirtti.

Yaptırımlar nedeniyle Rusların satın alma güçlerinin çok düştüğünü anlatan Hediye Güral Gür “Ukrayna'dan bu sene bize hiçbir şey gelmeyecek. Bu sene 1 milyon Ukraynalı turist bekleniyordu Antalya'ya, 5 milyon da Rusya'dan bekleniyordu. Ruslar da gelebilir fakat onların ekonomileri yüzde 40 devalüasyon gördü, satın alma güçleri çok düştü. 5 milyonun 3 milyonu gelebilirse çok iyi” dedi.

Turizmde asıl sıkıntının hava taşımacılığında olduğunu söyleyen Gür, “Bölgeden gelen misafirler hep charter uçuşlarla geliyorlar. Bu uçuşları yapan firmalar da Boeing ve Airbus'tan kiralanmış uçaklarla getiriyorlar. Boeing ve Airbus da uçaklarını geri çağırdı. Mart sonuna kadar bu uçakların teslim edilmesi gerekiyor. Teslim edildiği andan itibaren de o uçuşları yapabilecek uçak yok. Rusya ve Ukrayna'dan turist gelemiyor diye değil aslında bölgeden hiçbir uçuş olamayacak diye bakmak lazım olaya. Asıl sıkıntımız bu bizim şu anda. Hem Ulaştırma hem Turizm Bakanı bu sorunu çözmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Turizmde kayıp yüzde 50'yi bulabilir”

Charter uçuşların yerini yerli firmaların almasının konuşulduğunu ifade eden Gür, “Pegasus ve THY birazını alabilir ama tarifeli seferlerle bu kadar uçuşu yapmaları mümkün değil. Bu seferleri 4-5 büyük operatör yapıyor. Bunlar Polonya'dan da Kazakistan'dan da Rusya'dan da Ukrayna'dan da getiriyor. Hem Doğu Avrupa'dan hem de Rusya bölgesinden turist getiriyorlardı. Alternatif olarak Arap, İsrail ve Avrupa pazarlarını değerlendiriyoruz. Rusya ve Ukrayna'daki açığı alternatif pazarlar kapatamazsa turizmde kayıp yüzde 50'yi bulabilir. Şu an hiç kimsenin milliyet seçecek durumu yok. Kim gelirse başımızın üstünde yeri var diyecek herkes. Bu Antalya'daki tesisler için de İstanbul için de bizim için de böyle.”  Şeklinde konuştu.

“Yazın otellere enflasyon oranında zam gelecek”

Pandemi döneminde 2 milyar liralık yatırım yaptıklarını belirterek, pandemi ve enflasyon etkisiyle maliyetlerinin çok arttığını anlatan. Gür, “Maliyet artışlarını henüz fiyatlarımıza yansıtamıyoruz. TÜİK'in açıkladığı bir enflasyon oranı var ama bizim özellikle mutfak enflasyonumuz bunun çok çok üstünde. Bazı mutfak ürünlerinde yüzde 80-90'a varan maliyet artışları oluyor. Temizlik kimyasallarında da çok ciddi artışlar var. İşçilik keza çok arttı. Yazın otellere enflasyon oranında zam gelecek. Antalya'daki oteller için şu an bir risk var. Operatörlerden alınan çekler var. O çekleri peynircisine, kimyasalını aldığı yere kullandı. Bu çekler geri dönerse sektör bazında sıkıntılar yaşanacak” dedi.



Bu Haber 08.03.2022 - 10:19:20 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Aydın Küçükoğlu 09.03.2022 - 12:53

    Turizmcilere acimiyorum Türk insanına en yüksek fahiş fiyat politikası uygulayan Türk turist gelmesin diyen Rus ve Ukrayna halkına en düşük fiyatı uygulayan zihniyetin beter olmasını dilerim yabancı turistler gelemiyince Türk insanına avuç açan kişiler, ben yıllardır Türkiye'de hotele gidip tatil yapmıyorum Türkiye'de bize uygulanan fiyatın yarı fiyatına Kıbrıs'ta en güzel hotelde tatil yapıyorum muhteşem denizi var. Bize Türkiye'de uygulanan kazık fiyat turizmine hayır diyorum.

  • Müşteri seçmek !!!!

    kaan berkkan 08.03.2022 - 01:23

    '' Şu an hiç kimsenin milliyet seçecek durumu yok. Kim gelirse başımızın üstünde yeri var. '' Talihsiz bir açıklama olmuş. Maalesef belli otellerde bu bencil mantık hep var. Müşteri seçmek !! Yüksek fiyat ve belli bir pazara odaklanıp, kriz olduğunda '' kapı herkese açık, iyi ki varsınız, zaten biz sizi de çok severiz '' söylemleri. İşler biraz yoluna girince yine '' siz de kimsiniz, ne işiniz var burada, bizim buraya girmeniz çok zor '' davranışları. Yazık...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.