Hava yolu şirketleri için 'borç altında zombileşme' riski

Hava yolu şirketleri için 'borç altında zombileşme' riski
Devam eden kapanmalar nedeniyle hava yolu şirketlerinin 'zombi' borç riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

TurizmGüncel - Dış Haberler

Pandemi döneminde ciddi şekilde borçlanan hava yolu şirketlerinin, borçlarını ödeme knusunda artan zorluklarla karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Yeniden yapılandırma konusunda önde gelen bir danışmana göre, gelinen noktada hava yolu şirketlerinin borç seviyesi artık çok yüksek.

Satış ve geri kiralama anlaşmalarının havacılık sektöründe borçları arttırdığına dikkat çeken Deloitte'in partneri David Gard, uçak kiralama oranlarındaki efektif faiz oranının ise çok yüksek olduğunu ifade etti.

Devletten borçlanmayı kabul eden hava yolu şirketlerinin fazladan borca girdiklerini kaydeden Gard, ''Hava yolu şirketleri yatırım yapmadan önce bu borçları ödemek zorundalar. Şu anda borç getirilerimizi tarihi düşük seviyede. Öte taraftan hava yolu şirketlerinin ucuz borca ulaşma olanağı azaldı çünkü havacılık sektörü giderek daha riskli hale geliyor.'' ifadelerini kullandı.

Virgin Atlantic örneği

Virgin Atlantic'in kurtarılması örneğini veren David Gard, bu kurtarmanın önemli ölçüde daha pahalı bir borçlanmayla gerçekleştiğine dikkat çekti. Nisan ayında İngiliz hükümetinin Virgin Atlantic'e kredi garanti fonu destekli 500 milyon euro kredi vermeyi reddettiğini hatırlatan Gard, bunun üzerine şirketin temmuz ayında 1,2 milyar sterlin değerinde özel bir yeniden finansman paketi ile mahkeme destekli bir kurtarma anlaşmasını onayladığını hatırlattı.

Buradaki tehlikenin borcun sürdürülemez hale gelmesi ve şirketin zombiye dönüşmesi olduğunu kaydeden David Gard, Virgin'in gelirlerinin büyük kısmını borç ödemeye harcayacağı için büyüme şansının olmadığını söyledi.

Pek çok hava yolunun borç ile öz sermaye arasında bir ayarlama yapmak zorunda olduğunu ifade eden Gard, ''Hava yolu şirketleri ya hisse senedi satacak ya da borçlanacak.'' şeklinde konuştu.



Bu Haber 24.12.2020 - 16:43:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.