Hasan Subaşı: Bakan bey bunun hesabını nasıl verecek?'

Hasan Subaşı: Bakan bey bunun hesabını nasıl verecek?'
İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, 1. Derece SİT alanı olan Phaselis Antik kentinde Bakanlık tarafından yapılan plajları Meclis gündemine taşıdı.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı; Antalya’nın en gözde koylarından biri olan ve 1. Derecede Antik SİT alanı ilan edilen Phaselis Antik kenti ve ören yerinde Cennet Koyu ve Bostanlık Koyu’nun, yasalar, yönetmelikler hiçe sayılarak yapılaşmaya açılması ile akıl almaz bir doğa katliamı yaşandığını belirterek, “Hükümetin giderayak yağmasına yöre halkı ile birlikte izin vermeyiz” dedi. İhalenin gizli-kapaklı yapıldığını belirten Subaşı, “Hükümet giderayak SİT alanlarını talan ediyor.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından cevaplandırılmak üzere, TBMM Başkanlığına konu ile ilgili soru önergesi veren Hasan Subaşı, konuyu şöyle özetledi:
“Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan ve 1. derece arkeolojik sit alanı olarak korunan Phaselis antik şehrinin iki koyunda, Cennet Koyu ve Bostanlık Koyu’nda, Bakanlığınız tarafından hazırlanan ‘Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi’ projesi adı altında 1. Derece SİT alanı kapsamındaki 2 koya 85 bin metrekarelik alana ‘Beach’ ve günübirlik tesislerin kurulması planlandığı ancak basına yansıdığı için kamuoyunun haberi olmuştur. Bakanlığınız tarafından 30 Ocak 2023 tarihinde ihale açılmış ve Phaselis Projesini 7 milyon 737 bin 500 TL + KDV bedelle SA-FA Restorasyon şirketinin aldığını öğrenilmiştir”

"Sanki yangından mal kaçırıyorlar"

Ateş yakmanın, çadır kurmanın dahi yasak olduğu 1. Derece sit alanı ve ormana dozerlerin girmesi üzerine bölge halkının haberdar olduğu ve Gazeteci Yusuf Yavuz, Filiz Gazi başta olmak üzere yerel ve ulusal basın mensuplarının gündeme getirdiği olayın kabul edilemez olduğunu dile getiren Hasan Subaşı, “Sanki yangından mal kaçırıyorlar. Antalya Anıtlar Kurulundan ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan alınan faaliyet izninde sadece kıyı yolu düzenlemesi yer almaktayken sessiz sedasız ihale yapılarak yapılaşmaya izin verilmesi hangi kanunla, gerekçeyle, nasıl izah edilecek?” diye sordu.

"Mahkemenin kararını bile beklemiyorlar"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırımlar ve İşletmeler Genel Müdürlüğünün Antalya’nın Kemer ilçesinde uygulamaya koyduğu ‘Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi’ projesine karşı, Kemer Tekirova’da yaşayan 14 yurttaş ile TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesinin girişimiyle Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde dava açıldığını, hatırlatan Hasan Subaşı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bakan bey bunun hesabını nasıl verecek?"

“Mahkemeden Projeyle ilgili kararın iptali istenmiştir. Projenin uygulanmasına onay veren Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün kararının da iptalini talep eden davacılar, Antalya İdare Mahkemesi’nde de ayrı bir dava açmış, yürütmenin durdurulması da talep edilmiştir. ‘Phaselis’e Dokunma Hareketi’nin tespitlerine göre, Beydağları Sahil Milli Parkı içindeki asırlık ağaçlara zarar verilmiş, Caretta Caretta’ların üreme alanlarından olan Bostanlık Koyuna mahkeme kararları bile beklenmeden iş makinaları girmiş, Antik kalıntılar harap edilip; tarihi poligon taşları yerlerinden sökülmüştür. Bu gerçek bir doğa katliamıdır, vatana ihanetle eşdeğerdir. Sayın bakan ve ekibi bunun hesabını nasıl verecekler merak ediyoruz” 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un daha önce aynı alanla ilgili söylediği sözlerini hatırlatan Subaşı; “Sayın Bakan, 2021 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından özel bir firmaya 20 yıllığına kiralanan Cennet Koyu’ndaki yapılaşmaya karşı çıkmış, ‘Birinci derece arkeolojik sitlerde de yapılaşma mümkün değil. Biz gerekli uyarıları da yapıyoruz şu anda’ demiştiniz. Şimdi kendi Bakanlığınızın bölgeyi ören yerine çevirme kararı ve yapılan ihale ile bu nadide güzellikte tarihi antik 1. Derece sit alanı yapılaşmaya açılmak istenmektedir!” diye eleştirdi.

"Bu hukuksuzluğa kimler onay verdi?"

Subaşı; 2862 sayılı yasa ile doğal ve antik SİT alanlarında izinsiz yapılaşmaya verilen cezaları da hatırlatarak,” Bu açık hükme rağmen hukuksuz işlemlere kimler onay vermiştir?

Onay verenler hakkında Bakanlığınız suç duyusunda bulunmuş mudur? Bu yanlış karardan bir an evvel dönülmesi gerekmektedir” dedi. 

Subaşı’nın bakana yönelttiği sorular ise şöyle:

1-Bakanlığınızın “Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi” projesi ne zaman hazırlanmış ve tarafınızdan ne zaman onaylanmıştır?

2-Proje için yapılan ihale ne zaman duyurulmuş, ihaleye kaç firma katılmıştır? 

3-“1. Derece arkeolojik sit alanında yapılaşma” mümkün değil demiştiniz, bu yapılan çalışmalar ne anlama gelmektedir? Derhal durdurulması kararı almak için neyi bekliyorsunuz? 

4-Bakanlığınızın kendi koyduğu ilke kararları hangi gerekçe ile yok sayılmaktadır? 

5-2863 Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu 65. Maddesi 1. Derece Arkeolojik Sit Alanındaki tarihi yapılara verilen zararların sorumluları hakkında suç duyusunda bulundunuz mu?


Bu Haber 02.03.2023 - 17:33:59 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.