Harmankaya Kanyonu, doğa sporları tutkunlarını ağırlıyor


 

Doğa sporlarının yeni uğrak yeri tabiat harikası Harmankaya Kanyonu; doğa tutkunlarına, trekkingden mağaracılığa kanyoningden kampçılığa, dağcılıktan raftinge, yamaç paraşütünden rüzgar sörfüne birçok benzersiz deneyim yaşama imkanı sunuyor.

           

Bilecik’in Yenipazar ile İnhisar ilçeleri arasında bulunan Harmankaya Kanyonu; 4 km uzunluğu, irili ufaklı şelaleleri, mağaraları, etrafında yükselen yalçın kaya blokları ile bir tabiat harikası... Eşsiz doğal güzelliği ile trekkingden mağaracılığa, kanyoningden kampçılığa, dağcılıktan raftinge, yamaç paraşütünden rüzgar sörfüne birçok benzersiz deneyim sunan Harmanköy çevresi ve Harmankaya Kanyonu, doğa sporları tutkunlarını ve doğa severleri ağırlıyor.

Harmankaya Kanyonu’nun tarihi ve doğal dokusuyla alternatif turizm merkezlerinden biri olduğunu belirten Harmanköy ve Çevresi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Doç. Dr. Sezgin Sarıkaya, şunları söyledi: 

“Bu yılın başlarında Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 260 hektar alanda yer alan doğal güzelliklere sahip kanyonumuzu koruma altına alarak, ‘Tabiat Parkı’ ilan etti. Kanyonumuzun güzelliklerini, Türkiye ve dünyaya tanıtmak amacıyla kurduğumuz derneğimizin çalışmaları kapsamında, Mart ayında ‘1.Harmankaya Doğa Sporları Şenliği’ni organize ettik. Bu etkinlikle Harmankaya Kanyonu’nun yanı sıra, çevredeki trekking parkuru ile kaya tırmanışçıları için son derece keyifli tırmanış rotalarını da tanıttık. Önümüzde sene, etkinliğimizi uluslararası sporcuların katılımıyla gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Hedefimiz, kanyonumuzu doğa sporlarının cazibe merkezi haline getirmektir” dedi.

 

Doğa harikası Harmankaya’nın tınısı seni çağırıyor

 

Büyüklü küçüklü mağaraları, su kanalları, şelaleleri, kale kalıntıları ve doğal hamamlar ile doğa sporlarının gözde mekanlarından biri olan Harmankaya Kanyonu’nun en büyük özelliğinin fay kırılması ile oluşması olduğunu kaydeden Dernek Başkanı Doç. Dr. Sezgin Sarıkaya, konuşmasına şöyle devam etti:

“Harmankaya Kanyonu’nu alternatif turizmin cazibe merkezi yapmayı amaçlıyoruz. Konumu itibariyle kanyonumuz; trekkingden mağaracılığa kanyoningden kampçılığa dağcılıktan raftinge yamaç paraşütünden rüzgar sörfüne kadar bir çok doğa sporunun yapılabilme imkanı sunuyor. Harmankaya Kanyonu ilk kez 2003 yılında BUDAK (Bursa Dağcılık Kulübü) tarafından geçildi. Bu tarihten günümüze, her sezon dağcılık ve kanyoning grupları tarafından geçiliyor. Zira, kanyonun eşsiz güzelliğinde, şelalelerden atlayıp, ip inişi ile uçurumlardan inen ve mağaralardan geçen doğa sporu tutkunları, keyifli zamanlar geçiriyor. Kanyona, daha çok trekking ve dağ tırmanışları için gelenler oluyor. Harmankaya’nın benzersiz doğal güzelliğinde kamp yapmaya gelen doğaseverler, unutulmaz anları da yaşıyor. Nitekim, doğa severlerin bölgemize gösterdiği yoğun ilgiden büyük mutluluk duyuyoruz. Ayrıca, geçen yıl yamaç paraşütü ile deneme atlayışları yapılarak, rüzgar yönleri, iniş bölgeleri tespit edildi. Bu sporun da, bölgede geliştirilmesi için projeler geliştirilmeye devam ediyoruz.”

 

Kanyonun olmazsa olmazları, eğitim ve teknik malzeme…

Doğa severlerin eğitim ve teknik malzeme almaları gerekiyor

 

Kanyon sporuyla uğraşmak isteyenlerin profesyonel bir ekipten eğitim almaları gerektiğinin önemini vurgulayan Dernek Başkanı Doç. Dr. Sezgin Sarıkaya, şunları kaydetti:

“Kanyonumuzu görmek isteyen doğa sporlarına ilgisi olan ziyaretçilerimizin, teknik malzeme ve eğitim almalarının yanında, daha önce tecrübesi olan bir lider ile gelmeleri de gerekmektedir. Aynı zamanda, tüm vücudu saran neopren kıyafet, hem hipotermiden korunmak, hem de ufak tefek çizik ve sıyrıklardan korunmak için önem arz etmektedir. Doğaseverlerin; kask, eldiven, perlon, emniyet kemeri, kafa lambası, iniş ve istasyon kurmak için gerekli teknik malzemeleri de yanlarında bulundurmaları lazımdır” dedi.

Harmankaya Kanyonu’nun teknik özelliklerine de değinen Başkan Doç. Dr. Sezgin Sarıkaya, konuşmasına şöyle devam etti:

Kanyon giriş yeri Karahasanlar köyü, çıkış yeri ise Harmanköy’dür. Yaklaşık 3 km uzunluğunda olan kanyonun girişi yaklaşık 5 metre genişliğinde olup, ilerledikçe genişlik 5 metre ile 50 cm arasında değişmektedir. Kanyon içinde 25 metrelik ve 20 metrelik iki büyük şelale ve onlarca 1.5-2 metre arasında şelale vardır. Su derinliği mevsimsel olarak yağışlarla değişmekle birlikte, ortalama 100-150 cm arasındadır. Şelalelerin döküldüğü bölgelerde derinlik, insan boyunu geçtiğinden, bu bölgelerden geçişte dikkatli olunmalıdır. Kanyon içinde teknik bilgi ve malzeme gerektiren yan geçişler ve inişler yer almaktadır. Aynı zamanda, gece kamp yapılabilecek geniş bir alan bulunur. Kanyonun ortalama geçiş süresi, grupların performansına ve sayısına bağlı olarak değişmekle birlikte, 6-12 saat arası sürebiliyor. Gerektiğinde, yardımsever bölge halkı, kanyona ziyarete gelenlere istenilen her türlü desteği sağlıyor” şeklinde konuştu.

 

Medeniyetlerin beşiği Harmanköy…

 

Harmanköy’ün doğal güzelliğinin yanında tarihi dokusuyla da medeniyetlerin beşiği olduğunu ifade eden Başkan Doç. Dr. Sezgin Sarıkaya, şunları söyledi:

“Harmanköy, Frigyalılardan Perslere, İskender İmparatorluğu’ndan Roma’ya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 1200’lerin sonunda bağlı olduğu Bizans Tekfuru Köse Mihal Müslüman olunca, Osmanlılara bağlanan Harmanköy, önce Anadolu Eyaletinin Sultanönü Sancağına, daha sonra Bursa ve Bolu Sancaklarına, en son olarakta 1867’de kurulan Hüdavendigar Vilayetinin Ertuğrul Sancağının Söğüt Sancağına bağlanmıştır. Kurtuluş Savaşında ise ordunun ihtiyacı olan malzemenin naklinde önemli rol oynayan Harmanköy, tarihi ve doğal güzellikleri ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır” dedi.

 



Bu Haber 30.09.2013 - 15:40:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.