Hamit Kuk’tan Ali Bilir’e sert eleştiriler: Bir tane şerhi yok

Hamit Kuk’tan Ali Bilir’e sert eleştiriler: Bir tane şerhi yok

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk, yaklaşan TÜRSAB genel kurulu öncesi Turizm Güncel’e değerlendirmelerde bulundu. Başkan yardımcısı iken istifa edip aday olan Ali Bilir’e sert eleştirilerde bulunan Kuk, “Şimdi yapacağım dediği veya getirdiği eleştirilerle ilgili bir tane önerisi, eleştirisi, itirazı olmadı.” dedi.


Turizm Güncel

Kasım sonunda TÜRSAB genel kurulu ve genel kurula kadar yapılacak BTK seçimleri ile ilgili adayların çalışmaları sürüyor. TÜRSAB Başkanlığı için aday olan isimlerin sayısı 4’e çıkarken, bunlardan birinin şu anki yönetimde başkan yardımcısı olarak görev yaptığı sırada istifa edip aday olması dikkat çekiyor. Geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı düzenleyerek adaylığını açıklayan Ali Bilir, Başkan Bağlıkaya’ya ‘tek adam’ eleştirisi getirmiş, Bağlıkaya’nın tutumu nedeniyle acentelerin mağdur olduğunu savunmuştu. Bilir ayrıca, seyahat acentelerinden aidat almamak da dahil olmak üzere, bir dizi vaatte bulunmuştu.

“Yasanın çıkmama nedeninin TÜRSAB değil Bakanlık olduğunu üyelerimiz biliyor”

Mevcut yönetim olarak Türkiye’yi gezerek seyahat acenteleri ile bir araya geldiklerini belirten Hamit Kuk “Biz bu turları aslında her sene yapıyoruz. Sadece pandemi döneminde yapamadık. Seyahat acentelerimizin karşısına çıkarak 3 yılın hesabını veriyoruz. Üyelerimizden özellikle yasanın çıkmamış olmasıyla ilgili serzenişler alıyoruz. Biz de bunun TÜRSAB’dan değil Bakanlıktan kaynaklandığını, yasamızın Bakan bey tarafından Meclise gönderilmediğini anlatıyoruz. O zaman bizi anlıyor ve hak veriyorlar.” dedi.

“Adayların hiçbirisi tam olarak ne yapacağını anlatmıyor”

TÜRSAB başkanlığına 4 kişinin aday olduğunu hatırlatan Hamit Kuk “Demokrasi ve katılımcılık açısından ne kadar çok aday olursa o kadar iyi. Ancak aday olan arkadaşların biraz daha yaratıcı olmalarını beklerdim. Hiç birisi tam olarak ne yapacağını anlatmıyor. Örneğin aidat almayacağım diyen adayın, 250 çalışanı bulunan TÜRSAB’ın giderlerini nasıl karşılayacağını anlatması beni memnun ederdi.” diye konuştu.

“Bakan bey yasamızı Meclise göndermiyor”

Şu anda seyahat acentelerinin yaşadığı sorunların temelinde yatan şeyin yasanın çıkmaması olduğunu kaydeden Hamit Kuk “Sorunları tespit edip Bakanlıkla beraber bu sorunları çözecek bir yasa hazırladık. Ancak Bakan bey yasamızı Meclise göndermiyor. Yasa ile ilgili Bakanlıkla onlarca kez toplantı yapmış ve mutabık kalmış olmamıza rağmen. Biz de bu durumu üyelerimize anlatıyoruz. Dinledikleri zaman bize hak veriyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Bakan bey 5-10 tanesinin haricinde diğerlerini seyahat acentesi olarak görmüyor”

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’un 5-10 tane büyük seyahat acentesinin dışında kalanları acente olarak görmediğini kaydeden Kuk, Ersoy’un bu yaklaşımı nedeniyle seyahat acentelerinin pandemi döneminde devlet desteği alamadığını belirtti.

“Beş yıl yönetimde bulundu da şimdi mi gördü?”

TÜRSAB yönetiminde başkan yardımcısı olarak görev yaparken istifa edip başkanlığa aday olan Ali Bilir ile ilgili de değerlendirmeler de bulunan Hamit Kuk, şu eleştirilerde bulundu:

“Ali Bilir bir önceki yönetim 2 yıl görev yaptı. Şimdiki yönetimde de 3 yıldır başkan yardımcısıydı. TÜRSAB Başkanına ‘tek adam’ suçlamasında bulunan Ali Bilir, bunu 5 yıldır görememiş de 15 gün önce mi görmüş?

“Yönetimdeyken bu konularda bir tane dahi öneri getirmedi”

Ben Ali Bilir’e defalarca, “Çok pasif kalıyorsun. Risk ve sorumluluk almıyorsun. Hiçbir öneri ve eleştiri getirmiyorsun” diye eleştirdim. Hatta inisiyatif alması konusunda taciz edecek kadar ısrarcı oldum. Ancak o başkan yardımcılığı titrini sonuna kadar kullanırken onun sorumluluklarını yerine getirmedi. Şimdi çıkıp ‘şunu bunu yapacağım’ demesi çok komik. Yönetimdeyken neden bu konularda bir tane dahi öneride bulunmadın?

“Üç yılda 7 tane öneri getirmiş”

Geçen gün maillerime baktım. TÜRSAB Yönetim kuruluna içinde uyarı, eleştiri ve öneri bulunan 87 tane e-mail atmışım. Bir de Ali Bilir’in attığı maillere bakayım dedim. Baktım 3 sene boyunca sadece 7 tane öneri getirmiş. Yönetim kurulu toplantılarında sert tartışmalar olur. Bizde oy birliği ile alınan karar sayısı azdır. Ancak ‘tek adam’ eleştirisi yapan Ali Bilir’in alınan kararlarla ilgili bir tane şerhi var mı? Bir iki eleştirisi varsa, onlar da esasa değil şekle ilişkin eleştiriler. Yönetim Kurulu toplantılarında sert tartışmalar yaşanırken, ‘senin görüşün ne?’ diye sorduğumuzda ‘Ben çoğunluğa uyarım’ yanıtını veren Ali Bilir’in ‘tek adam’ suçlaması yapmasını saygısızlık olarak görüyorum.

Biz pandemide üyelerimiz için harıl harıl çalışırken Ali Bilir sosyal medyasından yemek tarifleri anlatıyordu.

“Ali Bilir bizim oylarımızla başkan yardımcısı oldu”

Ali Bilir yönetim kurulu üyeliğinden değil, başkan yardımcılığından istifa ettiğini, çünkü Bağlıkaya’nın kendisini başkan yardımcısı yaptığını söylüyor. Bu da doğru değil. Firuz Bağlıkaya, geçen dönemde de yönetim kurulu üyesi olan Ali Bilir’in tecrübeli olduğunu söyleyerek onu başkan yardımcılığına önerdi. Başkan yardımcılığına ise yönetim kurulundakilerin oyları ile geldi.

“Yönetime girme garantisi alsaydı, Davut Günaydın’ı sorun edecek miydi?”

Aday olmasının bir diğer gerekçesinin de Çetin Gürcün, Davut Günaydın gibi isimler olduğunu söylüyor. Çetin Gürcün’ü yönetime Yüksek İstişare Kurulu önerdi. Başkan da yönetimin onayına sundu. Çok tartışmalar oldu. Ali Bilir sustu, sustu ve sonunda, ‘Başkanımız önerdiyse Çetin Gürcün’e bir görev vermek gerekir’ dedi. Öte yandan, Davut Günaydın aylardır bizlerle beraberken, Ali Bilir 15 gün önce mi bunun farkına vardı?

Acaba yeni dönemde yönetime girme garantisi elde etseydi, Davut Günaydın’ı veya Çetin Gürcün’ü sorun edecek miydi?”



Bu Haber 01.10.2022 - 17:16:13 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.