Hamdi Güvenç İngiltere pazarındaki son durumu bildiriyor

Hamdi Güvenç İngiltere pazarındaki son durumu bildiriyor

WTM Londra fuarı için İngiltere’de bulunan Dalaman Havalimanı Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Güvenç, Thomas Cook’un iflası sonrası yaşanan son gelişmeleri TurizmGüncel’e anlattı.


TurizmGüncel

Organize paket turun Thomas Cook aracılığıyla ilk olarak İngiltere’de başladığını hatırlatan Hamdi Güvenç, internetten tatil satışlarının başladığı ilk ülkenin de İngiltere olduğunu, gelinen aşamada ise İngiltere’deki paket tur satışlarının yüzde 48’inin online olarak yapıldığını kaybetti.

''Bütçeli hava yollarının payı yüzde 92'ye ulaşacak''

Avrupa’daki yolcuların yüzde 46’sının bütçeli hava yolu şirketleri tarafından taşındığını ve bu taşımacılık modelinin de ilk olarak İngiltere ve İrlanda’da başladığına dikkat çeken Hamdi Güvenç, önümüzdeki 15 yıl içinde bütçeli hava yolu şirketlerinin İngiltere’deki pazar payının yüzde 92’ye ulaşmasının öngörüldüğünü kaydetti. Bu konuda diğer Avrupa ülkelerinin İngiltere’nin gerisinde olduğuna dikkat çeken Güvenç, sadece İskandinavya’da durumun farklı olduğunu ve bütçeli hava yolu şirketlerinin bu bölgelerde yüzde 80’lik paya ulaştığını ifade etti.

''Dijitalleşen ve online çalışan tur operatörleri yükselişte''

Turizm sektörünün İngiltere’den başlayarak yeniden yapılandığını ve dijitale döndüğünü anlatan Hamdi Güvenç, bu nedenle Türkiye’nin na pazarlarından İngiltere’de gelecekte düzenli uçuşların ve bütçeli hava yolu şirketlerinin ağırlığının artacağını söyledi. Güvenç, ‘’Dijitalleşen ve online çalışan tur operatörler yükseliş halinde. İngiltere ve Kuzey İrlanda dünyada en çok seyahat eden ülkeler arasında yer alıyor.Her yıl sadece tatil amaçlı çıkışlar 43 milyon kişi civarında. Ülkemizin bu coğrafyadan alması gereken pay çok daha fazla. Dalaman destinasyon olarak İspanya’nın Tenerife bölgesi ile yarışıyor ve İngiltere’de en çok bilinen destinasyonlardan biri durumunda.’’ ifadelerini kullandı.

‘’İngiltere’nin 21 şehrinden Dalaman’a uçak kalkıyor’’

İngiltere’deki mevcut durum 2020 beklentileri ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Hamdi Güvenç, ‘’İngiltere’nin 21 şehirden Dalaman’a uçak kalkıyor. Yılda yaklaşık bir milyona yakın İngiliz tatile geldiği Dalaman’da ev alan yaklaşık 5 bin aile yıl boyunca bölgede yaşıyor. Bütün bunlar havayolu ve uçak şirketleri için büyük fırsat yaratıyor.’’ şeklinde konuştu.

İngiltere’nin hangi şehirlerinden Dalaman’a kaç yolcu geliyor?

İngiltere’den Dalaman’a Londra’dan 290 bin, Manchester’dan 199 bin, Birmingham’dan 68 bin Newcastle’dan 61bin ve Glasgow’dan 58 yolcu geldiğini hatırlatan Hamdi Güvenç, ‘’Gelen yolcuların yüzde 32,63’ü Londra’dan, yüzde 22,39’ü Manchester’den, yüzde 7,67’si Birmingham’dan, yüzde 6,86’sı Newcastle’den ve yüzde 6,48’i Glasgow’dan uçuş yapıyor.

Thomas Cook bu şehirlerden Londra’dan 109 bin, Manchester’den 83 bin, Birmingham’dan 22 bin, Newcastle’den 27 bin ve Glasgow’dan 25 bin yolcu getiriyordu. Thomas Cook’un faaliyetine son vermesiyle yaklaşık 404 bin yolculuk potansiyel açığa çıktı ve bu durum diğer tur operatörü ve hava yolları için büyük fırsat yarattı. Jet2.com, EasyJet, TUI UK 2020 sezonu ile ilgili uçuş planlarını süratle oluşturdular.’’ dedi.

‘’Ryanair 6 şehirden uçmak için lisans aldı’’

Thomas Cook’un iflasında önce ve sonrasında Dalaman bölgesindeki sektör temsilcilerinin İngiltere’deki şirketlerle görüşmeler gerçekleştirdiğini, big data ve çeşitli operasyonel desteklerle yönlendirme yaptığını kaydeden Güvenç, Bakanlığın da devreye girmesiyle İngiltere pazarındaki krizin fırsata dönüştürüldüğünü, İngiltere’den uçuş lisansı alan Ryanair’in de 6 şehirden uçmak için hazırlıklara başladığını kaydetti.

‘’Thomas Cook boşluğu kapandı, 100 bin koltuk eklendi’’

Yapılan yeni uçuş planlamaları sonrası Thomas Cook’tan doğan 404 bin koltuğun kapatıldığı gibi, 100 bine yakın artı kapasite yaratıldığını belirten Hmdi Güvenç, bu sayıda British Airways’in ve THY’nin üzerinde çalıştığı planlamaların dahil olmadığının altını çizdi.

Thomas Cook’un iflası sonrası online satış yapan ve dijitali yoğun olarak kullanan tur operatörlerinin de planlamalarını yeni gelişmelere adapte ettiğini söyleyen Hamdi Güvenç, şu noktalara dikkat çekti:

‘’En çok teminat veren ilk 10 operatörün yarıdan fazlası online’’

Hatta İngiltere’nin en büyük online tur operatörü konumundaki On the Beach sattığı dinamik tatil paketlerinin yanı sıra iş modelini değiştirerek kendi charter uçuşlarını planladı. 2019 yılında Birleşik Krallık’ta ATOL’e en çok yolcu için teminatı veren ilk 10 operatöre bakıldığında bunların yarıdan fazlasının online satış yapan tur operatörleri olduğu görülüyor. Bu bağlamda, piyasa trendinin göstermiş olduğu gibi mevcut büyük oyuncuların yanı sıra yükselişte olan ve hızla ilerleyen yeni dijital operatörler ile Türkiye ve özellikle Dalaman bölgesi olarak iş birliğimizin artırılması gerekiyor. Buna binaen Jet2.com, TUI ve easyJet gibi klasik tatil paketi satan operatörlerle olduğu gibi, online çalışan On the Beach, Loveholidays ve Travel Republic ile de temaslarımız sürüyor.’’

grafik



Bu Haber 05.11.2019 - 10:36:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.