Hakan Saatçioğlu: Antalya'dan konut alan Ruslar otellere rakip oldu

Hakan Saatçioğlu: Antalya'dan konut alan Ruslar otellere rakip oldu

Türkiye'ye en fazla turist gönderen ülkelerin başında gelen Rusların Antalya’da satın aldığı konutların konaklama sektörüne rakip olmaya başladığı belirtiliyor.


Türkiye'nin döviz ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan turizm sektörü 2023 yılına 58 milyar dolar gelir 60 milyon turist hedefine ulaşmak isterken yılın ilk 6 ayındaki rakamlar da sektörün yüzünü güldürmeye başladı.

Ekonomim’den Fikri Cinokur’un haberine göre, Türkiye'ye en fazla turist gönderen ülkelerin başında gelen Rusların Antalya'da satın aldığı konutların konaklama sektörüne rakip olmaya başladığı belirtiliyor.

“Antalya en çok Rusya’dan turist geliyor ama bu otellere yansımıyor”

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkan Yardımcısı Hakan Saatçioğlu Antalya’ya turist akını olduğunu ancak bunun konaklama tesislerine yansımadığını söyledi. Turizmde Türkiye'nin rakibi olan Mısır, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelere, Antalya'da konut alan Rusların da eklendiğini belirten Saatçioğlu, şunları kaydetti:

"Antalya'dan konut alan Ruslar otellere rakip oldu. Geçen yıl Antalya’dan Rus ve yabancılara 22 bin konut satışı yapılmış Antalya'dan konut alan Ruslar veya bancılar eşini, dostunu, akrabasını bu konutlarda ağırlayarak tatil yaptırıyor ve para kazanıyor. Resmi verilere göre Antalya'ya gelen en fazla turistlerin başında ilk sırada Ruslar var, ancak bu sayı otellere yansımıyor. Rus turistler esnafa ve AVM'lere yansıdı elbette bu sevindirici ama otellerde sıkıntı yaşanıyor."

"Üst segment oteller çok etkilendi™

Saatçioğlu, bundan en çok Belek'teki gibi üst segment otellerin etkilendiğine dikkat çekti. Saatçioğlu, "Rusya'da savaş var, enflasyon çok yüksek. Buna rağmen Ruslar tatilden vazgeçmiyor. Ancak, biz de fiyat artışını biraz da olsa abarttık. Üst segment oteller, 2023 yılı için çok ciddi alt yapı hazırlığı yaptı. Rus ve yabancıların satın aldığı konutlar otellere rakip olunca üst segment otellerde de sıkıntı yaşanmaya başlandı. Buralarda işçi çıkışları olabilir. Bu konu mutlaka çözülmeli.” dedi

“Kasım ayında dahi yoğunluk yaşayacağımız öngörüyoruz”

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcı ve Alanya Turistik İşletmeciler Demeği Başkanı ALTİD Başkanı Burhan Sili, 2023 turizm sezonunda beklentilerinin olumlu olduğunu bildirdi. Türkiye'ye olan talebin Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) başta olmak üzere ilgili birimler ve paydaşlar tarafından yapılan çalışmalar sonucunda artmaya devam ettiğini anlatan Sil, şöyle devam etti:

Türkiye ve bölgemiz dünya turizminde söz sahibi ve son derece aktif. Genel olarak tüm kaynak pazarlamada artış söz konusu. Rusya ve Ukrayna'da yaşanan olumsuzluk maalesef Ukraynalıların hiç gelmemesine, Rusya'nın da geliş sayılanının azalmasına neden oldu. Buna rağmen Rusya'dan yurtdışına çıkışlarda ilk tercih edilen bölge Antalya ve bölgemiz. Kurban Bayramında tatil süresinin uzatılması da iç pazarı çok ciddi olarak hareketlenmesine neden oldu ki bölgemizde de tesislerimiz tam kapasite doldu. Bundan sonraki aylarda tüm kaynak pazarlar da talebin arttığı aylar ve bu sene ekim sonuna kadar ve hatta kasım ayında dahi yoğunluk yaşayacağımızı öngörüyoruz."



Bu Haber 07.07.2023 - 09:37:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.