Gümrükte el konulan 40 bin araca af geliyor

Gümrükte el konulan 40 bin araca af geliyor

Temmuz ayında yürürlüğe giren torba ysayla, gümrükte el konulan 40 bin araç için af fırsatı doğduğu belirtildi.


Hürriyet gazetesinden Aysel Alp'in haberine göre, araçların ÖTV’lerinin yüzde 25’inin ödenmesi halinde el koyma kararı kaldırılacak. ÖTV’siz yurda sokulan lüks araçları kullananlar ise kendileri beyanda bulunurlarsa ÖTV’nin yüzde 15’ini ödemeleri yeterli olacak.

Bu fırsattan yararlanmak için 31 Aralık 2019 tarihine kadar başvurulması gerekecek. Temmuz ayında çıkarılan torba yasayla Gümrük Kanunu’na geçici bir madde eklenmişti. Buna göre soruşturma kapsamında bulunan veya el konularak mülkiyeti kamuya geçen ancak henüz tasfiyesi tamamlanmamış araçlar, Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) yüzde 15 ila 25’inin ödenmesi koşuluyla sahiplerine iade edilecekti. Bu hüküm çerçevesinde hazırlanan yönetmelik, dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Lüks araç tutkunlarına ‘sıfır’ diyerek yurtdışından getirilen ancak yapılan inceleme sonrasında ikinci el oldukları anlaşılan yaklaşık 50 bin civarındaki araç için 2017 yılında af fırsatı sunulmuştu. Aradan geçen iki yılda yeni bir düzenleme yapılırken bu kez gümrüklerde el konulan 40 bin araç olduğu bildirildi. Yapılan hesaplamalara göre hem yakalanan hem de henüz yakalanmalayan araç sahiplerinin vergi ödemeyi kabul etmeleri halinde devletin kasasına 2 milyar lira girecek. Araçları gümrükte bekleyenler ÖTV tutarının yüzde 25’ini, henüz işlem yapılmayanların ise ÖTV tutarının yüzde 15’ini ödemeleri yeterli olacak.



Bu Haber 10.08.2019 - 12:22:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.