Gözler Suudi prensin üstünde

Gözler Suudi prensin üstünde
Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Başkonsolosluğu’nda kaybolduğu iddialarının ardından daha önce reform diye nitelenen adımlarıyla kendisinden çokça söz ettiren Veliaht Prens Muhammed, yine dünya gündeminde öne çıktı. New York Times’a göre Suudi muhaliflerin siyasi baskıya dair endişeleri arttı.


Amerikan Washington Post gazetesi çalışanı Suudi Arabistan vatandaşı Cemal Kaşıkçı’nın (59) ülkesinin İstanbul başkonsolosluğunda kaybolmasının yankıları sürerken, uluslararası basın Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın iktidarı sürecinde yaşananları giderek daha fazla mercek altına alıyor. Alman Spiegelonline, Prens ile ilgili ‘Çölün oğlu’ diye derleme yayınlarken Fransız AFP ajansı ise ‘Reformizm ve diktatörlük’ başlığıyla abonelerine servis ettiği makalede reform yanlısı açılımlarının ardından Prens’in muhaliflere baskıyı giderek arttırdığını yazdı.

YENİLENME VİZYONU: Geleceğin Suudi Arabistan Kralı olarak görülen 33 yaşındaki Prens’in, “ılımlı İslam”a dönüşü merkeze alan ve ülkesinin kalkınmada petrole bağımlılığını gelecek 12 yıla kadar azaltacak “Vizyon 2030” projesi, kadınlara araç kullanma izni gibi adımları gündem olmuş, bunlar Batılı siyasi gözlemcilerce reform olarak nitelenmişti. Dış politikada Müslüman Kardeşler’i desteklediği gerekçesiyle Katar ve yayılmacılıkla suçladığı İran’a karşı sert tutum takınan Riyad yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump ile izlediği uyumlu dış politika çizgisiyle dikkat çekiyor.

YOLSUZLUK OPERASYONU: İç politikada ise en kritik kilometre taşı, yolsuzluğa karşı Kasım 2017’de aralarında Suudi milyarder Prens El Velid bin Tallal’ın da olduğu onlarca prens ve iş insanının tutuklanarak aylar boyunca başkent Riyad’daki Ritz Carlton Oteli’nde tutulması oldu. Amerikan Bloomberg’e geçen haftaki son röportajında Prens Selman, bu geniş kapsamlı operasyonda geriye sadece 8 kişinin sorgusunun devam ettiğini söylemişti. Haberin devamı>>>


Bu Haber 10.10.2018 - 09:08:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.