‘Geçen yılki cenazeyi el birliği ile kaldırdık’

‘Geçen yılki cenazeyi el birliği ile kaldırdık’
Intourist Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bölükbaşı, MITT Moskova Fuarı’nda TurizmGüncel’e açıklamalarda bulundu.

TurizmGüncel - Moskova

2018’in Rusya’da yaşadıkları en kötü sezon olduğunu belirten İsmail Bölükbaşı, ‘’Tüm destinasyonların aynı anda değer ve para kaybettirdiği bir sezondu. 2018 sezonu tur operatörlerinin sırtına ciddi yükler bindirdi ve haliyle bu yükün bir kısmı da otelcilerin sırtına bindi. Çünkü ödeme güçlükleri yaşandı. Ama nihayetinde batan çıkan olmadan el birliği ile atlatıldı bu süreç.’’ dedi.

‘’HA DEYİNCE KÜÇÜLEMİYORSUNUZ’’

Rusya pazarındaki aşırı planlamanın haziran ortasından itibaren sorun çıkarmaya başladığını ve ileriye dönük karlı satışlar yapılmamış olmasından dolayı da işlerin kötüye gittiğini kaydeden Bölükbaşı, ‘’Haziran ortasıyla birlikte görüşmelere başladık ve küçülmemiz gerektiğine karar verdik. Uçakların küçültülmesi ağustosun sonunu buldu. Küçülelim deyince de bir anda küçülemiyorsunuz, öyle kolay değil. Daha önceden sattığınız koltuklar var, uçak şirketleri ile yapılan anlaşmalar var... Aslında ağustos sonu itibariyle dengeye oturmuştu. Yani planlama senenin başında yapılsaydı herkes başarılı bir sezon geçirirdi ama belki Türkiye’de bu kadar büyük sayılar ortaya çıkmazdı. Belki Türkiye’ye gelen turist sayısı 500-600 bin düşerdi ama kimse para kaybetmemiş olurdu.’’ ifadelerini kullandı.

Rusya’daki tur operatörlerinin önümüzdeki yıl için büyümeme, hatta bir miktar küçülme kararı aldığını söyleyen Bölükbaşı, ‘’Şu anda ufak tefek sapmalar olsa da genel olarak aldığımız karara uyuluyor. Bizim Türk operatörleri işler biraz açılıp, erken rezervasyon satışları biraz yükselince ‘hadi bakalım işler açılıyor, hadi yüklenelim’ derler. Şu anki mevcut planlamalar korunduğunda 2019 sezonunda bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum.’’ şeklinde konuştu.

‘’HAYATIN GERÇEĞİNE AYKIRI’’

Rusya’da, Türkiye planlamasını yüzde 10-15 arttıran tur operatörlerinin de olduğuna dikkat çeken Bölükbaşı, ‘’Bu operatörlerin isimlerini vermeyeyim ama sanırım bunlar da planlarını revize edeceklerdir. Bir tane tur operatörü ise Türkiye’ye dönük planlamasını iki katına çıkarmış. Bu şirketin toplam volümü küçük olduğu için pazarın genelini çok fazla etkilemez. Ama büyük tur operatörlerinin her biri yüzde 10-15 büyümeye kalkarsa sıkıntı yaşarız. Zaten pazar bizi küçülmeye zorlar. Sen tutup ‘ben ille de Türkiye’ye 1,5-2 milyon yolcu götüceğim’ diyemezsin. Bu, hayatın gerçeğine aykırı. Ama geçen yılki gibi insanların cebine para koyar gönderirsek o zaman olur.’’ dedi.

‘’KÜÇÜLME SADECE TÜRKİYE’DE YAŞANMADI’’

Rusya pazarında Türkiye’dekine benzer bir küçülmenin diğer destinasyonlar için de geçerli olduğunu ifade eden Bölükbaşı, İtalya’da ve Yunanistan’da çok ciddi küçülme yaşandığını, Bulgaristan’a dönük planlamanın ise yarıya düştüğünü belirtti. Bölükbaşı, Rusya’ya karşı devam eden ABD ve AB yaptırımları, düşük petrol fiyatları ve Rusya ekonomisindeki gelişmenin durmasından dolayı 5,5-6 milyon rakamlarının şu anda Rusya için gerçekçi olmadığını söyledi.

Sadece dövizdeki yükselmeden dolayı Rus halkının cebindeki paranın yüzde 25 eridiğini dile getiren Bölükbaşı, bu nedenle Rusların tatil sürelerini kısalttığını, örneğin bir otelde 9,5 olan ortalama gecelemenin Rus turiste gelince 7,2’ye düştüğünü ifade etti.

‘’GEÇEN YILLA AYNI PLANLAMAYI YAPTIK’’

Intourist’in 2019 Türkiye planlamasına ilişkin de bilgi veren İsmail Bölükbaşı, ‘’Geçen yıl Türkiye’ye 700 bin civarında yolcu götürdük. Bu yıl da benzer bir planlama yaptık. Şu an için kapasite arttırmamız söz konusu değil. Ancak haziran ayında beklediğimizin üzerinde bir talep olursa oturur yeniden değerlendiririz. Ocak ve şubat aylarında hayli iyi giden erken rezervasyonlar mart ayıyla birlikte gerilemiş durumda. Şu anki erken rezervasyon satışı geçen senekine yakın. Şurası bir gerçek; fiyatlar yükseldikçe satışlar geriliyor.’’ dedi.

FUARA NEDEN KATILMADILAR?

Bölükbaşı, Intourist’in MITT Moskova Fuarı'nda neden stant açmadığı şeklindeki sorumuza ise şu yanıtı verdi:

‘’Bunun iki nedeni var; birincisi bu işin çok ciddi maliyetleri var. Kiralar, yapılan stantlar, stantlarda çalışan personel... Bunlar çok büyük rakamlar. Erken rezervasyon satışlarının en yoğun olduğu dönem ve hazırlık sürecini de boşver, 4 gününüz satışlarla ilgilenmek yerine arkadaşlarla görüşmek ve kontratları revize etmekle geçiyor. Ciddi bir zaman harcıyorsunuz. Ama biz zaten kontratları Türkiye’de yapıyoruz ve herkes orada. Burada büyük işler falan kotarmıyoruz.

İkincisi ise fuara harcadığımız bütçeyle daha etkili işler yapabileceğimizi gördük. 3 yıldır bölge çalıştayları yapıyorduk. Bu sene bunu 8 bölgede gerçekleştirdik. Oralarda 40-50 otelcinin, yerel otoritelerin ve acentelerin katıldığı yerel fuarlar yapıyoruz. Moskova ile birlikte, düzenlediğimiz etkinliklere 6 bin 500-7 bin acente katıldı. Tüm bunların maliyeti, MITT Moskova Fuarı'nın maliyetinden daha az.’’

"RUS TUR OPERATÖRLERİNİN AKLI BAŞINA GELDİ’’

Rusya pazarında olağan tatil talebi artışının yüzde 3-5 olduğunu belirten Bölükbaşı, ‘’Devlet elbette Türkiye’ye daha fazla turist gelsin istiyor. Bunu ben de istiyorum. Ancak tüm yükü tur operatörünün sırtına yıkarak bunu yapamazsınız. Mesele devlet acente desteğini kesti. Neden? Çünkü artık öyle bir maliyeti karşılamak istemiyor. Tur operatörleri neden böyle bir maliyete katlansın? Geçen yıl çok büyük paralar kaybettiler ve Rusya’daki tur operatörlerinin aklı başına geldi.’’ dedi.

"GEÇEN SENE BİR CENAZE VARDI VE ONU EL BİRLİĞİ İLE KALDIRDIK’’

Geçtiğimiz yıl otellerle yaşadıkları sorunların ardından işlerin yeniden yoluna girip girmediği şeklindeki sorumuza ise Bölükbaşı, ‘’Oradaki kavgalar geçici. Nihayetinde ortak bir iş yapıyorsunuz. Cenaze varsa da beraber kaldırmak zorundasınız. Geçen sene gerçekten bir cenaze vardı ve bunu el birliği ile kaldırdık. Kimisi daha çok, kimisi daha az destek verdi. Az destek verenle daha az, çok destek verenle daha çok çalışıyorsun. Daha az destek veren sonradan gelip, ‘yanlış yaptık’ deyip yeniden destek vermeye başlıyor vs... Sonuçta otelci de şunu biliyor: Tur operatörü olmadan onun da işi de zor.’’ sözlerini dile getirdi.

‘’THY MOSKOVA’YA 3 TANE KÜÇÜK UÇAK KOYDU’’

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın THY ile yaptığı direkt uçuş anlaşmasının beklenen üst harcama grubu turisti Türkiye’ye getirip getirmeyeceği konusunda da değerlendirme yapan İsmail Bölükbaşı, ‘’Çok ilginç; 2017 yılında THY 14 büyük uçakla Moskova’dan Antalya’ya uçuyordu. Bu yıl ayırdıkları ise 3 tane küçük uçak. Eğer böyle planlamaları varsa, yaptıkları uçuş planlaması buna çok uyan bir şey değil.’’ dedi.

‘’ROSSIA VE RED WINGS İLE UÇACAĞIZ’’

Bölükbaşı son olarak, Intourist’in bu yıl Aeroflot bünyesindeki Rossiaya ve Red Wings hava yolu şirketleri ile uçmak için anlaştıklarını açıklayarak, ‘’Rusya’nın 18 bölgesinden uçuşlarımız gerçekleşecek. Rossiaya ile yaptığımız anlaşmada büyük iki katlı Boeing 747 uçaklar var. Burada Biblio Globus ile uçuşlarda iş birliği yapıyoruz. Zaten Biblio’nun Türkiye’deki karşılama hizmetlerinin bir kısmını da biz yapıyoruz.’’ açıklamasında bulundu.


Bu Haber 14.03.2019 - 18:19:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.