Gaziantep festivale hazırlanıyor, Fatma Şahin İstanbul'da basınla buluştu

Gaziantep festivale hazırlanıyor, Fatma Şahin İstanbul'da basınla buluştu

UNSCO tarafından 'Yaratıcı Şehirler Ağına' dahil edilen Gaziantep'in Belediye Başkanı Fatma Şahin, İstanbul'da bir basın toplantısı düzenledi. Şahin toplantıda, Gaziantep'in ekonomisi, kültürü, turizmi ve tarımı ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken, 21-22 Eylül'de yapılacak Gaziantep Gastronomi Festivali Gastrofest ile ilgili de açıklamalarda bulundu.


Gaziantep festivale hazırlanıyor, Fatma Şahin İstanbul'da basınla buluştu

TurizmGüncel

Dünyanın artık sürdürülebilir kalkınmayı konuştuğunu belirten Fatma Şahin, bu alanda Gaziantep'in ve Anadolu'nun gücünü daha iyi kullanmak istedikelerini söyledi. ''Anadolu'nun gücünü dünyaya anlatmak için bir çalışma başlattık'' diyen Şahin, ''Bu, sadece belediyenin yaptığı yerel bir çalışma değil. 2 milyon insanın enerjisi ve sinerjisi var. Bu bir Anadolu projesi.'' değerlendirmesini yaptı.


''COĞRAFYANIN ACILARINI DA GÜZELLİKLERİNİ DE YAŞIYORUZ''

Dünyada yükselen değerin kültürel miras olduğuna işaret eden Fatmak Şahin, ''Bizim en büyük özelliğimiz tarihi İpek Yolu2muz. İnsanlık kadar eski bir coğrafyadan geliyoruz. İbn-i Haldun'un dediği gibi coğrafya kaderdir. Bunun acılarını da güzelliklerini de yaşıyoruz.'' dedi.

''GAZİANTP 2 MİLYAR İNSANIN YAŞADIĞI BÖLGEYE 5 SAAT UÇUŞ MESAFESİNDE''

Gaziantep'in 2 milyar insanın yaşadığı daire içindeki ülkelere 5 saat uçuş mesafesinde olduğunu söyleyen Fatma Şahin, ''Bu bizim içn önemli bir fırsat. Gaziantep iç ve dış göçle kısa sürede 2 milyon nüfusu yakaladı. Elbette bunun getirdiği sıkıntılar da var. Ancak Antep mutfağının ve el sanatlarının gelişmesinde bu göçlerin büyük etkisi var. Yani risk de var fırsat da.'' dedi.

''GAZİANTEP KÜÇÜK DOKUNUŞLARLA EKONOMİYE DAHA BÜYÜK KATKILAR SUNABİLİR''

Gaziantep'te kilometrekareye 290 insan düştüğünü kentteki genç nüfusun Türkiye ortalamasından yüzde 10 daha yüksek olduğuna dikkat çeken Fatma Şahin, ''Dünya Bankası Gaziantep'in dünyanın en rekabetçi 7. şehri olduğunu gösteren bir rapor hazırladı. Dolayısıyla Gaziantep, küçük dokunuşlarla Türkiye ekonomisine çok daha büyük katkılar yapacaktır.'' şeklinde konuştu.

Gaziantep ekonomisine ilişkin bilgiler de veren Şahin, şunları söyledi:

''GAZİANTEP TÜRKİYE'DE İLK 5'TE''

''Gaziantep önemli bir üretin merkezi. Gaziantep'teki 5 organize sanayi bölgesinde 150 bin kişi çalışıyor. Kişi başına ihracat kapasitesi Türkiye genelinde bin 649 dolar iken Gaziantep'te 3 bin 170 dolar. Tek başımıza dünyanın 170 ülkesinden daha fazla ihracat yapıyoruz. Gaziantep, 6 milyar 552 milyon dolarla Türkiye'de en çok ihracat yapan 6. şehir. Hatta geçen yıl Ankara'yı geçmiştik. Ankara'daki savunma sanayiini çıkarırsanız bir Türkiye'de ilk 5'teyiz. Makine halısında Türkiye'deki toplam halı üretiminin yüzde 75'ini üretiyoruz. Dünya halı ihracatında Türkiye yüzde 39 ile ilk sırada ve bunun arkasında büyük bir emek var. Türkiye'nin en büyük firmaları arasında Antep'ten 56, Türkiye'nin en büyük ihracatçıları arasında ise Gaziantep'ten 73 şirket bulunuyor.''

BÜYÜK HAZİNELR VAR

Yapılan çalışmalar, Dülük Antik Kenti'nin Göbeklitepe kadar eskiye dayandığını belirten Şahin, ''Hitit İmparatorluğunun kenti Karkamış'ı İtalyanlarla birlikte ayağa kaldırdık.Hitit döneminin tüm güçlü taraflarını buradan ortaya çıkaracağız. Fırat Nehri gizli bi hazine. Rumkale fotoğrafını gören biri, ismini yazmasanız Türkiye'de olduğunu bilmez. Burada inanç turizminin de yer aldığı büyük bir hazine var. Roma ve Hitit dönemine tanıklık ediyor. Diğer bir eserimiz ise Yesemek. Burası 3 bin yıllık bir heykel atölyesi. Burada da büyük bir hazine var. Zeugma Antik kenti ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Aynı şekilde Gaziantep Kalesi için de çalışmalar yapıldı ve restorasyonu tamamlandı.

Gaziantep'te Osmanlı ve Selçuklu'nun hanları bulunuyor. Gaziantep'te 26 tane han var ve biz geldiğimizde beri bunların restorasyonunu yapıyoruz.

Gaziantep aynı zamanda engelsiz şehir olacak. Açacağımız merkezlerde down sendromlu çocukları çalıştıracağız.

GAZİANTEP FESTİVALE HAZILANIYOR

Gazintp'te yapılacak Gastronomi Festiveline dünyanın 40 ülkesinden katılım olacağını ifade eden Fatma Şahin, festivale ilişkin olarak ise şu bilgiler verdi:

Ünlü şeflerin festivale katılarak hikayelerini anlatacağını söyledi. Festivalde Fıstık hasatı, gastronomi şefleri ile söyleşiler, kortej yürüyüşleri, sergiler, söyleşiler, kültürel geziler, yarışlar, konserler, stantlar ve çocuk etkinliklerinin yapılacağını söyledi. Festivale kardeş şehirlerimiz ve uluslararası basından çok sayıda gazeteci katılacak. Festivalin ilkini çok güçlü bir şekilde yapmak ve bunu bir Türkiye projesine dönüştürmek istiyoruz.



Bu Haber 04.09.2018 - 11:17:37 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.