Gamze Cizreli: Çok büyük bir eleman çıkartma olacağını düşünüyorum

Gamze Cizreli: Çok büyük bir eleman çıkartma olacağını düşünüyorum
Big Chefs’in kurucu ortağı Gamze Cizreli, ‘’Kısa çalışmanın mart sonunda bitmesi durumunda çok sayıda elemanın çıkartılacağını düşünüyorum’’ dedi.

Son kez mart ayına uzatılan kısa çalışma ödeneğinin devam etmemesi durumunda işletmelerin zorda kalacağına dair açıklamalar giderek artıyor.

Sözcü gazetesine konuşan Big Chefs’in kurucu ortağı Gamze Cizreli, yeme-içme sektörünün tüm yıl içinde 6 ay kapalı kaldığını, 6 ay da kısıtlamalarla çalıştığını belirtti. Kısa çalışmanın mart sonunda bittiğini hatırlatan Cizreli, ‘’Fakat şu an kısıtlamalı saatlerdeyiz. Akşam 19.00’da kapanıyoruz. Pazar günleri de kapanıyoruz. Bu şekilde mart sonunda biten kısa çalışma ödeneği sektörü çok zorlayacaktır. Ondan sonra çok büyük bir eleman çıkarma olacağını düşünüyorum sektör genelinde. Çünkü tedarikçi borçları, geçmişten gelen borçlarla birlikte bu kadar elemanı kısıtlı saatlerle tutabilmek neredeyse imkansız. Deloitte’un bir raporu var. 100 bin işletmenin yüzde 35’inin açılamayacağını hatta açılsa bile kısa sürede tekrar kapanacağını düşünüyor. Bu da 700 bin kişinin genç işsiz kalması demek. Onun için mayıs sonuna kadar bu kısa çalışma ödeneğinin devam etmesi gerekiyor.’’ dedi.

‘’İstihdam garantisi verenler kamu yükümlülüklerinden muaf olsun’’

Kısa çalışma ödeneği bittikten sonra yeme-içme sektörünün ayrıştırılarak desteklenmesi gerektiği konusunda hükümete taleplerini ilettiklerini ifade eden Gamze Cizreli, ‘’Özellikle eleman çıkarmama taahhüdünde bulunan yani ‘İstihdamımı koruyacağım’ diyen işletmelerde maaşları işletme sahipleri ödesin, primler devletten olsun diyoruz. Yani SGK primleri, muhtasar gibi kamuoyu yükümlülüklerinden bir süre bu sektörü muaf tutmak gerekiyor.” diye konuştu.

Şu an sadece yüzde 20 iş yapıyoruz’’

“Akşam 19.00’dan sonra ve pazar günleri tamamen kapalı olmak demek yapılan işin yüzde 80’ini kaybetmek demek.” diyen Cizreli, sözlerini şöyle tamamladı: “Çünkü şu an yapılan sadece işin yüzde 20’si. Çünkü sektördeki asıl büyük cirolar daha çok akşam servisinde oluyor. Dolayısıyla yüzde 80’lik bir kayıpla başladı sektör. Tabi giderleri çok iyi kontrol etmek lazım. Aynı zamanda mülk sahiplerine de çok büyük rol düşüyor. Yani kiracı-kiralayan ilişkisi. Açıldık diye hemen kiralar başlamayacak. Açıldık, enerji giderlerimiz olduğu gibi başladı. Yani bu konuda kısıtlamalı saatlerle açılmamızın getirdiği mali yükleri mutlaka paylaşmak gerekiyor.”



Bu Haber 05.03.2021 - 12:51:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • PesAbnon 07.03.2021 - 03:59

    :):):)

  • Y. Murat Özgüç 06.03.2021 - 02:40

    Gamze Hanım'a tamamen katılıyorum ancak KÇÖ sektör bazlı Ağustos - Eylül'e kadar uzatılmalı. Biz personelimize faiziyle çektiğimiz krediden kişisel destek dahi veriyoruz yani KÇÖ bile yetmiyorken direk maaş ödemesini yapamayız, keşke olsa da yapabilsek. Son 10 yıl 2 yıl üst üste 2 iyi sezon geçiremedi acenteler. Personelimizi işten de çıkartamayız tazminat ödeyecek gücümüz yok ve çıkartmak da istemiyoruz. Kalifiye personel bulmak hele de incoming yapan / turist getiren seyahat acente sektöründe hemen hemen imkansız. Yarın (2022 ve sonrası) artış beklediğimiz turizm sektörü ise bu yoksunlukla hizmet verip ülkeye döviz kazandıramaz hale gelir. Antalya'ya gelmesi beklenen turist Kapadokya'ya gelmeyecek bu sene. Bölge dinamikleri uçuşlar ve turizm tarzları farklı bir kere. Belki de bölgesel de bakmak lazım! Sonuçta bu konuyu işverenler kadar çalışanlar da sahiplenmeli ve KÇÖ uzamasını talep etmeli. Devletimiz biraz daha destek olursa yakın gelecekte hep beraber kazançlı çıkarız diye düşünüyorum.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.