Fosun'un Thomas Cook'u devralması hakkında ne biliyoruz?

Fosun'un Thomas Cook'u devralması hakkında ne biliyoruz?
İngiliz turizm haber portalından Ian Taylor, ''Thomas Cook'un devriyle ilgili 'bilinen ve bilinmeyen bilgiler' başlıklı bir yazı kaleme aldı.

TurizmGüncel – Dış Haberler

Türkiye’ye yüksek sayıda turist getiren, Avrupa’nın ikinci büyük seyahat şirketi Thomas Cook’un yeniden sermayelendirilmesiyle ilgili nihai anlaşmaya varıldı. Anlaşmanın bilinen ve bilinmeyenlerine dikkat çeken Travelweekly yazarı Ian Taylor, Neşet Koçkar’ın durumu dahil, pek çok kritik noktaya temas etti

Taylor'un kaleme aldığı yazıdan öne çıkan noktalar şöyle:

Thomas Cook, Fosun'un, bankaların ve tahvil sahiplerinin şirketi devralmasıyla ilgili yeni bir güncelleme paylaştı. Güncellemde, ''Önerilen Yeniden Sermayelendirme Planı'' çerçevesinde temel ticari meselelerde anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Bilinenler, bilinmeyenler, bilinemeyenler...

Güncelleme sürprizler içermiyor ancak şirketin Fosun tarafından devralınmasıyla ilgili bazı sorulara yanıt veriyor. Verilen bilgiler bir miktar, ABD Eski Dışişleri Bakanı Donald Rumsfeld'in Irak işgali öncesinde söylediği şeylere benziyor; ''bilinenler, bilinmeyenler ve bilinemeyenler''

Anlaşma çerçevesinde Thomas Cook toplamda 900 milyon poundla yeniden sermayelendirilecek. Bu miktar daha önce açıklanan 750 milyon poundun üstünde. Thomas Cook, 150 milyon sterlinden daha faydalanacak.

Fosun ve bankalar Thomas Cook’u paylaştı

Çinli şirket Fosun, geçtiğimiz günlerde açıklandığı üzere, şirkete 450 milyon pound nakit enjekte edecek. Thomas Cook'un kreditörleri ve hissedarları da toplamda 450 milyon pound kaynak sağlayacak. Sonuç itibariyle Fosun, Thomas Cook'un tur operatörlüğü bölümünün yüzde 75'ini, hava yolu ayağının ise yüzde 25'ini satın almış olacak. Bankalar ise hava yolu şirketinin yüzde 75'ini, tur operatörünün ise yüzde 25'ini kontrol edecek. Yani şirket Fosun ve bankalar arasında 75/25 ve 25/75 şeklinde paylaşılmış durumda ve Fosun AB kuralları gereği hava yolunun tamamına sahip olamayacak.

Thomas Cook hisse sahiplerine elindeki küçük havucu gösteriyor

Öte taraftan Thomas Cook, yeniden sermayelendirme sürecine hisse sahiplerinin de katılabileceğini söyleyerek onlara elinde tuttuğu küçük havucu gösteriyor. Ancak şüphesiz, yeniden sermayelendirme hissedarların paylarında önemli bir erimeye neden olacak.

Thomas Cook'u hava yolu ve tur operatörü olmak üzere iki şirkete ayıran anlaşma; kredi onayları, yatırım onayları, grubun performans koşulları, durum tespiti ,risk tahsisi, hissedarlarla anlaşma, lisans yenilemeleri gibi konularda yasal bağlayıcılığa sahip.

Profesyonel danışmanlık hizmeti için bile 5,43 milyon pound

Bu arada, Thomas Cook'un yeniden sermayelendirilmesi, değerlendirilmesi ve müzakere edilemsi sürecinde alınan profesyonel destek için Fosun'la Thomas Cook bir maliyet karşılama anlaşması da imzaladı. Bunun tutarı ise 5,43 milyon pound

Şirket borsadan çıkarılabilir

Şu anda şirketin amacı, borsada kalmaya devam etmek. Ancak önerilen yeniden sermayelendirme, şirketin borsadan çıkarılmasına neden olabilir.

Bir de yüzde 8 hisse alan Neşet Koçkar var

Bir de temmuz ayında Thomas Cook'un hisselerinin yüzde 8'ini alan Türk seyahat grubu Anex Tour'un sahibi Neşet Koçkar var. Neşet Koçkar'ın devralmaya herhangi bir katkısının olup olmadığı veya diğer hissedarlar gibi hisselerinde erime olacağını görüp görmediği hakkında bir bilgi bulunmuyor. Thomas Cook, Neşet Koçkar'la herhangi bir görüşmesinin olup olmadığı konusunda yorum yapmadı.

‘’Bilinmeyenler’’

Thomas Cook'un borsada kalmaya devam edip etmeyeceği, borsadan çıkarılma dışında bir şey olup olmayacağı, hissedarların kaderi ve tur operatörünün mülkiyetindeki son bölünme bilinmeyenler olarak kaldı.

Büyük çoğunluğu özel mülkiyete ait olmasına karşın hisselerinin bir bölümünün borsada olabildiği şirketler görülmedik bir şey değil. Bunun bir örneği Manchester United.

Borsadan çıkmak Thomas Cook için kötü bir şey değil

Ancak Londra Borsası'ndan çıkarılmak Thomas Cook için kötü bir şey değil. Financial Times'ın belirttiği gibi; Israrlı dönüşler tatil şirketlerinin ayırt edici bir özelliği değil. Borsa yatırımcılarını huzursuz ederler.

Umarım Thomas Cook’un hesaplarında ‘istenmeyen’, ‘bilinmeyen’ bir şey çıkmaz

Thomas Cook'un hesaplarında istenmeyen, ''bilinmeyen'' bir şey olmamasını umut edelim. Tıpkı Irak Savaşında bulunamayan kitle imha silahları gibi.’’



Bu Haber 30.08.2019 - 20:31:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.