Firuz Bağlıkaya’dan kriz açıklaması: Bakanlık ne yapmalı?

Firuz Bağlıkaya’dan kriz açıklaması: Bakanlık ne yapmalı?

Turizmde 2022 sezonuna dönük yüksek umut, Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri operasyonu nedeniyle yerini tedirginliğe bıraktı. TÜRSAB Balkanı Firuz Bağlıkaya, iş uzarsa turizm sektörüne önlemler alınması gerektiğine işaret etti.


TurizmGüncel

Türkiye’nin en büyük turizm pazarı Rusya ile 2021 yılında üçüncü büyük pazar durumuna yükselen Ukrayna arasındaki kriz sıcak çatışmaya evrildi. Rusya, Ukrayna’ya dönük büyük bir askeri operasyon başlattı.

"Uzarsa büyük risk oluşur"

Yaşanan gelişmelerin Türk turizm sektörü üzerinde yaratacağı olası etkilerle ilgili TurizmGüncel’e konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, başlayan operasyonun uzaması halinde turizm sektörü için büyük risk oluşacağını ifade etti. Şu anda Türkiye’nin yüksek sezonu olmadığına dikkat çeken Bağlıkaya, “Devam etmesi halinde oluşabilecek risklere karşı insanlar tedirgin. Beklemekten başka yapacakları bir şey yok.” diye konuştu.

"Ortalık yatışana kadar TGA payları alınmamalı"

Bağlıkaya, krizin uzaması durumunda turizm sektörü ile ilgili hangi önlemlerin alınması gerektiği ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Turizm sektörü zaten 2 yıldır riskli bir süreçten geçiyor. Ama bu süreçte TGA payları toplanmaya devam ediliyor. Bu iş uzarsa, yurt dışında tanıtım yapılacağı söylenerek iç turizm ve hac umre acenteleri dahil tüm turizm şirketlerinden alınan TGA payları ortalık yatışana kadar alınmaması gerekir. Ayrıca turizm sektörüne dönük teşvikler konuşulabilir. KDV indirimi sağlanıp, yerli turiste uygun şartlarda tatil kredisi verilebilir. Bunları konuşmak için henüz erken ama devam ederse bu önlemleri gündeme almak gerekir. Öte taraftan, iç pazarda otel fiyatlarının yükselmesine neden olan tek yetkililiğe Bakanlık müdahale etmelidir. TGA paylarının toplanması ve güvenli turizm sertifikası konusunda otoritesini kullanan Kültür ve Turizm Bakanlığı, tek yetkililik konusunda da bu gücünü kullanmalı.”

"Rezervasyon iptali yok"

Bağlıkaya, ‘Yaşanan kriz nedeniyle rezervasyon iptali olup olmadığı’ şeklindeki soruya ise, “İptal yok ama rezervasyon akışında yavaşlama var. Sıcak çatışma olan bölgelerdeki insanların tatil satın almasını bekleyemeyiz. Böyle bir öncelikleri olamaz. Ben sıcak çatışmanın kısa sürede durmasını ve her iki ülkeden misafirlerimizin yeniden Türkiye’ye tatile gelmesini umuyorum ama ülkelerin ekonomilerinin ve halkın satın alma gücünün bu süreçten nasıl etkileneceğini de ayrıca konuşmak gerekiyor.” yanıtını verdi.



Bu Haber 24.02.2022 - 11:48:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.