Firuz Bağlıkaya’dan flaş açıklama: Bakanlık TÜRSAB’dan ne istedi?

Firuz Bağlıkaya’dan flaş açıklama: Bakanlık TÜRSAB’dan ne istedi?

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, Turizm Meclisi TV yayınına bomba açıklamalarda bulundu. 15 aylık krizin sonunda Bakanlığın bulduğu çözümün ‘acentelerden aidat alınmaması olduğunu ifade eden Bağlıkaya, bu girişimin amacının TÜRSAB’ı zayıflatarak hizmet veremez hale getirmek olduğunu söyledi. Bağlıkaya, Bakanlığın TTGA payından neden vazgeçmediğini sordu.

Turizm Meclisi TV’de turizm gazetecileri Hasan Arslan, Yılmaz Keleş ve Savaş Daş’ın konuğu olan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, TÜRSAB aidatları ve TGA paylarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

TÜRSAB’ın üyeyle karşı karşıya gelmesi hedefleniyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, gelen talepler üzerine, üye aidatlarının alınmaması için TÜRSAB’dan görüş istediğini açıklayan Firuz Bağlıkaya, bu girişimin asıl amacının, TÜRSAB’ı zayıflatarak hizmet veremez hale getirip, üyelerinin karşısındaki itibarını yok etmek olduğunu söyledi.

2020 yılında üyelerinden aidat almadıklarını hatırlatan Firuz Bağlıkaya, “Aidatların ikinci kez alınmaması, TÜRSAB’ın işlevini kaybetmesi ve hizmet verememesi anlamına gelir. TÜRSAB’ın yaşamasını istemedikleri için bunu bilinçli olarak yapıyorlar” dedi.

TTGA payını ödemeyenlere ceza getiriyor

Bakanlığın TÜRSAB aidatlarının alınmaması için girişimlerde bulunurken, TTGA paylarını almaktan vazgeçmediği gibi, ödeyemeyenlere yüksek cezalar kesmek için yasa hazırladığını hatırlatan Firuz Bağlıkaya, “Acenteyi düşünen, bu dönemde kendine pay alır mı?” diye sordu.

‘’TÜRSAB’ı zora düşürmek için...’’

Geçtiğimiz yıl aidatların düşürülmesi, kuruluş ücretinin artırılması ve devirlerden TÜRSAB’a pay verilmesi için öneride bulunduklarını anlatan Firuz Bağlıkaya, Bakanın TÜRSAB’ı zora düşürmek için sadece aidat almama önerisini kabul edip diğerlerini reddettiğini söyledi.

Firuz Bağlıkaya, Bakanlıkça reddedilen öneriye ilişkin şunları söyledi: “Önerimizi bir paket halinde sunduk… Dedik ki, bunun için kanun değişikliği yapacaksınız; kuruluşlarda kayıt ücretini yükseltin; devirlerde orantılı bir devir bedelinin TÜRSAB’a ödenmesini sağlayın, aidatları da ödenecek hale getirin. Kayıt ücretinin binde biri olsun. Yani yıllık 300-400 TL olsun.

Bakanlık ne yaptı? Birliği zor durumda bırakmak için, sadece ‘2020 de aidat ödemesi yapılmasın’ talebimizi, içinden cımbızla çekip aldı. Diğerlerini yapmadılar. O teklifimiz bir bütündü, asıl üye ve TÜRSAB menfaatine olanlar, bir kenara itildi.”

‘’Şube sorununu çöz acenteler 10-15 bin TL tasarruf etsin’’

TÜRSAB’a karşı sistemli bir zora sokma harekatının yürütüldüğüne dikkat çeken Firuz Bağlıkaya, diğer yandan acentaların lehine olacak konularda çözüm getirilmediğini ifade ederek, “Bakan oluru ile şu şube meselesini çöz. Şubesi olanlar, her şube için en az 10-15 bin TL tasarruf yapsın. 2021 aidatı ödemeyince bir seyahat acentası yıllık 3 bin TL tasarruf yapmış olacak. Gören de seyahat acentalarını düşünüyorlar sanır” diye konuştu.

TÜRSAB’ı üye ile karşı karşıya getirme çabası''

Asıl meselenin yönetimlerini yıpratmak için üyeyle karşı karşıya getirme çabası olduğunu vurgulayan Firuz Bağlıkaya, “Üye bizi seçti. Sindirilemeyen konu budur” diyerek şöyle devam etti: “Bugüne kadar Devletimizle sorunumuz varmış gibi algı yaratmak isteyenlerin tuzağına düşmemek için hep sustuk. Cumhurbaşkanımıza bizi ‘kötü tanıtmak için yarışanların’ ekmeğine yağ sürmemek için hep bekledik.  Ama her şey ortada, kanunla kurulmuş, kamu kurumu niteliğindeki, tüzel kişiliği olan meslek örgütü TÜRSAB’ın yok edilmek istenmesi, bu kadar açık bir şekilde ortaya çıkmışken bunu herkes görecektir, biz de bu durumu herkese anlatacağız.

Israrla aidat ödemeyen bir grup var!”

TÜRSAB’ın üyesine hizmet verebilmesi, borçlarını ödeyebilmesi için aidat almak zorunda olduğunu belirten Firuz Bağlıkaya, yönetime geldiklerinden buyana ödeme konusunda üyelere her türlü kolaylığı sağlamalarına rağmen, bir grup acentanın ısrarla aidat ödemediğini ve bunların asıl amaçlarının görünenden farklı olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Bu işi kovalayanlar, TÜRSAB’ın geliri olmasın, borçlarını ödeyemesin, binasının taksitlerini ödeyemesin, üyelere olan borçlarını ödeyemesin, yapılandırılmış banka borçlarını ödeyemesin, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nin borçlarını ödeyemesin, oradan TÜRSAB’ı tahliye edelim, bırakıp kaçsınlar istiyorlar”.

Hangi amaçla yapıldığın bütün sektör biliyor”

Aidat alınmasın” kampanyasını yürütenlerin 80-100 kişilik bir grup olduğunu belirten Firuz Bağlıkaya, “Belki bulunulan görevler dolayısıyla bazıları bazılarını küçümseyebilir, hafife alabilir. Kendinden geçebilir… Ama kimse kimsenin aklını hafife almasın. Hangi tasarrufun hangi amaçla yapıldığını bütün sektör biliyor” dedi

Aidat üzerinden yapılan siyaset çirkin siyasettir”

Taleplerinin 10 bin acentanın ortak talebi olduğuna değinen Firuz Bağlıkaya, “Giriş aidatı yükselsin, üye aidatı düşsün dedik yapmadılar, ne yapabiliriz?” diye sorduktan sonra sözlerine şöyle devam etti: “Bunun üzerinden siyaset yapacak arkadaşlar çıkacaktır muhakkak. Çok net söylüyorum, Birliğin ana geliri olan, birliğin yaşaması için ihtiyacı olan, aidat üzerinden yapılacak siyaset çirkin siyasettir.

“Yönetimine talip olan arkadaşların buna tepki göstermesi lazım

TÜRSAB yönetimine talip olan arkadaşların da çıkıp buna tepki göstermesi lazım. Yönetimine talip olduğunuz kurum böylesine bir saldırı altındayken konuşmayan, bilmiyorum ne zaman konuşacak? Ödenmemiş aidatlar yönetim kurulumuzun sorumluluğunda, biz aidatını ödememiş üyelerimiz nedeni ile yasal olarak sorumluyuz.”

Sektörün Bakanlıktan beklentileri…

Sektörün de Bakanlıktan beklentileri olduğunu belirten Firuz Bağlıkaya, bunları şöyle sıraladı:

-Bakanlığın yurtdışı fuarlardaki standının yüzde 40’ı, bu fuarlara katılmayan acentalarının kullanabilmesi için TÜRSAB’a ücretsiz olarak tahsis edilsin.

-Seyahat acentalarının yurtdışı fuarlardaki uçak ve konaklama giderlerinin yüzde 50’sine Bakanlık destek versin.

-Seyahat acentalarının yurt dışında katılacağı pazarlama faaliyetlerinin en az yüzde % 50’si Bakanlık tarafından karşılansın.

-Seyahat acentalarından alınan TTGA payı 2 yıl boyunca alınmasın

-TÜRSAB için Devlet bankalarından ilk 3 yılı ödemesiz, faizsiz, uzun dönemli kredi imkanı sağlansın.

-Küçük acentalara hibe verilsin.

-MICE, hac umre, outgoing, bilet, acentaları için ayrıca destek paketi hazırlansın.

-Kültür turları ve iç turizm yapan seyahat acentaları için destek paketi hazırlansın.

-Vatandaşların uygun koşullarda tatil yapabilmeleri için, yurt dışı örneklerinde olduğu gibi devlet teşviki sağlansın.

-Seyahat acentalarımızın evden çalışabilme izinleri 31.12.2021 tarihine kadar uzatılsın.

-Kısa çalışma ödeneğinin turizm sektörü için yıl sonuna kadar uzatılması için çalışmalar yapılsın.

Asıl fayda TTGA payı alınmayarak sağlanır

TTGA paylarının alınmaması halinde acentaların ortalama 20 bin TL civarında tasarruf edebileceğini söyleyen Firuz Bağlıkaya, “Ama mesele bu değil arkadaşlar. Mesele seyahat acentalarına nefes aldırmak değil, TÜRSAB’ı zora sokmak, yok etmek! Bu nedenle, bu kadar yapılacak iş varken TÜRSAB aidatları ile uğraşıyorlar” dedi.



Bu Haber 15.05.2021 - 23:43:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • bilgehan karadayı 16.05.2021 - 03:53

    firuz bey ,ne demişler,şaşıran ördek tersine yüzer !!! ortada bu kadar büyük sorunlar varken turizm bakanımızın umrunda değil ..türsab ,oteller ,esnaflar ,taşımacılar ,tedarikçiler ve bu iş kollarına uzanan sinseleler !!! herkes bakan nasıl bir hamle yapacak ,bakanın ağzında ne çıkacak,bize nasıl yardımcı olacak diye bekliyor ,sevgili dünyadan bihaber bakanımız işlerimizi ,planlamalarımızı zorlaştırdıkça zorlaştırıyor !! sanki bunu kendine ilke edinmiş gibi : TEKRARLIYORUM, BU BAKAN BAŞIMIZDA OLDUĞU SÜRECE BUNLAR BİZİM EN İYİ GÜNLERİMİZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM !!! İNSANDA BİRAZ RUH OLUR ,ÇABA GÖSTERİR ,TURİZMİN TÜM KOLLARI İLE İSTİŞARE İÇİNDE OLUR ...BENCE YUNANİSTAN VE MISIR DUA EDİYORDUR TÜRKİYENİN TURİZM BAKANINA !!! CUMHURBAŞKANIMIZA SESLENİYORUM !!!KURULDUĞUNDAN BERİ BEN BİR AKPARTİLİ VE TURİZM ESNAFI OLARAK EĞER BU TURİZM BAKANI GÖREVDEN ALINMAZ İSE ; VALLAHİDE OY VERMEYECEĞİM ,BİLLAHİDE OY VERMEYECEĞİM ,TİLLAHİDE OY VERMEYECEĞİM BİR DAHA !!! HERKES GEÇEN SEZONU İYİ KÖTÜ ATLATTI ,BU SEZON HERKES SON KURŞUNUNU NAMLUYA SÜRDÜ ,O DA NAMLUDA PATLADI !!! OLACAK ŞEY DEĞİL !!! İNSAN ÇIKIP BEN TURİZM BAKANIYIM ,BİRŞEYLER YAPMAM LAZIM DİYE DÜŞÜNMEZ Mİ ARKADAŞ ? ASLINDA TÜM TURİZM KOLLARI OLARAK HEPİMİZİN DAVA AÇMASI LAZIM , GEREKLİ ÖNLEMLERİ ZAMANINDA ALMAYIP DEVLETİ VE HALKI ZARARA UĞRATTIĞI İÇİN !!!!

  • kerem 16.05.2021 - 03:48

    Otelciyim ve keşke hükümet yetkilileri ile ters düşme pahasına sizin gibi yanlışları eleştirebilen, ihtiyaçlarımızı yüksek sesle dile getirebilen bir türofed başkanımız olsa!. Son yıllarda hükümeti veya bağlı olduğu bakanlığın hata ve eksiklerini söyleyebilen, sektörünün ühtiyaçlarını yüksek sesle dile getirebilen başkanları görmeyi unutmuştuk. Hele ki Başaran Ulusoy' dan sonra... Sağ olun, var olun Firuz Bey.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.