Firuz Bağlıkaya: Umudumuz ve beklentimiz yüksek çünkü...

Firuz Bağlıkaya: Umudumuz ve beklentimiz yüksek çünkü...
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, Hakan Çelik’in Youtube kanalındaki canlı yayına katılarak turizm sektörünün gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rusya’nın kapanmasının beklenmedik bir gelişme olduğunu kaydeden Bağlıkaya, umutlu olduklarını da ifade etti.


TurizmGüncel

‘’Sürpriz olan kısım Rusya’’

Firuz Bağlıkaya, Türkiye’nin en büyük iki pazarından biri olan Almanya’nın Türkiye’yi ‘yüksek riskli ülkeler’ kategorisine alması, Rusya’nın ise 1 Haziran’a kadar uçuşları durdurmasıyla ilgili olarak, ‘’Şu anda bizim için sürpriz olan kısım Rusya kısmı. Biz zaten Almanya’nın başını çektiği orta Avrupa pazarının haziran ortasından itibaren yükselmesini bekliyorduk. Almanya ve Avrupa nisan, mayısta çok az başlar, haziranın ortasından itibaren de yükselerek devam eder diye bekliyorduk. Bu tarihlere henüz gelmediğimiz için, aşılama ve vaka sayılarındaki düşüşe bağlı olarak buralarda birtakım değişiklikleri olabilir. Ama Rusya beklemediğimiz bir durum. Rusya’daki kayıp 800 bin ile 1 milyon arasında olabilir.’’ dedi.

‘’Rusya’daki kayıp 800 milyon dolar’’

Türkiye’nin Rusya’da mayıs bayramını ve tatilini kaçırmasının sıkıntı olduğunu kaydeden Firuz Bağlıkaya, ‘’Bizim Rusya’da yüksek sezonumuz mayıs bayramı ile başlar ve ondan sonra da devam eder. Buradaki kayıp beklenmedik bir kayıp tabi. Bu dönemde 800 milyon dolar civarı bir kayıp yaşanacak. Normal sezonda 1 milyar dolarlık kayıp çok önemli olmayabilir ama kırılgan bir dönemdeyiz. Oteller, tur operatörleri, uçak şirketleri ve seyahat acenteleri için can suyu olacaktı. Hazirana kadar bu bizi götürürdü haziranda da Avrupa pazarı açılır diye bekliyorduk. Bu olmadı ve sıkıntı devam ediyor.’’ ifadelerini kullandı.

‘’İngiltere’den de benzer bir karar gelebilir’’

Kısa süre içinde İngiltere’nin de seyahatlerle ilgili kararlarını açıklayacağını (İngiltere vaka sayılarına göre ülkeleri yeşil, turuncu ve kırmızı kategorilerde listeleyecek-TG’nin notu) belirten Bağlıkaya, ‘’Vaka sayılarına bıkılırsa Türkiye bu yasaklardan nasibini alacak. Kısmi kapanma ve ramazanla birlikte, bayrama kadar vaka sayılarının düşeceğini, aşılanma oranlarının da yükseleceğini umut ediyoruz. Hazirandan sonra 2021 için beklediğimiz sezonu geçiririz diye umut ediyorum. Burada kritik nokta yerli aşı. Yurt dışında beklenen aşılarla bir tahminde bulunmak çok zor. Çünkü oralarda çok daha farklı olaylar devrete giriyor. Aşı konusunda bir başkasına bağımlı olduğunuzda sıkıntı yaşanıyor.’’ ifadelerini kullandı.

‘’2021 için inancımızı koruyoruz’’

2021’in 2020’den daha iyi bir sezon olacağı konusundaki inancını koruduğunu belirten TÜRSAB Başkanı, ‘’2019’un yarısını geçer diyorduk ama mayıs ayı sıkıntılı olduğu için bu öngörümüzü revize etmemiz gerekiyor.’’ ifadelerini kullandı.

‘’Rusya’da mayıs ayını kaybettik’’

Rusya’nın getirdiği uçuş yasağından dolayı hem Rus seyahatçilerin hem de tur operatörlerinin mağdur olduğunu söyleyen Bağlıkaya, insanların rezervasyonların iptal etme yerine ertelemeye yöneleceğini savundu. Bağlıkaya, ‘’Ancak turizm sektöründeki ürün saklanabilen bir şey değil. Nasıl ki otelin gecesi boş kaldığında onu getriye döndürmek mümkün değilse, mayıs ayındaki kaybımızı da telafi etmemiz mümkün değil. Mayıs rezervasyonunu iptal etmeyip hazirana erteleyecekler ama bize haziran ayında zaten geleceklerdi. Burda mayıs ayını kaybettik.’’ şeklinde konuştu.

Uçuş mesafesi, sunulan ürün ve ve fiyatlar nedeniyle Türkiye’deki kapasitenin başka ülkelere taşınamayacağını ileri süren Bağlıkaya, ‘’Türkiye kapasitesinin bir kısmını alabilirler mi? ‘Benim illa bu dönem tatile gitmem lazım, bunu kaçırırsam başka da bir yere gidemem’ diyenler varsa, var olanların içinden bir tane seçip tatile oraya gider ama ‘Ben Türkiye’de tatil yapmak istiyorum’ diyen insanı başka bir yere tatile götüremezsin.’’ dedi.

‘’Umudumuzun ve beklentimizin yüksek olmasının sebebi...’’

Bağlıkaya, Korona sonrası Türkiye’nin hızlı bir toparlanma yaşayıp yaşamayacağı şeklindeki soruya ise, ‘’Bizim umudumuz en çabuk toparlayacak, en hızlı şekilde oyundaki yerini tekrar alacak ve hatta bunu bir avantaja çevirecek potansiyele sahip olmamız. Umudumuzun ve beklentimizin yüksek olmasının sebebi de bu. Yani, yarın Almanya Türkiye’yi yüksek riskli ülkeler kategorisinden çıkarsın, Rusya uçuşları serbest bıraksın, bir hafta içinde o charter uçuşlar başlar, turist akışı sağlanır. Çünkü tur operatörleri de seyahat acenteleri de bu işe hazır bir şekilde bekliyor. Türkiye’deki ve yurt dışındaki charter şirketleri Türkiye kapasitelerini başka bir yere kaydırmadı ki’’ dedi.




Bu Haber 19.04.2021 - 09:18:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Bülent GÜNEŞ 20.04.2021 - 02:17

    Ohh tıka basa kongrelere devam insanların sağlığı, ekonomi ,ülke kimin umurunda

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.