Firuz Bağlıkaya: TGA’nın turizme hiçbir katkısı yok

Firuz Bağlıkaya: TGA’nın turizme hiçbir katkısı yok

Açıklanan turizm verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, ülkeye gelen ziyaretçilerden elde edilen kişi başı ortalama turizm gelirinde yaşanan düşüşe dikkat çekerek TGA’nın sektöre hiçbir katkısının olmadığını belirtti.


Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, açıklanan turizm verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Dünya genelinde turizm harcamaları ve gecelemelerinin arttığına fakat Türkiye’de düşüş yaşandığına dikkat çeken Bağlıkaya Turizm Geliştirme Ajansının sektöre katkısının olmadığını söyledi.

“Dünya genelinde kişi başına ortalama harcama yüzde 40 arttı”

BirGün’den Buse İlkin Yerli’ye açıklamalarda bulunan Bağlıkaya, pandemi döneminin tüketici davranışlarını değiştirdiğini belirterek dünya genelinde geceleme sürelerinin arttığını ve buna bağlı olarak kişi başına ortalama harcamanın yüzde 40 seviyesinde yükseldiğini belirtti.

“Kişi başı harcama dünyada artarken bizde düşüyor”

Ocak-Haziran döneminde gelen ziyaretçi sayısında yaşanan yükselişin aldatıcı olmaması gerektiğini, önemli olanın “Kişi başı turizm gelirlerini artırarak gelen turist sayısını artırmak” olduğunu belirten Bağlıkaya, “Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü verilerine göre; dünya genelinde pandemi öncesi dönem olan 2019 yılında seyahat başına ortalama turizm harcaması bin dolar seviyesinde bulunurken bu rakam 2021 yılında bin 400 dolara çıktı. Biz geçtiğimiz yılsonunda kişi başı ortalama 830 dolar gelir elde ederek dünya ortalamasının çok altında kaldık. Üstelik 2022 yılının altı aylık döneminde kişi başı turizm gelirimiz 2021 yılının aynı dönemiyle kıyaslandığında da yaklaşık yüzde 6 gerilemiş durumda. 2021 yılının ilk 6 ayında elde ettiğimiz 818 dolar turizm geliri bu yılın aynı döneminde 770 dolara düştü” ifadelerini kullandı.

“Reklamı yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza yapmışız”

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının kuruluş amaçları arasında Türkiye’nin kişi başı turizm gelirlerinin artırılması olduğunu ancak gelinen noktada bu hedefin çok uzağında kalındığını söyleyen Bağlıkaya, “Açıklanan veriler, kişi başı turizm gelirlerimizin dünya ortalamasının çok altında kaldığını açık biçimde ortaya koyuyor. Turizmcilerin ciroları üzerinden alınan katkı payı ile finanse edilen TGA, turizm tanıtımı ve pazarlama pratiğine uzak yapısı ile maalesef hedeflenen başarıyı gösteremedi. Yılın ilk yarısında gelen yabancı ziyaretçi sayısı, 2019 yılının gerisinde kalırken yurt dışında yaşayan vatandaş ziyaretçi sayımızda artış yaşandı. Dolayısıyla hedeflenen tanıtım başarısının yakalanamadığı ortada. Reklamı yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza yapmışız.” açıklamasında bulundu.

“Pozitif yöndeki her gelişim TGA başarısı gibi yansıtılıyor”

2019 yılında Türkiye’ye gelen düşük gelirli yabancı turist sayısının arttığına dikkat çeken Bağlıkaya, “Ülkemizin potansiyeli ve özel sektörün özverili çalışmaları sayesinde pozitif yöndeki her türlü doğal, olağan, beklenen gelişim, TGA sayesinde olmuş gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. TGA’nın hiçbir katkısı olmadığını tüm sektör biliyor.” şeklinde konuştu. 



Bu Haber 30.07.2022 - 10:40:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Vergi

    Ahmrt aydin 03.08.2022 - 09:59

    Tga ya neden her ay vergi oder gibi oara veriyiruz. Tam bir talan merkezi olmus. Hala Galata kulesi altinda kirmiz elbiseli kizla turist cekeriz saniyorlar. İki tane reklam ajansi zengin olur anca.

  • Düşük Tourist.:)

    Namik Kemal Erdem 31.07.2022 - 03:55

    Bir gerçekçi olmak lazım.boyle boş laf gerek yok.ust düze ve onun yanında düşük düze tourist gerek.sadece bir otele hepsi bir arada yatırılır ortam olunca o zaman fayda olmaz.her bütçe göre konaklama gerek. dışarda Marketlerde,pazarlarda para harcayan olsun sadece shoplarda değil.ust düze gelmiş fakat çarşı inmedi ne yazar Hayal değil gerçek işleri bakın.para her yere inmesi gerek.

  • TGA

    Erhan 31.07.2022 - 12:07

    Bu arkadaşlarla birkaç toplantıda bir araya geldik. Istanbul turizminin en büyük sorunu otellerde yabancı dil ve hizmet kalitesi dediler. Böyle olmadığını rakiplerimize göre bu iki alanda da daha iyi olduğumuzu anlatamadım. Kim seçiyor bu arkadaşlar TGA'nın başına, evelere şenlik gerçekten.

  • Firuz Başkan Haklı

    Cengiz Cansız 30.07.2022 - 06:49

    Firuz Başkana sonuna kadar katılıyorum, her yerde de söylüyorum. TGA'nın iç pazar acentalarına, bilet, hac umre vb. tonlarca kategorideki hiç bir turizm emekçesine zerre katkısı yok. Aldıkları para haram. Türk müşterisinin bütçesiyle, pasaportları vizeleri kaldırdıkları ülkenin vatandaşına reklam yapıyorlar. (ne kadar yapılıyorsa?) Acilen Tga'yı bizim sırtımızdan alsınlar. Konaklama vergisini erteleyip, bunu ertelememekte ayrıca bir sorun. Baştan aşağı Memet ersoy hatalar içinde.

  • TEBRİKLER

    otelci 30.07.2022 - 02:05

    Çok doğru bir tespit TEBRİK ederim.

  • Turizmci 30.07.2022 - 12:35

    Türsab’ın ne katkıları olmuş aceba ? Ne katmış Türk turizmine ? Anca aidat toplasalar birde kendi acentalarına çalışsalar başkada birşey yok. Heryer acenta oldu

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.