Fırat Fidan: Araç kiralamada zorunlu TL ayağımıza sıkmak anlamına gelir

Fırat Fidan: Araç kiralamada zorunlu TL ayağımıza sıkmak anlamına gelir
Türk Parasının Değerini Koruma Kanununda yapılan değişiklikle sözleşmelere TL zorunluluğu getirilmesinden, araba kiralama şirketlerini de rahatsız.


Gayrimenkul satışlarında/kiralamarında ve otomobiil kiralamalarında TL'nin zorunlu hale getirilmesinden araç kiralama şirketleri de rahatsı

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Europcar'ın Türkiye faaliyetlerinden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Fidan, ''Bu düzenleme ayağımıza kurşun sıkmak anlamına geliyor.'' dediÇ

OTOMOTİV SEKTÖRÜ DARALDI

Otomotiv sektöründeki satışlar 2018 yılının ilk sekiz ayında daralma gösterdiğini kaydeden Fidan, ''Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarındaki satış rakamları bir önceki yılın aynı döneminde 555 bin 991 iken, 2018 yılının Ocak-Ağustos döneminde 440 bin 428 adet olarak gerçekleşti.'' ifadelerini kullandı.

İthalat kaynaklı olması nedeniyle kur hareketlerinden etkilenen otomotiv sektöründe satışlar gerilerken, araç kiralama sektörü bu yıl turizmde yaşanan güçlü toparlanmanın desteğiyle aynı oranda etkilenmediği belirtilen açıklamada, ''Ancak döviz kurları ve vergilerdeki değişimler nedeniyle sektör yüzde 60’lara varan araç yenileme maliyetlerini karşılamakta güçlük çekiyor. Artan maliyetlere ek olarak sözleşmelere getirilen TL zorunluluğu karşısında ortak akılda hareket etme kararı alan otomotiv sektörünün tüm paydaşları önerilerini ve revizyon taleplerini bakanlıklara sunmaya hazırlanıyor.'' denildi.

ARAÇ KİRALAMA SEKTÖRÜ 31 MİLYAR LİRALIK BÜYÜKLÜĞE SAHİP

Sektördeki gelişmeleri değerlendiren Fırat Fidan: ‘’Operasyonel araç kiralama sektörü yılın ilk 8 ayında Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 22’si olan 76 bin 325 adetlik yeni aracı filosuna kattı ve aktif pazar büyüklüğü 31 milyar TL’ye yaklaştı. Bununla birlikte Türk Lirasının değer kaybetmesi ve hem enflasyon hem de faizlerdeki artış sektörün büyümesini yavaşlattı. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan otomotiv sanayiinin geçtiğimiz yıllardaki satış performanslarını yakalaması, ülke ekonomisinin daha da güçlenmesinde önemli bir rol oynayacaktır ‘’ ifadelerini kullandı.

TURİZMDE YAŞANAN TOPARLANMA GÜNLÜK KİRALAMALARDA ETKİSİNİ GÖSTERİYOR

Oto kiralama sektöründeki satış performanslarını operasyonel ve günlük kiralamalar olmak üzere iki başlık altında analiz etmek gerektiğini aktaran Fidan, "Bu yıl özelinde değerlendirildiğinde operasyonel kiralamalarda geçtiğimiz yıllarla benzer rakamlar görüyoruz. Bununla birlikte kapanan şirketlerin sayısındaki artış nedeniyle yaşanan sıkıntılar göze çarpıyor. Günlük kiralamalarda ise ülke turizminde yaşanan toparlanmanın olumlu etkisini görüyoruz. Turist sayısında yaşanan dikkate değer artışların katkısıyla bireysel kiralamalarda Ege ve Akdeniz bölgelerindeki bazı ofislerimizde bir önceki yıla göre yüzde 150’leri bulan artışlar yaşandı fakat tüm bu olumlu havaya rağmen yaşanan kurdaki hızlı değişim ve TL şarı sektörün geleceğini tehdit altında bırakıyor.” şeklinde konuştu.

KENDİ AYAĞIMIZA SIKMAK ANLAMINA GELİR

Araç kiralama sektöründe son günlerin en önemli gelişmelerinden birisi de sözleşmelerin TL üzerinden yapılması zorunluğu oldu. 13 Eylül tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Türk parasının kıymetinin korunması hakkındaki kanun düzenlemesiyle birlikte yurt içinde dövizle konut ve araç kiralanmasının önüne geçilmişti.

Sektörde kiralamaların yüzde 78'inin döviz üzerinden yapıldığını hatırlatan Fidan, “Şu an sektörümüzde 360 bin araç kiralık durumda, bunun için kullanılan kredi tutarı ise 3,5 milyar Euro civarında. Bankaların Euro ile fonladığı kredileri TL’ye çevirmesi mümkün değil. Ortaya çıkan bu tabloda, kiralama şirketleri olarak bizim sözleşmeleri TL’ye çevirmemiz ise kendi ayağımıza sıkmak anlamına geliyor. Birçok operasyonel kiralama firması bunun altından kalkamaz” sözlerini dile getirdi.

KİRA BEDELLERİ ARTACAK

Kiralama sözleşmelerinin dövizden Türk Lirası’na dönmesi durumunda araç kiralama bedellerinin de artacağına işaret eden Fidan, “Yeni düzenlemeye göre döviz üzerinden yapılan kiralama sözleşmelerinin 30 gün içerisinde Türk Lirası olarak yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Ancak bu sözleşmeler TL'ye dönerken TL’deki faiz oranlarının etkisi ile daha yüksek bir bedel ile yenilenecek. Bu durumda ne müşterilerimizin ne de araç kiralama şirketlerinin oluşacak yeni maliyetleri kaldırmaları mümkün olmayacak” dedi.

BAKANDAN RANDEVU TALEP ETTİLERİ

Döviz kurlarındaki artışlara paralel olarak TL ile kiralama taleplerinde bir artış yaşandığını da anımsatan Fidan şöyle devam etti:

“Yine kurlara paralel olarak artan maliyetlerimiz nedeniyle ve önümüzü göremediğimiz için, TL ile kiralama yapmak isteyen müşterilere yüksek fiyat vermek durumunda kalıyoruz, liste fiyatları her geçen gün yükseliyor. TL şartı düzenlemesi ve diğer hususlarda görüşmek üzere TOKKDER, OSD, ODD, OYDER, OİB, ve TAYSAD gibi otomotiv sektörünün tüm paydaşları olarak ortak bir öneri paketi hazırlayarak bakanlıklardan randevu talep ettik. Mümkün olan en kısa sürede bakanlarımızdan sektörü rahatlatacak revizyonlar bekliyoruz.”


Bu Haber 22.09.2018 - 16:56:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • soler 23.09.2018 - 04:58

    Artık paran kadar iş yap devri başladı veya riskini hedge edeceksin.2019 yılından başlayarak büyük şirketlerin küçülme dönemi başlamıştır.Küçülmeyen riskini hedge etmeyen herkes için sonuç hüsran .oto kiralama şirketleride havalimanı kiralarının tl ye dönmesini istesin.Bankaların kendilerine tl bazlı ucuz kredi sağlamasını istesin.Hem kurdan dolayı araçlar pahalandı hemde kredi faizleri uçtu .100 bin tllik bir aracın aylık fiyatı 3000-3500 den aşağı olamaz.bu durumdada pazar daralacaktır.Artık 2 senede 1 değiştirilen araçlar 3-4 sene bandında değişecektir.kalite düşecek hizmetler azalacak pazar %30-45 bandında daralacaktır.Küçülmeyen batmaya mahkumdur.Mecburen küçüleceğiz.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.