Fettah Tamince: Bu destinasyonlarda otel yapmak artık bizi heyecanlandırmıyor

Fettah Tamince: Bu destinasyonlarda otel yapmak artık bizi heyecanlandırmıyor

Rixos Grubu’nun kurucusu Fettah Tamince, İstanbul, Antalya ya da Bodrum gibi doygun destinasyonlarda otel yatırımı yapmanın kendilerini heyecanlandırmadığını ifade etti.


Rixos Grubu’nun kurucusu Fettah Tamince, hem Türkiye turizminin geleceğine hem de Rixos Grubu’nun yeni dönem stratejisine dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Fast Company’den Rauf Ateş’e konuşan Tamince, Türkiye’nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu ancak geçmişte bu potansiyelin yeterince doğru yönetilmediğini söyleyerek, şu eleştiriyi getirdi:

“Evet, çok otel yaptık, çok turist ağırladık. Ama şehirlerin ruhunu oluşturmakta zayıf kaldık. Bazı şehirlerde otellerin ismi, bölgenin önüne geçti. Sürdürülebilir turizm için bunun tam tersinin yapılması gerekiyordu.”

Tamince, Antalya’daki turist davranışlarına ilişkin dikkat çekerek, “Antalya’ya 30 kez gelen misafirlerimiz var ama bu sadakat gibi görünse de aslında bir eksikliğe işaret ediyor. Verilere göre turistlerin sadece yüzde 38’i tatil süresince otelden dışarı çıkıyor. Çünkü onları cezbeden bir dış deneyim alanı yok.” dedi.

Antalya’nın da bu dengesizliğin tipik bir örneği olduğunu belirten Tamince, “Antalya’ya ilk geldiğimiz yıllarda şehirle turist arasında bir bağ vardı. Bugün o bağ koptu. Oteller 7 yıldızlı hizmet sunuyor ama dışarıda sıfır deneyim var. Kültür, doğa ve tasarım bir araya getirilmedi,” dedi.

Dünyanın önde gelen turizm merkezlerinde bir ortak nokta olduğunu vurgulayan Tamince, “Bu destinasyonların bir ruhu, bir odağı, bir hikayesi var. Artık insanlar ülkelere değil, o deneyimi yaşatabilen destinasyonlara gidiyor.” ifadelerini kullandı.

Rixos markasının küresel ölçekte tanınan bir marka haline geldiğini belirten Tamince, “Sadece yeni bir otel yapmak, hele ki İstanbul, Antalya ya da Bodrum gibi doygun destinasyonlarda, artık bizi heyecanlandırmıyor. Yeni bir tesis, o şehre veya ülke turizmine gerçek bir katkı sağlayabiliyorsa anlamlıdır.” dedi.

Rixos Grubu’nun geliştirdiği Land of Legends projesini bu dönüşümün sembolü olarak gösteren Tamince, “Binlerce insan artık sadece bu deneyim için Antalya’ya geliyor. Türkiye’yi haritada bile göstermekte zorlanan kişiler, bugün Land of Legends için bilet alıyor. İşte gerçek dönüşüm bu,” ifadelerini kullandı.

Son olarak Türkiye’nin turizmde altyapı açısından önemli mesafeler kat ettiğini söyleyen Tamince, yeni dönemin farklı bir anlayış gerektirdiğini vurguladı:

“Son 30 yılda havalimanları, yollar, oteller konusunda çok şey başardık. Artık fiziksel altyapı tamam. Şimdi yeni bir döneme geçmeliyiz. Bu çağ, yeni bir ‘yazılım’ istiyor.”



Bu Haber 07.10.2025 - 15:23:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Unut Sen 11.10.2025 - 10:09

    Turizmin bir para kazanma aracı olarak görülmesi hizmet yıldız sayısını arttırıyor ve aynı hìzda gerçeklikten kopuşu başlatıyor. Antalya 600binken, Kemer'de portakal üretilirken, koyları bakirken, arıtma sistemi kalabalıklaşan nüfusun içinde kalmamışken güzeldi. 100lerce parıltılı yıldızları olan oteller bu güzelliğe vandalizme varan boyutta tecavüz etti. 14 milyonun ziyaret ettiği Antalya'da ne doğasından, ne kültüründen ne tasarımından bahsedebiliriz? Halkı koylara artık ulaşamadığı gibi, domatesini salatalığını turist enflasyonu nedeniyle alamıyor, herkes dahil otellerde çöpe atılmasını izliyor. Trafiğini kalabalığını pisliğini halk yaşıyor o turizmin. Kitlesel turizm ancak buna yol açan, hafif tabirle ahlak sınırları dışında kalan bir organizasyondur. Salt tüketimdir, bölgeye tecavüzdür, beton yığınıdır, kimyasal basılan havuzlardır. Biz kumsallarìmìzìn otel yapìlan alanlarìnì geri istiyoruz, Belek'te Rixos fln değil, Golf sahasì için kesilen fıstık çamı ormanını geri istiyoruz. Su kaynaklarìmìz 7cm kesilip biçilen hektarlarca cim alanì sulamak icin tùketilmesin istiyoruz. Meshur Kemer portakalìnì imha etti turizm rantì, portakalìmìzì geri istiyoruz. Bizim mirasìmìz turizme kurban edildi, siz turizmle hala birlestirmekten sòz ediyorsunuz. Üzgünüm ama halktan kopuk, kendi insaninizin kapisindan giremedigi "Legend"tesisler Antalya'ya pozitif hiçbir şey katamaz, ekleyemez. Tam aksine dòkùlen her bir m3 beton Antalya'yi(ki antalya adina ne kaldiysa artik) siradanlastìrìr.

  • Neymiş 8 yıldan beri yolları yapılmıyor.

    Erdem 11.10.2025 - 05:56

    Kundu 8 yıl önce kurulmadı burada yandaş olma hevesli olmamak gerek.,belek - Kadriye bilen vardır kesin.yoldan otostop yapan bile anlamıyorsun. Teksas gibidir.kemer bölgesi bilen vardır her yer pasajlar dolu..çanta,oyuncak, terlik,deri,giyim kuyumcu Çarkıfelek gibi, belek farkı yok. Turistler çarşıya güvenmiyor,1-2 tane yanlış davranışlar olan bütün çarşıya mal oluyor.

  • Katılıyorum

    YILGÖR DEMİRTAŞ 10.10.2025 - 02:24

    Ağır eleştiriler olsa da ben asıl konuya değineceğim. 30 yıldır sürekli gelen turistler olduğu doğru. Turizm sektörü artıksadece otel değil. Fetthat bey altyapı derken herşey tamamen oldu bitti demek istememiş. 15 yıl öncesini iyi biliriz. Turizmde belek ve lara gibi bölgelerin yolları ve altyapısı çok güçlü. kunduda ilk topkapı palace'ta çalışırken kundu yollarından zorla gittiğimiz köy yollarını hatırlarım. Elbette altyapıda halen eksik olan yerler olabilir. Ancak sadece otel,güneş ve deniz kum değil. Asıl kültürle mirasımızı kullanmamız gerektiğini ve artık iki seviye üste geçmemiz gerektiğini anlatıyor. Kültürle ve doğal mirasımızı da turizm ile birleştirebiliriz. Örneğinson 5 yıldır istanbul rusyada yükseldi. Antlayada kaş talep edilen destinasyon oldu. Turist de yenilik arayışında.

  • Yıldırım Bozkurt 09.10.2025 - 08:48

    altın kuru keyfin gıcır. bu kadar zamanda o kadar parayı nereden kazandın onu sorgulamak lazım aslında. Antalyanin sırtından cukka yaptın doğru dürüst yatırımın yok...

  • Gram insanlık yok.

    Ali kar 09.10.2025 - 11:41

    Antalya'da bütün otellere arıza ve bakıma giderim. Öğle yemeğinde aç kaldığım tek oteller zinciri. 1 tas çorbayı bile vermeyen aç gözlü ,paragöz bir işletmeler zinciri. Sadece insanları sömürür çok geç ödeme yapar . Sonra her yıl o paralarla otel açan aç gözlü insanlarla dolu bir işletme zinciri

  • Altyapı

    Engin Gürtepe 09.10.2025 - 10:56

    Fettah efendi sen Bodrum'da yaşayanların altyapı sorunlarından ve yollarından haberdar mısın da böyle pembe pembe konusmussun. Çıkar gözlüklerini görmüyor musun Kral Çıplak.

  • Yeni heyecanlara açık olun

    Lazitori 08.10.2025 - 06:25

    Eğer sizi heyecanlandıracak yeni projelere açıksanız beni bulun. Türkiye de tek olacak bir projem var

  • Özel güvenlik sorunu

    Veli ertek 08.10.2025 - 06:18

    Legendste Securıtas gitti İzmir'den liyakatsiz bir şirket güvenlik işini aldı ne değişti Yüzde doksan bayan Hep güvenlik müdürü emekli emniyet müdürü neden sivilden değil emniyet müdürü halktan ve özel güvenlik ten ne anlar? Durum vahim güvenliği bir güvenlik firması tutup korutman gerek

  • Mustafa Okan 08.10.2025 - 12:53

    Antalya’da maalesef 8 yıldır bir yatırım yok. Alt yapı bile yetersiz kaldı. Yağmur yağınca göl oluyor. Trafik sıkışık. Böylesine çok turist ağırlayan bir şehir Mimari ve aktivite alanları bakımından geride kaldı. Apartmandan başka bir şey yapılmıyor. Yollar desen vasat. Şehire yani cazibe alanları kazandırılması lazım. Bir teleferik vardı şehir merkezinde oda malum kaza gerçekleşti. Oraya teleferik yerine güzel bir seyir terası ve aktivite alanı yapılabilir araçlarla çıkılan. Düden çayı boylu boyunca işlevsiz. Yerimizde sayıyoruz.

  • The Land of Legends in verdiği hizmet

    M.ö 08.10.2025 - 11:57

    The Land of Legends in verdiği Çevrenizdeki tüm esnafı bitirdi zaten bu şekilde siz öteden dışarı çıkmaması bölgedeki tüm turistlerin otelinizde hizmet alması için sistemi kurmussunuz bölge çevre esnaf diyorsunuz. Konseptiniz tamamen buna aykırı bunu gören yaşayan binlerce esnaftan biriyim. Turisti geçtik halkı bari halka bırakın dünyada bulunan ender bir hizmet vermişsiniz hoş güzel tebrik etmek lazım fakat giriş ücretli olmadığı sürece, halkın bölge esnafin daha üst bir hizmet sunma şansı yok. Çevresel faktörler şehrin yenilenmesi görsel yatırımlar ulaşım aydınlatma imar düzeni vs umarım tez vakitte buna bir kısıtlama koyarsınız her sene dahada buyutuyorsunuz

  • Antalya

    Ercan Özer 08.10.2025 - 08:12

    Antalyada alt yapı yetersiz.15 dakika yağmur yağıyor yollar gõl haline geliyor..yağmur giderleri yetersiz ve yollardaki eğimler saçma sapan..

  • Tüm Türkiye'yedeki otelleri izin personel maaşlarına bakın isterim fettah bey kıçı kırık belekte bir otelde çalışanin aldığı maaşlar sizdeki kişilerin arasında 15 ,20 bin fark var artık personelleriniz bile toplama sabıka herşey mevcut Rixos adı kaldı şu

    Selman Şimşek 08.10.2025 - 02:58

  • Tamince

    Mahmut özkan 08.10.2025 - 12:12

    Sen zaten yapma artık Fettah otel ,motel.

  • Kazananlar kazandığının karşılığını vermeli.

    Hilmi GÜVENÇ 07.10.2025 - 11:13

    Otellerden kazanıyorsunuz, ancak çalışanların hakkını vermiyorsunuz. Vede otellerle dışarısı uyumlu değil diyorsunuz ancak otellerinize giden 509 metre yolun yapımına yardımcı olmuyorsunuz. Nalıncı keseri gibi hep kendinize yontuyorsunuz.

  • Her şey dahil

    Murat Karataş 07.10.2025 - 08:17

    Eski bir turizmci olarak diyorum ki, bir an önce her şey dahil sistemi kaldırılmalı. Oteller oda kahvaltı ya da yarım pansiyon sistemine geçmeli. Turisti otele kapatan her şey dahil sistemidir.

  • Iyı işler

    Haydar dümen 07.10.2025 - 07:54

    Önce çalışanın hakkını vereceksin....

  • Peki nerede otel yaptırıyorsunuz?

    Alperen 07.10.2025 - 06:56

    Şu anda devam eden otel yatırımlarınız yine Antalya'da. ???? Tezat bir açıklama.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.