Ferit Şahenk: Marinayı otobüs durağı, oteli yatacak yer olarak görmemeliyiz

Ferit Şahenk: Marinayı otobüs durağı, oteli yatacak yer olarak görmemeliyiz

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, TTYD’nin düzenlediği Turizm Yatırım Forumunda yatırımcılara seslendi. Doğuş Grubunun turizm alanındaki yatırımlarını anlatan Şahenk, yatırımlara devam edeceklerini bildirdi.


Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Mandarin Oriental Bosphorus’ta düzenlenen Turizm Yatırım Forumunda dünyanın dört bir yanından gelen yatırımcılara seslendi. Şahenk, pandeminin sektöre etkilerinden markalaşmaya, Doğuş Grubunun yeni dönem stratejilerinden markalaşmaya kadar çok geniş bir yelpazede değerlendirmelerde bulundu. Şahenk’in konuşmasından dikkat çeken noktalar şöyle:

Öncü olanlar ve çok çalışanlar fark yaratıyor

İnsanın en önde olmaya devam edeceği, teknolojinin katkı sunacağı ama yenemeyeceği bir sektörüz

Büyük bir sınavdan çıktık ama yeni sınavlar bizi bekliyoruz.  Dünya her anlamda hızlı ve değişken. Son 40 yıllık küreselleşme sürecinde gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkelerin arasında fark kapanma sürecinde. Endüstriler kendilerini yeniden tanımlıyor. Fırsatları iyi gören, öncü olan ve çok çalışan ülkelerin nasıl fark yarattığına da şahit oluyoruz.

“Turizmde önemli bir odak noktası haline geldik”

Türkiye’nin atılımı da turizm ekosistemi üzerinden olacak. Yeter ki eklimizdeki üstünlüklerimizi koruyup, değer katıp markalaştıralım. Müşterilere yeni sürprizler yaratalım ki Türkiye olarak turizm değerlerimizle ön plana çıkabilelim. Ülke olarak turizmde çok ciddi mesafe kat ettik, turizmde önemli bir odak noktası haline geldik.

“Kayıplarımız oldu ama...”

Türkiye’yi her daim ilk 10 destinasyonu arasında tanımlıyoruz. Pandemi küresel turizmi ciddi şekilde etkiledi. Sonuçta turizm etkileşimin en yüksek olduğu bir deneyim sektörü. Pandeminin sektörler üzerindeki etkisi aslında bir deney mahiyetinde. Kayıplarımız oldu ama bu süreçte çok önemli şeyler öğrendik. En önemlisi de insanların sosyal bir varlık olduğu gerçeği. Teknoloji gelişti ama sosyal etkileşim ihtiyacının gerekliliği daha da ön plana çıktı.

Pandeminin etkileri ve Ukrayna belirsizliği

2022’in ilk 3 ayında 18 milyona yakın ziyaretçi aldık: Ancak pandeminin etkileri ve Ukrayna savaşının getirdiği belirsizlik devam ediyor. Turizm hala pandemi öncesinin yüzde 67 gerisinde

Türkiye turizm değerleriyle taktir edilen bir noktada. Turizmi geliştirmek için gerekli alt yapı, insan gücü ve vizyona sahibiz.

Artık turizmde ve tüm ağırlama hizmetlerinde marka haline gelme zamanıdır. Tarih, kültür ve gastronomide bambaşka deneyim sunduğumuz ölçüde küresel turizmden daha fazla faydalanacağımızı düşünüyorum.

Doğuş Grubu olarak turizm sektöründeki payımızı büyütmek için yatırımlarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz. Grup olarak dünyadaki sayılı şirketler arasındayız. Hala 22 ülkede 44 şehirde ve 240 lokasyonda faaliyet gösteriyoruz ve toplamda 22 milyar dolarlık yatırım yaptık.

Yeme içme ve perakende alanlarında 880 kişi işe aldık. Toplamda 7 bin 700 kişilik istihdam yarattık.

“Bu işi insanla yapıyoruz”

Grupta arkadaşlarıma sorduğum ilk şey elimizdeki dataların kaç günlük olduğu. Çünkü müşteriler de günden güne değişiyor. Beklenen hizmeti verebilmek için elimizdeki datanın güncel olması lazım. O data elimizde olursa yeni bir deneyim yaşatabiliriz onlara. Evet, teknolojiyi kucaklıyoruz, ondan korkmuyoruz ama bu işi insanla yapıyoruz.

“Marinayı otobüs durağı, oteli yatacak yer olarak görmemeliyiz”

Otellerimizi, restoranlarımızı acentemizi, kültür sanat çalışmalarımızı bit bütün olarak ele alıyoruz. D-Hotels’in dünyada 13 tane oteli var. Bu otellerdeki 2 bin odada 40 bin misafiri ağırlıyoruz. Bunların içinden D-Maris otelimizin bende önemli bir yeri var. Çünkü kızım yürümeyi orada öğrendi. Ben orayı otel olarak değil destinasyon olarak tanımlıyorum. Tesiste ünlü mağazalar, restoranlar ve tekne bağlama alanı var Bu otelin 196 odası var. Ben diyorum hayır, senin 300-350 oda var. Çünkü restoranlarımıza yapılan rezervasyonlar otele yapılan rezervasyonların yüzde 30 üzerine çıktı. Artık biz orada destinasyon yönetimi yapıyoruz. Yani marinayı otobüs durağı, oteli de yatacak yer olarak görmemeliyiz. Bunun için de marka ve markalaşma çok önemli.

“Bu otelde boyum kadar valizleri taşırdım”

Benzer şekilde Ayvalık’ta D-Resort Murat Reis otelimiz var. Ben bu otelde boyum kadar büyük valizleri taşıdığımı iyi biliyorum. Orayı aynı zamanda hayvan dostu bir otel haline getirdik. Argos Kapadokya da yine bir deneyim oteli. Burada Anadolu yemeklerini ön plana çıkardık. Gastronomi ile ilgili deneyimler sağlıyoruz. Kapadokya’nın doğal güzelliği ile kültür ve sanat aktivitelerini misafirlerimizle buluşturuyoruz.

“Galataport Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı”

2021 yılında açtığımız Galataport ise yatırımlarımızın en büyüğü. Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı Galataport. Galataport önemli bir yatırım olmanın ötesinde, Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlayan bir merkez haline geldi. Galataport İstanbul, herkesi kucaklayan, herkes için fiziksel ve görsel erişim sağlayan, 7/24 yaşam olan bir mahalle olarak faaliyete başladı. Aynı zamanda Galataport’un 1,5 milyon yolcu ve mürettebat hedefine ulaşması içn çalışıyoruz. 2022’de 250 gemi bekliyoruz ve bu da umut verici bir rakam. Diğer yandan 2023’ün ilk çeyreğinde Peninsula Grubunun 11. oteli Londra’da değil İstanbul açılacak. Hong Konglu Grubu bu projede sadece işletmeci değil, yatırımcı olarak yer alması İstanbul’un önemini bir kez daha gösteriyor.



Bu Haber 16.05.2022 - 12:29:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.