‘Ferit Şahenk bankalarla yeniden masaya oturdu’ iddiası

‘Ferit Şahenk bankalarla yeniden masaya oturdu’ iddiası
Doğuş Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ferit Şahenk’in, 2,7 milyar dolarlık borç yapılandırması için bankalarla yeniden masaya oturduğu ileri sürüldü Ekonomist Uğur Gürses ise irili ufaklı pek çok şirketin borçlarını ödeyemediği için bu sorunu yaşadığını belirtti.

Bloomberg, Doğuş Holding’in geçen yıl yapılandırılan ve tutarı 2,7 milyar dolar olan borcunun ödemelerinin ertelenmesi için görüşmeler yürüttüğünü yazdı. Konuya yakın kaynaklar Doğuş Holding’in sahibi Ferit Şahenk’in borç veren bankalarla ön görüşmeler yaptığını, şirketin koronavirüs salgını nedeniyle nakit akışının ciddi darbe aldığını belirtti.

Koronavirüs salgınından etkilendi

İki kaynak, Doğuş Holding’in bankalara ödemelerin yapılamayacağını aktardığını belirtirken, şirket konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Nisan 2019’da 12 bankayla borçlarını altı yıllık bir düzenlemeye yayan ve yatırımlarının büyük kısmını bir süredir gıda ve konaklamaya yönlendiren holding, koronavirüs salgınındaki karantina döneminden de ciddi biçimde etkilendi.

Uğur Gürses: Bu sadece görünen

Ekonomist Uğur Gürses, pandemi öncesinde de şirketlerin borç ödeme güçlüğü çektiğini belirtti. Gürses'in borç ödeme güçlükleriyle ilgili BirGün’e yaptığı değerlendirme şöyle:

"Doğuş Holding çok bilinen bir şirket olduğu için öne çıkıyor; ama irili ufaklı çok sayıda şirket bu sorunu yaşıyor. Yani bu buzdağının görünen yüzü aslında. Ama hükümetin de bu sorunu çözmek için bir politika çerçevesi yok. Durum böyle olunca önümüzdeki yıl için hedeflenen yüzde 5,8’lik büyüme gerçekleşmez. Sorunlu kredilerin artması bankacılık sistemi için de bir risk tabii. Ancak Türkiye’de banka batmaz, yani buna izin vermezler. Bankacılıkta aktif rasyo bir an önce kaldırılmalı. Zira aktif rasyo bankaları kredi vermeye zorlayan ve dolayısıyla potansiyel batık kredi yaratan bir uygulama."

‘’Banka karları erir’’

Ekonomist Baki Demirel ise en büyük sorunun güven sorunu olduğunu söyledi. Demirel, borçların ödenmemesinin yaratacağı tehlikeleri şu sözlerle anlattı:

"2017 yılından itibaren dediğim şey, "Gelir yaratılmadan borçların yapılandırılması sadece öteleme yaratır, ancak borç sorununu çözmez" idi. Tüm dünyada ve tabii Türkiye’de en büyük sorun bu borçların çevrilmesinin yarattığı güven sorunudur. Bu hem küresel ekonomide hem de Türkiye’de riskleri büyütüyor ve kırılganlık yaratıyor. Konu aslında çok derin. Ancak Covid-19 sonrası ekonomilerin kapanmak zorunda olması, üretimin düşmesi bu problemi daha da büyüttü. Türkiye bu sorunu kredi genişlemesi ile çözmeye çalıştı; ancak kanımca gelir artmadan kredilerin artması ve ertelenmesi borç sorununu daha da büyütmekten başka bir işe yaramaz."

‘’Aktif kalitesindeki bozulma…’’

Borçların ödenmemesinin güvensizliği ve riski daha da büyüteceğini vurgulayan Demirel, "Bankaların aktif kalitesinin bozulmasına yol açacak bu sorun, ödemeler dengesi sorunu ile birleşince TL üstündeki baskıyı daha da artırabilir. Bu durum kaçınılmaz olarak faizler üzerinde de baskıya neden olabilecektir. Yani böyle olmasa bile borçların ödenmesinin yol açabileceği likidite sorunu Merkez Bankası ya da bankacılık piyasasından çözülmezse bankalar ister istemez mevduat faizlerini zaten artırırlar. Sonuçta faizler hem kur baskısı hem de likidite baskısıyla artarak banka krizi endişesini büyütebilir. Kesin böyle olur demiyorum; ancak aktif kalitesindeki bozulma bizi böyle bir noktaya getirebilir. Zira ekonomideki daralma aynı zamanda banka kârlarının erimesine yol açabilir" ifadelerini kullandı.

Borçlarını ertelemek isteyen Doğuş Holding’in dev projelerinden bazıları şöyle:

 *Galataport

 * Kadıköy-Kartal metro inşaatı

 * Artvin Barajı

 * Aslancık Barajı

* Boyabat Barajı

 * İstinye Park AVM

 * Ankara-Sivas Hızlı Treni



Bu Haber 09.10.2020 - 08:26:59 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.