Fatih Cömert: Şirketlerin yüzde 80'i ara zam yapmayı planlıyor

Fatih Cömert: Şirketlerin yüzde 80'i ara zam yapmayı planlıyor

Page Group’un Türkiye Genel Müdürü Fatih Cömert, şirketlerin yüzde 80’inin ara zam yapmayı planladıklarını açıkladı.


İngiltere merkezli işe alım şirketi Michael Page International’in global gündemi, Türkiye’dekinden çok farklı değil. Şirketin çatı kuruluşu Page Group’un yaptığı 2022’nin ilk yarısını kapsayan ücret araştırmaları hakkında bilgi veren Page Group Türkiye Genel Müdürü Fatih Cömert, şirketlerin yüzde 80’inin ara zam yapacağını ve bu zamların çoğunlukla yüzde 35-40 arasında olacağını aktardı.

“Şirketlerin yüzde 20’si yılı tek zamla bitirecek”

Dünya’dan Yasemin Salih’e araştırma hakkında değerlendirmelerde bulunan Cömert, “Türkiye’de enflasyon daha fazla etkili. Yetenek piyasası ilk çeyrekte rekor kırdı. Şimdi gündem ara zamlar. Türkiye yıl ortasında fiyat güncellemesini gündemine aldı. Yılbaşında şirketlerin büyük bölümü yüzde 38-39 oranında ücret artışı yaptı. Sıkıntı yaşayan otomotiv ve turizmde artışlar düşük kaldı. 2022’nin ilk yarısını geride bırakırken yüksek enflasyon nedeniyle şirketlerin yüzde 80’i ara zam yapacaklarını belirtti. Bu şirketlerin çoğu asgari ücrete yapılacak zam oranını bekliyordu. Şu anda bütün şirketler yoğun çalışıyor. Sadece şirketlerin yüzde 20’si, yılı tek zamla bitireceğini ifade etti. Sene içinde ücret zammı yapacağını söyleyen firmaların yüzde 20’si de her dört çeyrekte güncelleme planladıklarını söyledi.”iİfadelerini kullandı.

“Yüzde 30-45 arası zam”

Şirketlerin büyük çoğunluğunun enflasyon verilerine göre zam yapacağını aktaran Cömert, “Şirketler ara zam oranlarıyla ilgili çalışmalar yaparken TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerini baz alıyorlar. Bazıları İTO’nun enflasyon oranını da dikkate alırken, kurdaki gelişmeleri de yakından takip ederek çalışmaya dahil edenler var. Buradan bakıldığında şirketlerin çoğu yüzde 30 ila 45 arasında ara zam yapacaklar. Bazı şirketler yüzde 60’lara çıkacak ama çok değil. Birçok şirket de büyük, bilinen holdinglerin nasıl davranacağını takip ediyor, onları referans alıyor.” şeklinde konuştu.

Ara zam çalışmalarının nedeni hakkında da bilgi veren Cömert, Ara zam çalışmalarında sektör değil şirketlerin ihracat yapıp yapmadıkları ayrıştırıcı oldu. Yani şirketin kurlar karşısındaki gücü belirleyici burada. Maliyet artışı da bazı sektörlerde etkili oldu. Hızlı tüketim, ilaç gibi sektörlerde filo, akaryakıt gibi giderler sahada çok etkili oldu. Otomotiv ve turizm de olumsuz etkilenen ve bunu ücret artışına yansıtan sektörler.” açıklamasında bulundu.  



Bu Haber 28.06.2022 - 11:07:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.