'Fahiş fiyat'ta Hıncal Uluç da topa girdi: Sayın bakana soruyorum...

'Fahiş fiyat'ta Hıncal Uluç da topa girdi: Sayın bakana soruyorum...
Sabah gazetesi yazarı Hıncal Uluç, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un turizm bölgelerindeki fahiş fiyat açıklamalarına dönük sert eleştiriler getirdi. Türkiye'nin bir ucuz turizm ülkesi olmaktan yakındığını belirten Uluç, ''Günde on dolar bırakan bin turist mi?. Günde 100 dolar bırakan 100 turist mi? Günde 100 dolar bırakan 100 turist mi?'' diye yazdı.


Yüksek sezondaki yüksek fiyatlarla gündeme gelen tatil bölgeleri ile ilgili tartışma sürüyor. '50 liraya lahmacun' haberlerinde sembolleşen yüksek fiyatlarla ilgili açıklama yapan Külür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, "Kimin hangi ürünü kaça sattığı ya da Euro veya dolarla sattığına karışmayız" ifadelerini kullandı. Yaz tatili başında 5 liraya sattığı ürünü yüksek sezonda ya da bayramda 15 liraya satan işletmelere izin vermeyeceklerini belirten Mehmet Ersoy, ''Vatandaşa kazıklanıyormuş hissi vermeyeceksiniz" ifadelerini kullanmıştı.

Ersoy açıklamasında yüksek sezon fırsatçılığı yapan işletmeleri hedef alırken, Sabah gazetesinde yer alan bir başka haberde, fiyatlara üst sınır getirileceği iddia edilmişti.

Konuyu bu sefer de Sabah gazetesi yazarı Hıncak Uluç gündeme getirdi. Bugünkü yazasında, ''Ekonomi sayfasının başındaki manşeti görünce, fincanım az daha üzerime devriliyordu.

Turizm Bakanlığı, Turistik Bölgelerde 50 liraya lahmacun satılmasını önleme kararı almış, iyi mi?'' diye yazan Hıncal Uluç, ''Hem de bu ülkede belki de ilk defa "Hayatı Turizm" olan bir profesyoneli Turizm Bakanı yapmışken.'' ifadelerini kullandı.

Mehmet Ersoy'un göreve gelmesiyle birlikte, ''İlk defa sorunları içinde yaşayarak bilen birisi bakan oldu. Şimdi Turizm bu ülkenin baş sıkıntısı, döviz sorununu kökünden çözen bir sektöre dönüşebilir. Şimdi Turizm, gerçekten bacasız sanayi olarak, bu ülkeye milyarlarla dolar ve euro yağmasını sağlayacak düzeye gelir diye düşündüm" diyen Hıncal Uluç, ülkeye gelen turistin para harcamadığını ve Türkiye'nin en ucuz turist ülkesi olduğunu ileri sürdü.

Uluç, yazısının devamında şunları dile getirdi:

''Bir Alman diyelim..
Kendi ülkesinde, kendi evindeki yaşamının nerdeyse yarı fiyatına Türkiye'de gelip, yediği içtiği her ama her şey yanına kâr kalarak tatil yapabiliyor. Yani Alman, uluslararası tatile çıktığı zaman, bütçesinden ayrı para çıkmıyor. Tam tersine kâr ediyor. Türkiye'de, bir tatil köyünde yaşaması, kendi ülkesinde yaşamasından ucuza geliyor çünkü..
Böyle şey olur mu?.
Oluyor..
Neden?.
Çünkü bu ülkede o yok olası, yere batası "Her şey dahil" sistemi var.
Belki Özal sayesinde, Fransız Tatil Köyü'nden başka tesisi olmayan Akdeniz'imiz, Fethiye'den Alanya'ya dek, saymakla bitmez, hem de ne de luxe tesislere kavuştuğunda, bunları doldurmak ve tanıtmak için bir kampanya gerekiyordu. Her şey dahil, iyi bir sistemdi..
Peki ama bugün?.
O binlerce yatağı üç otuz paraya doldurmak, adamı tıksırıncaya kadar bedava yedirmek, birasından viskisine, boğulana dek bedava içirmek, nasıl "Turizm" oluyor..
Sahillerimiz, denizlerimiz kirleniyor.
Bunun bir bedeli olmalı..
Sayın Bakana soruyorum.
Günde on dolar bırakan bin turist mi?. Günde 100 dolar bırakan 100 turist mi?
Bana turist sayısını değil, Turistlerin yılda bıraktıkları toplam parayı söyleyin.. Turizm sanayimizi kelle ile değil, dolarla ifade edin ki, gerçeği görelim. Acı mı, tatlı mı anlayalım..
Antalya kısa adı ile andığım yörede, her şey öyle serbest, öyle başı boş bırakılmış ki, millet rekabet uğruna, fiyatları kıra kıra nerdeyse "Kapıyı açık tutmaya yetsin"e indirmiş. Bu fiyatlarla yaşamak mümkün değil ya.. "Batan batar. Kalanlar pastayı paylaşırsa, dilimler büyür" hesabında çoğu..
Bir araya gelip, adam gibi fiyatlarla turist ağırlama çareleri arama ve çözüm bulma yerine, "Birbirlerinin gözünü oyma" hesapları var..
En korkuncu Sayın Bakanım.. En korkuncu..  Yazının devamı>>>


Bu Haber 05.09.2018 - 16:30:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ahmet bilir 08.09.2018 - 08:13

    sayin hincal yazisini okuyunca bende biseyler ekliyim.aslinda tum turizmci ler ayni sikayeti di!egetirirler turkiye ucuz.heryer pahali yok canim turkiye ucuz.bundandolayi kalitesiz turist geliyor.suclu ortada turist para harcamiyor.bence ilk firsatta mesela corfu adasini ziyaret edin karsilasitirin.su anda tenerifdeyim gunduz barlarda bira 1 euro sayin hincala duyrulur.turkiyede kac para 2 euro.burger chips icecek 3 euro.bodrumda kac para rahat 5 euro sahilde.acaba ingilterede biftek kilo kac para biliyormu 7pound.turkiyede 11 pound bonfile.yani turkiyenin disina hic cikmayacaksin bol keseden aticaksin bravo turist para harcamiyor kalitesiz isin kolayi devambu zihniyetle

  • emre mert 06.09.2018 - 03:08

    Hıncal amcam yine boş boş konuşmuş. Bu adam kimdir? nedir? nesi otoritedir? Her alanda konuşan bir adam. Her şeyden de adamın bilgisi var. Şimdi de turizme el attı. Konuşması lazım bu adamın illa. Boynundaki fular bapıyla işte yanında değişken emanet mankenler falan. Kardeşim bırakın bu işleri. Adam diye bir de haber yapıyorsunuz. Turizm kesiminde de belli yahudi ve böyle üst tabaka kitle sadece kendilerinin rahat olabileceği ortam yaratmak için üst fiyatlı yerler üretirler. Örneğin alaçatı, türkbükü. Buradaki fiyatlar sade ve basit kesim gelmesin diye bu kişilere ait görürler. Çeşmeye yapılan otoban ve havaalanı da bu yüzden. Ama adam anlamıyor ki bu durum sadece kendi bölgeleri için değil. Oraları kale almıyoruz bile. Bütün turizm beldelerinde o kadar kazıkçı bir esnaf kitlesi var ki, yaz geldi mi hemen fiyatları 3 kat yapanlar sektöre güven sorunu yaşatan kitledir. Hıncal abimiz hiç bu işlere burnunu ya da flarını sokmasın. Otursun oturduğu yerde, kahvesini içsin, her ne iş yapıyorsa onu yapsın

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.