Expedia ve Booking’in rakibi TripCom hızlı toparlanıyor

Expedia ve Booking’in rakibi TripCom hızlı toparlanıyor

Çin’de kalkan seyahat kısıtlamalarının ardından TripCom, 2024’te pandemi öncesi seviyeleri yakalamayı hedefliyor.


Turizm Güncel – Dış Haberler  

Pandemi öncesinde, Expadia ve Booking'in en büyük rakibi konumunda olan Şangay merkezli TripCom, Çin'de kalkan seyahat kısıtlamaları sonrası, yurt içi ve yurt dışında geri dönüşe hazırlanıyor.

TripCom Kıdemli Başkan Yardımcısı Ray Chen, ''Bu yıl, uçuş kapasitesi darboğazda ancak 2024'te pandemi seviyesini geçebileceğimize inanıyoruz.'' açıklamasını yaptı. Çin'deki talebin yüksek olduğunu ancak yurt dışı uçuşlarındaki arzın 2019 seviyesinin sadece yüzde 15-20'sinde olduğunu söyleyen Chen, ''Yılın ortasına kadar 2019 seviyesinin yüzde 50'sine, yıl sonuna kadar ise 2019 seviyesinin yüzde 85'ine ulaşabileceğimize inanıyoruz.'' ifadelerini kullandı. 

Çin, pandemi öncesinde sektördeki en büyük pazarlardan biri konumundaydı.

Hızlı bir şekilde toparlanmaya başlayan TripCom, yurt dışı seyahatlerinde yüzde 40 büyüme kaydetti. ''Şu anda Asya destinasyonlarından Tayland, Malezya ve Bali'ye olan talep yüksek; Avrupa ve özellikle Almanya da yüksek talep altında.'' açıklamasını yapan Chen, ayrıca Almanya'nın yavaş işleyen vize başvuru sürecini hızlandırması halinde daha yüksek talep göreceğini de belirtti.

Çin pazarında bu alanda resmi veriler olmasa da TripCom, uzmanlar tarafından ülkenin pazar lideri olarak görülüyor. Chen, otel rezervasyonları alanında Meituan'ın ve uçuşlar alanında Alibaba Group'a ait Fliggy'nin en büyük rakipleri olduğunu söyledi.

Çin'de çoğunlukla online satış yapan şirket, ayrıca 6 bin seyahat mağazasına da sahip. Chen, bu mağazalarda daha karmaşık gidiş-dönüş biletlerinin ve paket tatillerin satıldığını söyledi. Ancak pandemi öncesinde bu mağazalar çok daha büyüktü.

2022’de 2,7 milyar dolar gelir elde etti

Sektörün değişim halinde olduğunu ifade eden Chen, “Gruplar küçülüyor, genç yaştaki tüketiciler bireysel seyahatlere yöneliyor. Dolayısıyla artık sürdürülebilirliğin önemi çok daha fazla. Talepteki durum kültür, eğlence ve çevre gibi etmenlere göre farklılaşıyor.'' şeklinde konuştu.

Şirket 2022'de, 189 milyon euro kar ve 2.7 milyar euro gelir elde etti. Ancak çoğunlukla komisyonlardan ve reklamlardan sağlanan bu gelir, hala 2019'un yüzde 43 gerisinde.

Expedia ve Booking ile arasındaki farkı kısa sürede kapatabilir

Şirketin en büyük rakipleri olan Booking Holdings ve Expedia Group 2022'de sırasıyla 15 milyar ve 11 milyar gelir dolar ile 2019'u geride bıraktı. Dolayısıyla TripCom'un bu iki firmaya yetişebilmek için daha çok yolu var gibi gözüküyor. Ancak, Çin nüfusunun büyüyen orta sınıf ile eninde sonunda ABD nüfusunun yerini alacağını öngören birçok tahmin de mevcut. Bu tahminlerin gerçekleşmesi halinde, şirket bu iki firmayla olan farkı kısa sürede kapatabilir.



Bu Haber 16.03.2023 - 11:21:14 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.