Euro bölgesi hükümeti kurulacak, bütçede disipline uymayan cezayı yiyecek

Euro Bölgesi’nin patronları Nicolas Sarkozy ve Angela Merkel, 9 Aralık’taki AB liderler zirvesi öncesi krize çözüm için, Euro Bölgesi hükümeti kurulması konusunda anlaştı. Bütçe disiplinine uymayan üyeleri otomotik cezalandıracak önlemler geliyor.


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa’nın Euro krizinden çıkması için bir dizi yaptırım üzerinde anlaştı. İki lider, üç saat süren görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, Avrupa Sözleşmesi’nde değişiklik yapılarak, bütçe disiplinine uymayan ülkelerin ‘otomatik cezalandırılması’ ve ‘Euro Bölgesi Hükümeti’ kurulacağını ilan etti. Merkel ve Sarkozy’nin uzlaştığı metin, yarın AB Başkanı Herman Von Rompuy’a sunulacak. Konu Perşembe ve Cuma günü AB zirvesinde ele alındıktan sonra en geç mart sonuna kadar 17 Euro ülkesi için geçerli olacak olan yeni anlaşma uygulamaya konacak. 
 
Karşı olan Euro’dan gider
 
Görüşmelerin ardından Sarkozy, “Uygulamalar 17 ülke için olacak. 27 ülkeden bize katılmak isteyenlere de açık olacak” açıklamasını yaparken Merkel ise, “Bu zirvede değişikliklerin çıkması için kararlıyız” dedi. Merkel yarın yeni önerilerin kamuoyuna açıklanacağını, perşembe ve cuma günü de mutlaka AB liderler zirvesinden çıkacağını dile getiedi. Merkel, “Tüm ülkeler bu kararlara uymalı. Buna karşı olan ülkeler varsa Euro Bölgesi’nden gider” dedi. Avrupa Sözleşmesi üzerinde yapılacak yeni değişiklikler şöyle: 
 
Bütçe disiplinine uymayan ülkelere ceza gelecek. Bütçe açığı hedefi yüzde 3 yakalayamayan ülke Avrupa Adalet Mahkemesi’nde yargılanacak.
Tasarruf tedbirleri Euro Bölgesi geneline yayılacak ve kendi içinde uyumlu olacak.
Yunanistan’a yapılan yardımlar diğer ülkeler için geçerli olmayacak. 
Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF)mali yapısının güçlendirilmesi 2013’de değil, 2012’de ele alınacak.
AB’de kararlar oy birliği ile değil, oy çokluğu ile alınacak. Bazı ülkelerin çoğunlukça kabule edilen kararları takmamaları için yüzde 85 kotasını geçen kararlar kabul edilecek.
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) batmakta olan ülkelere yardım etmesi için mali yapısının güçlendirilmesi fikri uygulanabilir değil, ECB bağımsız yapısını sürdürecek.
 
‘Ortak tahvil’ çözüm değil mesajı verildi
 
EURO Bölgesi ekonomi hükümeti kurulmasına karar verilen toplantıda ağırlıklı olarak Almanya’nın istekleri doğrultusunda kararlar çıkması dikkat çekti. Kurulacak Euro Bölgesi hükümeti kriz boyunca, liderler ve ekonomi yönetiminin katıldığı aylık toplantılar yapacak. Büyümeyi ve istikrarı sağlamaya dönük kararlar alınacak. Kararlarda, Eurobond’ların (karşılıklı ortak tahvil) hiçbir durumda çözüm olmayacağının altı çizildi. Sarkozy, ‘Almanya ve Fransa, diğerlerinin kredi faizlerini kontrol etmeden, onların borçlarını ödemek durumunda olamaz’ diye açıklamada bulundu. 


Bu Haber 06.12.2011 - 09:14:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.