Etstur: İç pazar fiyatları Antalya'da %60-80, Ege'de %30-45 arttı

Etstur: İç pazar fiyatları Antalya'da %60-80, Ege'de %30-45 arttı

Etstur Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Suat Özbek, Otellerin iç pazara dönük fiyatları ciddi şekilde yükselttiğine dikkat çekti. Fiyatların Antalya’da yüzde 60-80, Ege’de ise yüzde 30-45 oranında arttığını kaydeden Özbek, fiyat artışında domino etkisinin olduğunu ifade etti.


Star gazetesine konuşan Suat Özbek, geçen yıla göre Antalya’daki otellerin fiyatlarını yüzde 60 ile 80 arasında yükselttiğini, Ege bölgesindeki otellerde yaşanan fiyat artışının ise yüzde 30 ile 45 arasında olduğunu söyledi.

''TÜKETİCİYE ANLATMAKTA ZORLANIYORUZ''

Kurlarda yılbaşından bu yana yaşanan yükselişin yüzde 40 seviyelerinde olduğuna dikkat çeken Özbek, “Kurlar bu kadar artmışken, bir otelcinin geçen yıla göre yüzde 80 zam yapmasını tüketiciye anlatmakta güçlük çekiyoruz. Biz Etstur olarak fiyat belirleme noktasında değiliz. Otellerle tüketici arasındaki aracı kurumuz. ETS bir seyahat acentesidir. Müeyyideyi koyan değil, uygulayan taraftır. Fiyat artışlarını tüketici doğal olarak bize soruyor. Otellerin fiyat belirlerken kriterleri olması gerekiyor. Örneğin bir otelci, ‘Yanımdaki otelden fiyatım fazla olsun’ diyor. Geçen sene kaç liraya sattığına bakmadan bu fiyat artışını istiyor. Yani fiyat artışında bir domino etkisi oldu. Burada dikkat edilmesi gereken nokta geçen yıla göre bu kadar fiyat artışı yaptıysa tüketiciye bu sene daha fazla ne hizmet sunacak. Kalitesini arttırıyor mu? Ayrıca memnuniyet puanlarına özen göstermeli. Çünkü tüketici otele yorumlara göre karar veriyor” şeklinde konuştu.

''FİYAT ARTTIRIRKEN HİZMETİNİ VE KALİTENİ DE ARTTIRDIN MI?''

2017 yılında özellikle Rus pazarının Antalya’da yoğunluk sağlamasıyla tüketicinin Ege Bölgesi’nde çok fazla oda bulduğunu belirten Özbek, “2017’de dağılım yüzde 60 Antalya, yüzde 40 Ege Bölgesi olarak gerçekleşmişti. 2018 yılında ise Antalya’daki dolulukların artmasıyla bu oranlar yüzde 51 Ege Bölgesi, yüzde 49 Antalya seviyesine geldi. Yerli tatilci, 2018’de fiyat avantajını yakaladığında Ege Bölgesi’ne kaydı. Artan fiyatlardan dolayı geceleme sayılarında bir düşüş oldu. Etstur olarak geçen seneki kişi sayılarına ulaştık. Ancak ciroda yüzde 30 artış var. Otellerdeki zam oranı yüzde 80 olmuşken, cirodaki artışın yüzde 30 olması geceleme sayılarının düştüğünü gösteriyor” dedi. Otelcilikte yerel pazara minimum yüzde 15 pay ayrılması gerektiğine dikkat çeken Özbek, “Bu oran bazı bölgelerde yüzde 5-10 seviyesine kadar geriledi. 2016-2017’de sorun yaşadığımız dönemde otelleri doldurabilmek için çok ciddi tavizler verilmişti. Yerel pazarların bu noktada çok ciddi etkisi oluyor.”

YENİ SEZONA İNDİRİMLE BAŞLADI

2019 yaz sezonuna yönelik erken rezervasyon kampanyası hakkında da bilgi veren Suat Özbek, “İlk dönem itibariyle tüketicilerin kampanyaya ilgileri yüksekti. 2019 yaz sezonu erken rezervasyon kampanyasında, yüzde 50’ye varan indirimler ile başlayan ilk dönemin sonuna geldik. Tüketicilerin bu yıl erken rezervasyon fırsatlarını kaçırmaması büyük önem taşıyor. Çünkü otellerdeki doluluklar artıyor. İstenilen tarihte istenilen otelde yer bulmak daha zor olacak” dedi. Yükselen döviz kurlarının tüketicinin yurtdışına seyahat isteğini de frenlemediğini belirten Özbek, “Tatilciler daha ucuz fiyatlı turları tercih etmeye başladı. Bir de tatil sürelerini kısalttılar” dedi.



Bu Haber 12.12.2018 - 09:52:59 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Rahmi Ozdemir 13.12.2018 - 02:59

    Helal müdür.Çok harika bir açıklama olmuş...

  • Emrah Uysal 12.12.2018 - 10:59

    Kaliteyi nasıl artirabilirlerki? Elektriğe zam gelince ben bi kalite artışı görmüyorum yada domatese zam gelince daha bi tatlı olmuyor benzine zam gelince araç daha hızlı gitmiyor eeee o zaman nasıl giderler bu derece artarken fiyatlar artarken kalitede aynı oranda artacak? Zengin hep zengin fakir dahada fakir ülkemde.

  • Murat Atsever 12.12.2018 - 12:27

    sadece kur artışına paralel değil fiyat artışı. ne yazık ki giderleri karşılamak için yapılıyor. asgari ücret maaş artışları ve ilave olarak enerji giderlerine gelen zamları bir hesaplamanızı tavsiye ederim.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.