Turizm Güncel
DOLAR49.0348+0.0164+%0.03EURO55.3963-0.2605-%0.47STERLİN64.9812-0.2062-%0.32ALTIN6.603,19+16.7111+%0.25DOLAR49.0348+0.0164+%0.03EURO55.3963-0.2605-%0.47STERLİN64.9812-0.2062-%0.32ALTIN6.603,19+16.7111+%0.25
|63 okunma

ETİK Başkanı İşler'den Booking yasasına destek

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, yabancı dijital seyahat ve konaklama platformlarıyla ilgili çıkarılması planlanan yasa teklifine destek verdi.

ETİK Başkanı İşler'den Booking yasasına destek

Egeli Turizmciler, TBMM Başkanlığı'na sunulan “Yabancı Dijital Konaklama Platformları Kanun Teklifi”ne, bazı maddelerinin sektörün görüşleri doğrultusunda geliştirilmesi kaydıyla destek verdi. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği(ETİK) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler yasa teklifini konaklama sektörü açısından doğru bir adım olarak değerlendirdiklerini, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) da bu konudaki endişelerinden kurtularak hızlı bir dijital değişimle güçlenmesini dilediklerini açıkladı.

Turizmin sadece otellerin fiziki kalitesi, yatak kapasitesi veya hizmet standardıyla değil dijital erişim, online satış, uluslararası görünürlük ve rezervasyon teknolojileriyle de, bir rekabet alanı haline geldiğine dikkat çeken Mehmet İşler TBMM Başkanlığı'na sunulan “Yabancı Dijital Konaklama Platformları Kanun Teklifi”ni, bazı maddelerinin sektörün görüşleri doğrultusunda geliştirilmesi kaydıyla, konaklama sektörü açısından önemli ve gerekli bir düzenleme olarak gördüklerini ve desteklediklerini söyledi.

“SİSTEMİN BİR PARÇASI OLMALI”
ETİK Başkanı Mehmet İşler konuyla ilgili olarak, “Teklif; Booking.com, Airbnb ve benzeri yabancı dijital platformların Türkiye'de faaliyet gösterebilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi almasını, Türkiye'de muhatap ve temsilci bulundurmasını ve belirli mali ve hukuki yükümlülüklere tabi olmasını öngörmektedir. Biz de turizmciler olarak diyoruz ki, Türkiye küresel dijital satış kanallarını yasaklayan veya onlardan uzak duran değil, bu platformları kayıt altına alan, vergilendiren, denetleyen ve Türk turizm sektörünün menfaatleri doğrultusunda çalışmasını sağlayan bir ülke olmalıdır.

Bu anlamda en önemli düzenlemelerden biri, OTA'ların konaklama satışlarından tahsil edeceği komisyon, hizmet ve aracılık ücretlerinin toplamına KDV hariç satış bedelinin %17'si oranında tavan getirilmesidir. Yükselen online satış komisyonları, otellerimizin en büyük sorunlarından biridir. Personel çalıştıran, enerji ve yatırım maliyetine katlanan, bakım ve yenileme gerçekleştiren, çeşitli vergiler ve Turizm Payı ödeyen, bütün operasyonel riski üstlenen turizm yatırımcısı, bunlara ek olarak çok ciddi komisyonlar ödemek zorunda kalıyor. Bu durum, konaklama işletmelerinin kârlılığını ciddi biçimde baskılamaktadır. Makul ve sürdürülebilir bir komisyon tavanı getirilmesi son derece değerli bir konudur.

Yabancı platformların Türkiye'deki vergi ve turizm sistemi içerisine alınması, izin için vergi borcunun bulunmaması, Dijital Hizmet Vergisi mükellefiyeti ve TGA Turizm Payı gibi yükümlülükler öngörülmesi, milyarlarca liralık turizm cirosu elde eden uluslararası dijital şirketlerden sistemin bir parçası olmalarının istenmesi son derece doğal ve doğrudur. Diğer taraftan, bir konaklama işletmesinin; hangi kanalda satış yapacağına, hangi fiyatı uygulayacağına, hangi kampanyaya katılacağına ve kendi doğrudan satış kanalını nasıl yöneteceğine kendisinin karar vermesi gerekir.

Dijital platform otelin ticari kararlarını belirleyen hâkim güç değil, otelin müşteriye ulaşmasını sağlayan ticari ortak olmalıdır. Uyuşmazlıklarda Türk hukukunun ve Türk mahkemelerinin yetkili olmasının öngörülmesini de Türkiye'deki işletmelerimizin hukukunun korunması açısından olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

“TÜRSAB HIZLI BİR DİJİTAL DÖNÜŞÜME GİRMELİ”
TÜRSAB’ın da hızlı bir dijital dönüşüme girmesi gerektiğini vurgulayan ETİK Başkanı, şunları söyledi: “TÜRSAB'ın yerli seyahat acentelerimizin haklarını ve eşit rekabet koşullarını savunmasını doğru ve gerekli buluyor ve dikkate alınmasını istiyoruz. Rekabet eşit koşullarda olmalıdır. Yerli acentelerimizin üyelik, teminat, vergi, hukuki sorumluluk ve denetim yükümlülükleri bulunurken yabancı şirketlere haksız avantaj sağlanmaması gerekir.  Ama, yabancı platformları sınırlandırmak ta turizm sektörümüzün lehine değildir. Çözümün Türkiye'nin kendi güçlü dijital turizm ve rezervasyon ekosistemini kurabilmesinde olduğunu değerlendiriyoruz.

Bugün Booking, Expedia, Trip.com ve benzeri yapılar yalnızca birer seyahat acentesi değildir. Bunlar teknoloji, veri, yapay zekâ, ödeme sistemleri, müşteri davranışları, dinamik fiyatlandırma ve global pazarlama kabiliyetleriyle çalışan devasa dijital yapılardır. Dolayısıyla TÜRSAB'ın da bir an önce üyelerini dijital dünyada güçlendirecek, Türk otellerini dünya tüketicisiyle buluşturacak ve uluslararası OTA'larla rekabet edebilecek, güçlü bir yerli dijital satış ve dağıtım altyapısı konusunda somut adımlar atması gerektiğine inanıyoruz. Artık bunu gerçekleştirmenin zamanı gelmiştir.”

“DİJİTALLEŞMEDEN KAÇAMAYIZ”

Son olarak turizm sektöründe dijitalleşmeden kaçılamayacağına vurgu yapan İşler, “Özetle, bu kanun teklifini, konaklama sektörümüzün haklarını koruyan, kayıt dışılıkla mücadeleyi güçlendiren, dijital platformları hukuki ve mali bir zemine taşıyan ve rekabet şartlarını daha dengeli hale getirebilecek önemli bir başlangıç olarak değerlendiriyoruz. Turizmde dijitalleşmeden kaçamayız. Dijital rekabeti yasaklayarak yönetemeyiz. Kurallarını koymalı, adil rekabeti sağlamalı ve kendi dijital gücümüzü oluşturmalıyız.” dedi. 

İlgili haberGENEL HABERLER

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya'dan TÜROFED ve TÜROB'a Booking tepkisi

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Booking.com başta olmak üzere yabancı dijital konaklama ve seyahat platformlarının Türkiye'ye dönüşü ile ilgili açıklama yapan TÜROFED Başkanı Erkan Yağcı ve TÜROB Başkanı Müberra Eresin'e tepki gösterdi.

Haberi oku →
İlgili haberGENEL HABERLER

Booking.com Türkiye'ye dönecek mi? Şartlar belli oldu

Booking.com'un Türkiye'de yeniden faaliyet göstermesiyle ilgili şartlar netleşmeye başladı. Meclis'e sunulan düzenlemedeki maddelere uyması durumunda Booking yeniden Türkiye'ye dönebilecek.

Haberi oku →


İlgili Haberler

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

Yorumunuz moderasyon onayından sonra yayınlanacaktır.

Yorum göndererek KVKK Aydınlatma Metni uyarınca kişisel verilerinizin işlenmesini kabul etmiş olursunuz.