Eski Sovyet ülkelerine giden Rus sayısında hızlı artış

Eski Sovyet ülkelerine giden Rus sayısında hızlı artış

2022 yılının ilk çeyreğinde 3,9 milyona yakın Rusya vatandaşı yurt dışına seyahat ederken, eski Sovyet ülkelerine ilginin arttığı gözlemlendi. Yurt dışına çıkan Rusların ne kadarının göç ne akdarının seyahat amaçlı gittiği ise bilinmiyor.


Rusya sivil havacılık sektörüne getirilen yaptırımlar ve Rusya’nında bu yaptırımlara aynı şekilde karşılık vermesi, Rusya ile AB, ABD, Kanada gibi ülkeler arasındaki yolcu trafiğinin dibe vurmasına neden oldu. Bu dönemde Rusları eski Sovyet ülkelerine dönük seyahatlerinde önemli artışlar olduğu gözlemlendi.

Türkiye’ye 363 bin kişi geldi

TürkRus’un Rusya Federal Güvenlik Servisinde (FSB) aktardığı verilere göre, yılın ilk çeyreğinde 3 milyon 880 bin Rusya vatandaşı yurt dışına seyahat etti. Türkiye'ye giden Rusya vatandaşlarının sayısı ise 363 bin oldu. Geçtiğimiz yıl bu sayı pandemiye rağmen 468 bin 300 olarak kayıtlara geçmişti.

Geçen yıla kıyasla en büyük artış Gürcistan seyahatlerinde yaşandı. Açıklanan verilere göre, Rusya'dan Gürcistan'a gidenlerin sayısı 5 kat artarak 38 bine yükseldi. Ermenistan'a gidenlerin sayısı da 3 katın üstüne artışla 134 bin oldu.

Azerbaycan'a gidenlerin sayısı 20 binlerden 56 bine, Özbekistan'a gidenlerin sayısı 15 binlerden 53 bine yükseldi. Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde 9 bine yakın Rusya vatandaşını misafir eden Tacikistan da bu yıl 40 bin kişiye ev sahipliği yaptı.

Baltık ülkelerine giden Rusların sayısı da dörde katlandı. Estonya'ya 125 bin, Letonya'ya 25 bin ve Litvanya'ya 48 bin kişi gitti.

Rusya'dan Kazakistan'a gidenler de iki katına çıkarak 204 bin 947 oldu. İlk çeyrekte Rusya'dan Ukrayna'ya gidenlerin saysı geçtiğimiz yılın sadece biraz üzerinde: 328 bin 435.

Sayısal bazda Rusya vatandaşlarının en çok gittiği ülke 744 bin 548 kişiyle Abhazya.

Bahreyn, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere giden Rusya vatandaşlarının sayısının da arttığı dikkat çekti.

Ülkeden ayrılanların ne kadarının temelli gittiği, ne kadarının turistik amaçlarla ayrıldığı bilinmiyor.



Bu Haber 07.05.2022 - 08:24:20 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.