Ersoy: Acentelere TGA’da yarım koltuk veremeyince tam koltuk verdik

Ersoy: Acentelere TGA’da yarım koltuk veremeyince tam koltuk verdik

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katıldığı bir TV yayınında sektörün gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.


Turizm Güncel

Tanıtım yaptıkça turizm geliri artıyor, gelir arttıkça TGA’nın geliri artıyor”

24 TV’de canlı yayınlanan ‘Yüz Yüze’ programına konuk olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Turizm Geliştirme Ajansı (TGA) ile birlikte çok yoğun bir tanıtım yapıldığını söyledi. 1 Ocak 2024 itibariyle otellerden alınan TGA payının binde 5’e çekileceğini hatırlatan Ersoy “Çünkü artık ihtiyaç kalmayınca belli rakamı aşağıya çekiyorsunuz. Çünkü bu Turizm Geliştirme Ajansında biliyorsunuz sektörden para toplayıp tanıtım yapılıyor, tanıtım yaptıkça konaklama gelirleri artıyor, konaklama geliri arttıkça topladığı pay artıyor... Birbirini destekleyen bir ekosistem var.” diye konuştu.

“Acentelere yarım koltuk veremediğimiz için tam koltuk verdik”

TGA’da kendi kendini kontrol eden bir sistemin olduğunu ileri süren Bakan Ersoy “Parayı veren sektör paydaşları arasında verdikleri oranla, kim ne kadar katkı payı veriyorsa, o kadar koltuk sahibi oluyor. Şimdi yeni düzenlemeyle 18 koltuk var. Bunun 2’si devlete, 16’sı sektörlere ait. Bir tane Türk Hava Yolları, bir tane havalimanları, bir tane yeme-içme sektörü var. Her koltuk yüzde 6’ya denk geliyor. Bir tanesi de seyahat acenteleri. Onların yüzde 4 payı var, yüzde 3’e doğru gidiyor ama yarım koltuk veremeyeceğimiz için tam koltuk verdik. Hatta sorduk onlara ‘çıkmak istiyorsanız çıkın’ diye, kalmak istediklerini söylediler. İyi dedik, koltuğunuz bakidir.” ifadelerini kullandı.

Bunun dışında TGA’da otelciler bulunduğunu belirten Ersoy, yatak kapasitesi ve geceleme sayısı yüksek olan Marmara ve Akdeniz bölgelerinden 3’er, Ege’den iki ve diğer bölgelerden birer otel temsilcisinin TGA’da olduğunu söyledi.

“Kamu ihale sistemiyle bunu yapma şansımız yoktu”

TGA ile birlikte Türkiye’nin tanıtımda esneklik kazandığını anlatan Mehmet Nuri Ersoy “Bizim eski kamu ihale sistemine baktığımız zaman biz 6 aylık süreçlerden geçerek bir şeyi ihale ediyorduk. Tam o sırada biz ekibi kurduk çalışmaya başladık pandemi oldu. Zamanlama o kadar muhteşem oldu ki, pandemi süresinde gün içinde açılıp kapanan hatlar oluyordu. O zaman şuradaki reklamları durdurun, reklamları buraya kaydırın, açık hat şurası, buraya konsantre ol, bir ay bekleyin... Bu manevraları bizim kamu ihale sistemiyle veya devlet sistemiyle yapma şansınız yok.” şeklinde konuştu.

“Benim sahip olduğum firmalar ve ürünler...”

1985 yılından bu yana turizm sektöründe olduğunu, rehberlikten geldiğini ve basamakları birer birer tırmandığını anlatan Ersoy, “Benim sahip olduğum firmalar ve ürünler pazar çeşitliliği ile bir yere geldiler. Pazar çeşitliliğinin ne olduğunu çok çok iyi biliyorum. Reklam tanıtımın önemini çok iyi biliyorum. Erişimin ne olduğunu, ne kadar zor olduğunu ama markalaşmanın ne demek olduğunu, markalaşırsanız fiyatınızı nasıl koruyacağınızı zaten kendim de yaşadığım için yıllar yılı çok hakim olduğum konular. Ama ne kadar hakim olursanız olun bu işim profesyonelleri ile çalışmanız lazım.” dedi.

“Hep diyorlar ya 14 bin tane seyahat acentesi var...”

Meslekte 37 yılı geride bıraktığını kaydeden Ersoy, “Hep diyorlar ya, ‘14 bin seyahat acentesi var, 14 bin seyahat acentesi getiriyor. Şöyle bir baktığımız zaman. Yarısı kendisi geliyor. Kalanın yüzde 80’i de yaklaşık 100 tane seyahat acentesi ile geliyor. Zaten hepsinin patronları arkadaşlarım. Zaten bir şey olursa bana WhatsApp’tan yazıyorlar. Bir o kadar getiren yabancılar (yabancı tur operatörleri-TG) onların CEO’ları da yakın arkadaşım. Yani bir kriz olduğu zaman onlarla hemen bir yerde buluşup WhatsApp’ta ‘şu uçakları getir bakalım, ne yapacağız’ diyebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.



Bu Haber 08.11.2022 - 21:47:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.