Ermenistan Rus MIR kartının kullanımını durdurdu
Ermenistan'daki bankaların Rus MIR ödeme sisteminin kullanımını durduracağı belirtiliyor.

Ermenistan’da bulunan bankalar, 30 Mart Cumartesi gününden itibaren MIR ödeme kartlarının kullanımını durduracaklarını açıkladı. Ermeni ödeme sistemi ArCa’dan yapılan açıklamada, MIR Ödeme Sistemi’nin operatörü olan Ulusal Ödeme Kartı Sistemi (NSPK), 19 Mart’ta Ermenistan ödeme sistemi tarafından, 30 Mart 2024 tarihinden itibaren ArCa’ya katılan bankaların MIR kartlarının kullanımını durduracağına dair resmi bir bildirim aldı.
Ancak, VTB Bank Ermenistan'ın, kendi altyapısında MIR kartlarını tam olarak hizmete sunmaya devam edeceği belirtildi. MIR kartı sahipleri, herhangi bir Rus bankasından çıkartılmış MIR kartları için VTB Bank Ermenistan altyapısında temel hizmetlere erişim sağlayabilecek: Bu bankanın ATM’lerinden nakit çekme ve online bankacılık hizmetlerinden yararlanma. Ayrıca, VTB Bank Ermenistan kartları aracılığıyla yapılan transferler, uluslararası transferler dahil olmak üzere mevcut olacak. Ermenistan’da 53 VTB şubesi bulunmakta olup, bunlardan 22’si Erivan’da yer alıyor. NSPK, müşterilerinin ayrıca ülke genelinde 190’dan fazla ATM’den yararlanabileceğini vurguladı.
Ermeni Bankalar Birliği, MIR plastik kartlarının kullanımını durdurma kararının, ikincil yaptırım riskleri nedeniyle alındığını belirtti. Birlik, bu risklerin, ABD Hazine Bakanlığı’nın Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından MIR ödeme ve hesap sistemi üzerinde yaptırımlar ilan edilmesiyle ortaya çıktığını açıkladı.
Bununla birlikte, Ermenistan Merkez Bankası, ülkenin ticari bankalarının hangi ödeme sistemleriyle işbirliği yapacağını, kendi risk yönetim stratejilerine dayanarak bağımsız olarak karar verdiklerini vurguladı. Regülatör, ticari bankaların hizmet koşullarında herhangi bir değişiklik olması durumunda müşterilerini uygun şekilde bilgilendirmeleri gerektiğini hatırlattı.
Öte yandan, NSPK, MIR ödeme sistemini, yurt dışı ortaklarla işbirliğinde kısıtlama getirmiyor; ancak diğer devletlerin bankaları MIR kartlarını kendi cihaz ağlarında kabul etme kararını bağımsız olarak alıyor. MIR kartlarının dostane ülkelerin altyapılarında kabul edilmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiği belirtildi.
Duruma ilişkin yorum yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, MIR kartlarının Ermenistan’da kullanımının durdurulmasıyla ilgili haberleri gördüklerini, konunun ilgili bakanlıklar ve hükümet tarafından daha fazla açıklığa kavuşturulması gerektiğini söyledi.
Kaynak: Gazetemru.com
İlgili Haberler

ATF Türkiye’ye son 1 ay kaldı: 54 milyar euroluk ticaret hacmi Antalya’da buluşuyor
Türkiye’nin ve Akdeniz’in en verimli turizm buluşması ATF Türkiye – Uluslararası Antalya Turizm Fuarı, sekizinci kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. 26–27–28 Ekim 2026 tarihlerinde ANFAŞ Antalya Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek ATF; temsil edeceği 54 milyar Euroyu aşan dev ticaret hacmiyle küresel turizmin en büyük buluşmalarından birine sahne olacak.

Aydın Didim'de vakıflara ait 4 taşınmaz 30 yıllığına kiralanacak! 401 milyona ihaleye çıkıyor
Aydın’ın en turistik bölgelerinden olan Didim’de bulunan 4 vakıf taşınmazı, yapım veya onarım hizmetleri karşılığında 30 yıl boyunca kiralanmak üzere 401 milyon liraya ihaleye çıktı.

İTF26'da BDT pazarının Türkiye için önemi masaya yatırıldı
Uluslararası İstanbul Turizm Fuarı'nda Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin Türkiye turizmi için önemi ele alındı.



%20(2).gif)

