Erkan Yağcı: İngiltere heyet göndermek istemedi

Erkan Yağcı: İngiltere heyet göndermek istemedi
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, Türkiye’yi kırmızı listede tutmaya devam eden İngiltere’nin Türkiye’ye heyet göndermek istemediğini açıkladı. Şu anda Antalya’ya günde 50-60 bin turist geldiğini söyleyen Yağcı, haziranda gelen ziyaretçi sayısının ise 800 bin olduğunu ifade etti.

AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, ilk 5 ayda Türkiye’ye 3 milyon 680 bin ziyaretçi geldiğini belirtti. Aynı dönemde İspanya’nın 3,2 milyon ziyaretçi ağırladığını kaydeden Yağcı, ‘’Son 20 yıldır ilk defa İspanya’nın önüne geçtik. Antalya’da ilk 5 ayda 750 bin turist ağırladık. En yakın rakip olarak gördüğümüz Balear Adaları’na 400 bin kişi gitti. Dolayısıyla geçen sene başladığımız güvenli turizm hareketinden öğrendiklerimizle birlikte sezona hızlı başladık ve en yakın rakibimizin önüne geçtik. İlk 5 ay rakamlarına göre ana rakip olarak gördüğümüz destinasyonların önündeyiz” dedi.

Hürriyet Akdeniz’den Ceren Deniz’e konuşan AKTOB Başkanı Yağcı şöyle konuştu:

‘’Salgının devam ettiği gerçeğini unutmamak lazım’’

“Pandemi döneminde turizm hareketini başlatabilmek ve sürdürmek en önemli önceliğimizdi. Geçen yıl herkesin üzerinde pandeminin ilk yılını yaşamanın şoku vardı. Geçen yılki deneyimlerimiz bu seneye ışık tuttu. O şokun bize öğrettikleriyle bu sene hazırlık süreci daha hızlı oldu. Sorunun ne olduğunu ve o sorunla nasıl baş edilebileceğini biliyoruz. Daha umutlu ve işimizi daha kontrollü yapabildiğimiz bir dönemi yaşıyoruz. Ama salgının devam ettiği gerçeğini de unutmamak lazım.”

Haziranda 800 bin turist geldi

“Mayıs ayında Türkiye tam kapanma dönemine girdi ve o dönemde Rusya’nın kapanması vardı. Haziran ayında kısmi olarak normalleşmenin ve turizm hareketinin başladığı bir dönemi yaşadık. Haziran’da Antalya’ya 800 bin turist gelmesi bizim için çok önemliydi. Geçen yılın haziranında otellerimizin çoğunun kapalı olduğu bir dönemi yaşamıştık. Bu yıl haziranda yaşanan hareket bizim için son derece önemliydi. Hem açık olan tesislere moral oldu hem de sektörün turizme olan inancının arttığının resmi olan bir dönemi yaşadık.”

‘’İngiltere heyet istemedi’’

Türkiye’nin halen İngiltere’nin kırmızı listesinde olduğunu hatırlatan Yağcı, “Önümüzdeki dönemde amber, bizim deyimimizle sarı listeye alınacağı yönünde ümidimiz var. Önümüzdeki günlerde bir açıklama bekliyoruz. İngiltere, çift aşılı olanları sarı listedeki ülkelerden karantinasız kabul edecek. Türkiye sarı listeye girerse daha yüksek bir hareketin yaşanacağını söyleyebiliriz. Rusya’nın açılma sürecindeki gibi bir heyet göndermeyi İngiltere istemedi. Sistemlerinde belli dönemlerde yaptıkları güncellemeyi bekliyoruz. Oradan gelecek kararı bekliyoruz. Çünkü İngiltere’deki akış, eylül ve ekim için belirleyici olacaktır” dedi.

‘’6-8 milyon turist Antalya için başarı olacaktır’’

Yağcı şunları söyledi: “Geçen yıl eylül ve ekimdeki yoğunluğun temel unsuru İngiltere pazarıydı. Kasım, aralık, ocak ve şubat aylarındaki turizm hareketinin ana pazarı da Rusya’ydı. 2020’de Antalya’da 3.5 milyon civarında turist ağırlamıştık. Bu yıl Antalya için 6-8 milyon arasındaki bir rakamın ciddi bir başarı olacaktır. Önümüzdeki haftalarda yeni pazarların devreye girmesiyle, turizm hızlanacak. Eylül ve ekim ayları sezonu hangi rakamlarla kapatacağımız konusunda bize yol gösterici olacak.”

‘’Belirsizlik hala sürüyor’’

“Şu anki verilere bakarak salgını kontrol altında tuttuğumuz sürece planların gerçekleşeceğini söyleyebilirim. Belirsizliklerin tam anlamıyla ortadan kalktığını söylemek mümkün değil. Seyahat kısıtlamaları geçen seneye göre daha iyi, karantina koşulları daha esnek hale geliyor ama önümüzdeki dönemin nasıl şekilleneceği konusunda belirsizlikler sürüyor.”

‘’Almanya hareketi başladı’’

“Nisan-mayıs aylarında Antalya Havalimanı’na turist inmediğinde Lara, Belek, Kemer sokaklarının ve şehir merkezinin nasıl boş olduğunu hep birlikte yaşadık. Bu sezon Rusya birinci pazar olarak görünüyor. Almanya pazarı hareketine başladı. Hollanda, Polonya, Beyaz Rusya, Ukrayna gibi pazarların da bu yılın rakamlarında öne çıkmasını bekliyoruz.”

‘’Pandemi yol gösterici oldu’’

“Geçen sene edindiğimiz tecrübeler bize bu sene yol gösterici oldu. Temmuz ayında Rusya pazarının da katkısıyla Antalya’da 1.5–2 milyon arasında turist rakamına ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Rezervasyonların geçen seneden çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Bu canlılığı bize getiren en önemli ayrıcalığımız güvenli turizm uygulamaları.”

‘’Geleceğe hazırlık yapıyoruz’’

“Antalya’nın turizm potansiyeli çok yüksek. Bizler dünya turizm ligindeki konumunu ve nerede olması gerektiğini biliyoruz. Şu an bu potansiyeli gerçekleştirmek ve pandemi sonrası dönem için hazırlanmamız gerekiyor. Dolayısı ile bugünün gerçeklerini kabullenerek geleceğe hazırlık yapmamız lazım. Biz tüm çalışmalarımızı bu ilke doğrultusunda yapıyoruz. İlgili tüm konuların farklı yönlerini değerlendirerek çalışmalarımızı planlıyoruz ve gerçekleştiriyoruz.”



Bu Haber 24.07.2021 - 09:23:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.