Erkan Yağcı: Avrupa’da Londra Paris neyse Antalya odur

Erkan Yağcı: Avrupa’da Londra Paris neyse Antalya odur
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) şubat ayı yemekli toplantısında, THY’nin Antalya’ya düzenleyeceği direkt uçuşlar masaya yatırıldı. Vali Münir Karaloğlu ve THY Pazarlama Müdürü Ahmet Oldurmuş’un da katıldığı toplantıda, uçuşların ayrıntıları ve Antalya turizmine katacağı ivme üzerinde duruldu.

TurizmGüncel

Toplantının açılış konuşmasını yapan AKTOB Başkanı Dr Erkan Yağcı, THY’nin Antalya ve diğer destinasyonlara uçmasının sadece bugün için değil, önümüzde 5-10 yıllık strateji açısından da önemli olduğunu belirtti.

2019 TURİZM GELİRİ HEDEFİ 36 MİLYAR DOLAR

Erkan Yağcı, konuşmasında şu noktaların altını çizdi:

2018 yılında 46 milyon ziyaretçi sayısına ulaştık. Ancak gelir endamımda en iyi yılımız olan 2014’ün gerisindeyiz. Turizmden elde edilen gelirler noktasında da önemli bir atılım yapacağımızı öngörüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımızın 2019 yılı turizm geliri hedefi 36 milyar dolar, ki bunu da yakalayacağımıza inanıyoruz. 2019’un en iyi yılımız olacağını şimdiden ilan edebiliriz.

GECELEMENİN YÜZDE 65’İ ANTALYA’DA

Ana kaynak pazarlarımız olan Rusya’da 6, Almanya’da ise 4,5 milyon ziyaretçi sayısına ulaştık. 2018 yılında Türkiye’de yapılan 100 milyon gevelemenin yaklaşık 65 milyonu Antalya’da gerçekleşti. Yani turizm hareketinin esas katma değeri Antalya’da yaratılıyor. Antalya’ya bu yüzden ‘Türkiye turizminin başkenti’ diyoruz. Dolayısıyla Antalya’nın gücü yakalamış olduğu başarıdan geliyor. Antalya, Avrupa turizminin başkenti olma yolunda da ilerliyor. Bunu sağlayacak turizm tesislerine de sahibiz.

‘’İNGİLTERE PAZARI 2 SENEDE 1 MİLYONA ÇIKAR’’

Antalya neden önemli? 2018 yılında Antalya’ya, transfer yolcularla birlikte 13 milyon. 600 bin ziyaretçi geldi. Bunların için 4,8 milyon Rusya, 2,3 milyon Almanya var. THY’nin direkt uçuşlar koyduğu İngiltere’den ise 700 bin turist aldık. İngiltere’den önümüzdeki iki yılda da çift haneli artışlar yaşanacağını ve ziyaretçi sayısının 1 milyona ulaşacağını öngörüyoruz.

OCAK VE ŞUBATTA YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE ARTIŞ VAR

2019 yılına baktığımızda ocak ayında yüzde 53, şubat ayında ise yüzde 50 büyüme olduğunu görüyoruz.Artış bu şekilde devam ederse, 2019 yılında 16,6 milyon ziyaretçi sayısına ulaşacağımız görülüyor.

2019 ASPENDOS YILI

Yeni turizm politikası çerçevesinde Antalya’ya üst gelir grubunu çekmek için deniz-kum-güneş üçlemesinin yanında turizmin diğer çeşitlerini de ön plana çıkarıyoruz. Bu konuda Antalya Valiliği’nin önemli çalışmaları oldu ve biz de bu çalışmaların bir parçası olduğumuz için mutluyuz. Antalya’da 2018’i Perge Yılı ilan eden Valilik, 2019’u da Aspendos Yılı ilan etti. Biz de nununla ilgili kurumsal kimlik çalışmalarını yaptık. AKTOB olarak geçen yıl Perge’de yaptığımız sezon açılışını bu yıl da Aspendos’ta yapacağız.’’

‘’DİREKT SEFERLER KENT TURİZMİNİ OLUMLU ETKİLİYOR’’

Yapılan araştırmaların direkt uçuşların bir kente gelen ziyaretçi sayısını arttırdığını gösterdiği ifade eden Yağcı, ‘’2005 yılında Norveç’ten İstanbul’a gelen ziyaretçi sayısı 90 binken, direkt seferlerin  konmasıyla birlikte devam eden yıllarda bu rakam 184 bine çıkmış. Direkt seferlerin bir destinasyona giden ziyaretçi sayısını en az 2 kat arttırdığı görülüyor. Dolayısıyla THY’nin yapacağı direkt seferlerin bu destinasyonlardaki turist sayısını ciddi şekilde arttıracağına inanıyoruz’’ şeklinde konuştu.

‘’600 BİN YATAĞIMIZ VAR’’

İstanbul’un Türkiye ekonominin, Antalya’nın ise Türkiye turizminin başkenti olduğuna değişen Yağcı, ‘’Dolayısıyla THY’nin uçuş stratejisi oluşturulurken Antalya’nın da hesaba katılması gerekiyor. Dar gövdeli uçaklarınızı bile koysanız, 4 saat uçuş mesafesindeki tüm kaynak pazarlarımızda ve geliştirmek istediğimiz pazarlarda 1,5 milyar insana Antalya’ya gelme şansı sunmuş oluyorsunuz. Bir şehirde turizm hareketi olmasının en önemli koşulu konaklama tesisi. Bizim Antalya’da 600 bin yatağımız var.’’ dedi.

‘’LONDRA VE PARİS NEYSE ANTALYA DA OLDUR’’

‘’2017 yılında Avrupa’da en fazla çeken ülke 19,8 milyonla Londra. İkinci sırada 17,4 milyonla Paris, üçüncü sırada 10,7 milyonla İstanbul ve dördüncü sırada 9 milyonla Antalya yer alıyor’’ diyen Yağcı, ‘’Biz 2018’deki başarımızı tabloya eklersek, Avrupa’da Londra ve Paris’ten sonra en çok ziyaretçi alan kent oluyoruz. Avrupa’da Londra ve Paris neyse, Antalya da odur.’’ dedi.

KARALOĞLU: ARTIK KABAHATİ THY’DE ARAYAMAYIZ

Geçtiğimiz günlerde kamu otoriteleri ve turizmin tüm paydaşlarının katılımıyla turizm değerlendirme toplantısı yaptıklarını ve kent turizminin sorunlarına ilişkin tüm başlıkların açık yüreklilikle konuştuklarını belirten Vali Karaloğlu, THY’nin yapacağı direkt seferler için ayrı bir toplantı yapılmasına karar verdiklerini ifade etti.

AKTOB’un aylık toplantısını THY’nin uçuş planlarının anlatılacağı toplantı ile birleştirdiklerini kaydeden Vali Karaloğlu, ‘’Ben 2,5 yıldır Antalya’dayım. 2,5 yıldır bu konuyu konuşuyoruz; THY’nin Antalya’ya bakışını değiştirmesi ve hem geliştirmek istediğimiz pazarlardan hem de var olan pazarlarımızdan direkt uçuşlar yapması. Biz daha önce bunu Antalya’da sınırlı olarak yaptık ve başarılı da olduk. Şimdi Kültür ve Turizm Bakanlığı ile THY arasında yapılan anlaşma ile bu diğer turistik havalimanlarına da yayıldı. Ben Antalya ve Türk turizmi için THY’nin bu noktaya gelmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. THY artık elini taşın altına koyuyor. Ahmet bey az önce bir sunu yaptı ve 7 uçuşun olduğu destinasyonun da bir uçuşun olduğu destinasyonun da olduğunu söyledi. Bunları büyütmek ve kalıcı hale getirmek bizim elimizde. THY bu 16 sayısını 25’e, 30’a çıkaramazsa artık kabahati THY’de arayamayız.’’ dedi.

Karaloğlu ayrıca, THY’nin uçacağı destinasyonlarda turizmcilerin yoğun tanıtım ve pazarlama yapması gerektiğini belirterek, ‘’THY zarar etmesin, uçakları dolu dolu gidip gelsin ki biz de THY’ye ‘bu 13 noktadan memnunuz, bunu 30’a çıkarın’ diyelim.’’ifadelerini kullandı.



Bu Haber 19.02.2019 - 21:34:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.