Erhan Arıklı: İki büyük Rus tur operatörüne KKTC’ye uçuş izini verdik

Erhan Arıklı: İki büyük Rus tur operatörüne KKTC’ye uçuş izini verdik

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, yerli hava yolu şirketinin 16 Nisan’da ilk uçuşu gerçekleştireceğini açıkladı. İki büyük Rus tur operatörünün KKTC’ye uçuş başlatmaları için izin verdiklerini kaydeden Arıklı, izinlerin Türkiye ayağı için ise sürecin devam ettiğini söyledi.


“İki büyük Rus tur operatörüne izin verdik”

BRT'de yayınlanan "Burası Önemli” programına konuk olan KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, yerli hava yolu şirketinin 10 Mart’ta yapacağı lansmanın ardından 16 Nisan’da ilk uçuşunu gerçekleştireceğini açıkladı. Rusya’da faaliyet gösteren iki büyük tur operatörünün KKTC’ye tarifeli uçuş başlatmak için talepte bulunduğunu belirten Arıklı, KKTC’nin izin verdiğini Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün ise hala incelemelerine devam ettiğini ifade etti.  

Arıklı konuyla ilgili şunları söyledi:

“Yerli hava yolu şirketimiz 10 Mart’ta lansmanını yapacak ve 16 Nisan’da ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Bununla ilgili gerekli izinleri aldı. Sivil Havacılık Dairesi de bunu ilan etti. Hava yolu şirketlerinin sayısını arttırmamız lazım. İki firma daha müracaatlarını yaptı. Biz izinlerini verdik. Türkiye’deki SHGM incelemelerine devam ediyor. Ben yerli firmadan bir ricada bulundum. Şu an doğrudan uçuşlar konusunda bir sıkıntı yok. Ama bu doğrudan uçuşları ekonomik hale getirmek gerekiyor. Avrupa ile ilgili sıkıntılarımız var ama Türkiye ve Rusya ile ilgili herhangi bir sıkıntımız yok.

“Rus turistleri buraya getirmemiz lazım”

Güney Kıbrıs’ta 600 bin, bizim ülkemizde ise 20 bin civarı Rus yaşıyor. Güney Kıbrıs, AB’nin hava ambargosuna uyduğu için oradan eskisi gibi Moskova’ya uçuş yok. İnsanların kendi ülkelerine gidip gelmeleri için bir yol bulmamız gerekiyor. Dolayısıyla bizim Rus turistleri buraya getirmemiz ve Kıbrıs’ta yaşayan Rusları da en uygun yoldan ülkelerine götürebilmemiz gerekiyor. Türkiye’deki ekonomik sıkıntılar nedeniyle buraya yeterli turist gelmeyebilir ama birçok ülkede turizm oldukça revaçta. Rusya da bu açıdan çok önemli. Rusya’daki büyük tur operatörlerinden iki firma ülkemizle yakından ilgileniyor. İzin için bekleyen iki firma da bu firmalar. Bu tarifeli uçuşların başlamasıyla Rusya’dan turistlerin gelmesini sağlayacağız.”

“Uçak biletlerinin 1420 lirası vergi”

İstanbul-Ercan uçuşlarında bilet fiyatlarının düşürülmesi için THY ile görüşme yaptıklarını ifade eden Arıklı, “KKTC’den İstanbul’a uçuş fiyatları daha da gerileyecek. Turizm sezonuna girerken bilet fiyatlarını ucuzlatmamız lazım. Bu ülkeye ne kadar çok turist getirebilirsek bu ekonomi için o kadar faydalı. Bunun da tek yolu bilet fiyatlarının aşağı inmesi. Bununla ilgili Başbakanımız Ünal Ünsel ve Turizm Bakanımız Fikri Ataoğlu ile Türkiye’ye gittik. THY Yönetim Kurulu Başkanı ile görüştük ve THY’nin Türkiye’de hazırlamış olduğu kampanyaya bizi de dahil etmesini istedik. Taleplerimizin büyük bir kısmını dikkate aldılar. ‘Ercan- İstanbul uçuşlarında her biletten 1421 TL vergi alınıyor. Eğer vergiden düşerseniz biz maliyetine uçamaya hazırız’ dediler. Biz de Bakanlar Kurulunda bu konuyu gündeme getireceğiz.” şeklinde konuştu



Bu Haber 27.02.2023 - 09:55:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.