Emre Narin: 2018-2019 hariç referans alabileceğimiz nitelikte bir sezon yaşamadık

Emre Narin: 2018-2019 hariç referans alabileceğimiz nitelikte bir sezon yaşamadık

Türkiye turizminin jeopolitik olaylardan çok etkilendiğini ifade eden Martı Hotels & Marinas Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Narin, son sekiz sene içerisinde 2018-2019 sezonları haricinde iniş-çıkış olmayan bir ticaret yapamadıklarını söyledi.


Turizm Güncel

Martı Hotels & Marinas
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Narin, 2023 turizm sezonu hakkında değerlendirmede bulundu ve 2024 beklentilerini açıkladı.

2023 sezonunu değerlendiren Narin, “2023’ü ikiye ayırmak lazım. 6 Şubat’ta memleket için çok elim bir olay yaşadık. Hem yurt dışında hem de yurt içi pazarlarındaki etkileriyle 2023’ün ilk yarısı iyi geçmedi. Haziran sonuna kadar bir sıkıntı çektik. Özellikle Antalya pazarında Nisan-Mayıs gibi başlaması gereken hareketlenme Haziran ayı sonunda başladı. Temmuz ayında bayramla birlikte bir hareketlenme yaşandı, Ağustos’tan itibaren iyi bir sezon geçirdik. Doluluklar açısından iyi bir sezondu fakat maliyet açısından iyi bir sezon geçirmedik. Hiç kimse geçirmedi.  Kur ve enflasyon arasındaki makas sıkıntı oldu ama müşterilerimizi ağırladık, ticaretimizi yaptık.” ifadelerini kullandı.

“İyi bir sezon olmasını bekliyoruz ama jeopolitik çok olay oluyor”

Avrupa pazarlarında talebin kuvvetli olduğunu Rusya pazarında ise tatilcilerin son dakika tatillere yöneldiğini kaydeden Emre Narin, “Bu sene için beklentilerimize gelecek olursak şu anda da aynı gözüküyor. Avrupa pazarı kuvvetli gidiyor. Almanya, İngiltere gibi kaynak pazarlarımız iyi gidiyor. Polonya’da talep kuvvetli. İç pazarda bir hareketlenme var. Sömestr tatilinde de bunu kanıtlamış olduk. Rusya pazarı biraz geriden geliyor. Bölgedeki belirsizlik nedeniyle Rus turistler son dakika rezervasyonlara yöneliyor. İyi bir sezon olmasını bekliyoruz ama jeopolitik çok olay oluyor. Normal bir sezon olsun, sezon başlasın ve başladığı gibi bitsin. Turizm sektörü zaten hızlı reaksiyon verebilen bir sektör. Bu sene geçen senenin üzerinde rakamlarla bir sezon geçireceğimizi düşünüyorum.  Bu seneye olumlu bakıyoruz.” dedi.

“Geçen seneki kadar zorlanacağımızı düşünmüyorum”

Emre Narin, 'Türk otelcilerin geçen yıl yaşadığı maliyet-fiyat artışı-rekabet denkleminin bu yıl da oluşup oluşmayacağı' şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

“Aynı denklem bu yıl da devam ediyor ama biraz daha küçük bir ölçekte devam edeceğini öngörüyorum. Sene sonu kur tahminleri ve enflasyon verilerini ele aldığımız zaman geçen seneki kadar zorlamayacağını düşünüyorum. Ama yine enflasyon-kur makasında sıkıntı yaşayacağımızı öngörmek çok gerçeklikten uzak olmaz.”

“Sekiz senenin altısında bir şey olmasına çok alışık değiliz”

Şehir yatırımlarını yeniden değerlendirebileceklerini söyleyen Narin, “Önümüzdeki dönem bir fırsat olursa yeniden şehir otelciliğini deneyebiliriz. Ama yatırımcı açısından en önemli konu yatırım ortamının öngörülebilir ve kestirilebilir olması. 2015 sezonundan bugüne 8-9 sezon boyunca 2018-2019 hariç referans alabileceğimiz nitelikte bir sezon yaşamadık. Son 8 senenin sadece 2 senesi bizim alışageldiğimiz şekilde iniş-çıkış olmayan bir ticaret yapabildik. Eskiden iki senede bir şey olurdu alışıktık ama sekiz senenin altısında bir şey olmasına çok alışık değiliz. Jeopolitik olarak sular durulursa yatırımların daha da artacağını düşünüyorum. Biz İstanbul’dan 2016 senesinde ayrıldık. Neticede ticari bir karar. Girerken de ticari bir kararla girdik, çıkarken de. Ama bu kapının tamamen kapandığı anlamına gelmez bir fırsat gelirse tekrar değerlendiririz.” ifadelerini kullandı.

“Tarımdan sonra en yoğun sektör turizm”

Personel sorunu hakkında açıklamalarda bulunan Narin, “Sektörün çözülmesi gereken ana konusu personel. Üniversitelerden çıkan pırıl pırıl gençlerimiz var. Ama özellikle pandemi döneminde sektörde tersine göç oldu. Çok personel kaybettik. Kaybettiğimiz personel geri gelmiyor. Üniversitelerden çıkan personel yetmiyor. Bir taraftan yatırımlar devam ediyor. Okullarla işbirliği yapıyoruz, destek veriyoruz. Bu devlet tarafından ele alınması gereken bir konu. Ele de alınıyor ama sektör çok büyük ve büyümeye de devam ediyor. Bizim de bu insanlara ihtiyacımız var. Dünyada tarımdan sonra en yoğun sektör turizm. Böyle olunca bu konuya bir çözüm üretilmesi gerekiyor. Bunu bazı işletmeler yurt dışından personel getirmekle çözüyor. Bu da bizim de başvurduğumuz çözüm yollarından bir tanesi. Oteller bu ülkenin toprağında. Bizim de bunu kendi içimizde çözmemiz gerektiğini düşünüyorum.” açıklamasını yaptı.

“Martı Grubu olarak pazar çeşitliliğimizi artırdık”

Geceleme bazında yüzde 40 büyüme beklediklerini ifade eden Narin, “2023, 2022’ye göre daha iyiydi. 2024 yılında da 2023’e göre yaklaşık yüzde 40 bir büyüme bekliyoruz. Martı Grubu olarak pazar çeşitliliğimizi artırdık. Otellerimizin açık kaldığı süreyi uzattık. Martı Resort yıl boyu açık.  Martı Myria’yı Kasım’a kadar açık tutuyoruz.  Geçen sene tesislerimizde bazı yatırımlarımız oldu. Bu yatırımların geri dönüşü süreç alıyor. Bu sene geceleme bazında yüzde 40 oranında büyüme bekliyoruz. Bizim marinamız da var, o da yüzde 100 dolulukla gidiyor. Pandemiden bu yana tekne sayısı çok arttı ama bu tekneleri ağırlayacak liman sayısı hızlı artamıyor. Dünyanın her yerinde marina için izin almanız o kadar kolay değil.” dedi.

"Erken rezervasyonda Almanya ve İngiltere’den talep var”

Erken rezervasyonlar hakkında bilgi veren Emre Narin, “Erken rezervasyonda İngiltere ve Almanya önde gidiyor. Pandemi öncesine döndü. Bu sene hem İngiliz hem Alman ortaklarımızdan şunu duyuyoruz. Geçen seneye göre kıyaslayarak rezervasyonların geçen senenin üzerinde olduğu bilgisini veriyorlar. Almanya, Aralık sonuna kadar geçen senenin çok üzerindeydi, şimdi biraz durgunlaştı. Geçen sene yaşadığımız deprem felaketinden sonra Avrupa satışlarında düşüş oldu. Baz efektiyle birlikte bugünden itibaren satışlar yüzdesel olarak çok daha yükselecektir.” şeklinde konuştu.



Bu Haber 06.02.2024 - 15:08:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.