Emin Çapa: Algıyı değiştirecek gücünüz yoksa ona göre pozisyon almalısınız

Emin Çapa: Algıyı değiştirecek gücünüz yoksa ona göre pozisyon almalısınız
Didim Belediye Başkanlığı'nın öncülüğünde, Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) iş birliği ile yapılan ''Turizmin Bugünü ve Geleceği: Analogdan Dijitale Geçiş'' başlıklı panelde konuşan CNN Türk Ekonomi Müdürü Emin Çapa, turizmin içinden geçtiği krizi değerlendirdi. Turizm destek paketinin 'yeni dertlere eski ilaçlar sunmak' olduğunu ifade eden Çapa, ''Şu anda dünyada sizin ne olduğunuzdan ziyade, nasıl algılandığınızın önemi artıyor. Siz bunu değiştiremezsiniz. Dünyanın bu algısını değiştirme gücünüz yoksa, o algıya göre pozisyon almalısınız.'' şeklinde konuştu.


TurizmGüncel-Didim
 
Didim'de düzenlenen panelde bir konuşma yapan CNN Türk Ekonomi Müdürü Emin Çapa, Türkiye'nin Doğulu ve Batılı toplumların bir karması olduğunu ve her meselede hemen çözüm beklediğini ifade etti. ''Oysa kanseri kısa vadede yok edemezsiniz ancak ağırıyı dindirebilirsiniz. Teşhisi doğru koymak lazım. '' diyen Çapa, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

'ALGIYI DEĞİŞTİREMİYORSANIZ ONA GÖRE POZİSYON ALMALISINIZ'
 
''Şu anda dünyada sizin ne olduğunuzdan ziyade, nasıl algılandığınızın önemi artıyor. Siz bunu değiştiremezsiniz. Dünyanın bu algısını değiştirme gücünüz yoksa, o algıya göre pozisyon almalısınız.
 
Tatilci tatile gelmeden önce, nasıl bir tatil geçireceğine ya da bir restorana giderken, nasıl bir yemek yiyeceğine karar veriyor. Eğer bir yemeğe 100 lira vermişseniz kaliteli olmasını beklersiniz. Beklentiler gerçeği belirler, gerçekler beklentileri değil.
 
İnsanlar neden otel odasında kalırlar? Turisttir veya iş için yabancı bir kente gitmiştir. Peki ihtiyacı olan ne? Temiz ve rahat bir oda. Peki, müşteri 500 veya 600 liralık bir oda dururken neden 1400 liralık bir odada kalır? Çünkü tükettiğiniz şeye göre konumlandırılırsınız. Buradaki temel konu algıdır.

'İSTERSENİZ DÜNYANIN EN GÜZEL TESİSİNİ YAPIN, ÜLKENİZİN DEĞERİNDEN YÜKSEĞE SATAMAZSINIZ'
 
Dolayısıyla, isterseniz dünyanın en iyi tesislerini yapın. Ülkeniz 100 dolarlık ise, o oteli yüksek fiyata satamazsınız. Bir algı yaratıyorsunuz, ama önemli olan şu: Şnsanlar bunu kabul ediyor mu? 11 Eylül saldırılarından sonra ABD ''bizi yalnız bırakmayın'' kampanyası başlattı ve ertesi sene ziyaretçi rekorları kırdı.

'TÜRKİYE YÜZÜNÜ ÇİN'E DÖNMELİ'
 
Çin'de son 5 yılda 2.5 milyon yeni milyoner ortaya çıktı ve bunların henüz deneyimleri yok. Bu insanlar Almanya'ya gidiyorlarsa, Türkiye'ye de, Didim'e de gelirler. 2015'te 120 milyon Çinli dünyayı gezdi. Bu nedenle Türkiye'nin yüzünü buraya dönmesi gerekiyor. Bizim Çin'den buraya turist getirecek charter uçuşlarına ihtiyacımız var.

'BİR HİKAYE YARATMALIYIZ'
 
Ama işin en önemli yanı, bir hikayenizin olması. Didim'in veya genel olarak Türkiye'nin bir hikaye yaratması gerekiyor. Çünkü insanlar hikaye duymak istiyorlar.
 
İkincisi ise insanların bir şey deneyimlemesi lazım. Deniz kıyısında uzanmak bir deneyim değil. Onu dünyanın yüzlerce yerinde yapabilir.
 
Üçüncüsü ise ayrıksılaşma. Mesela İtalya Rönesans ile ayrışır. Biz neyimizle ayrışıyoruz?
 
Bizde turizm bina zannediliyor. Onu mecburen yapacaksınız. Ama binanın ötesinde ne var? Tesisin dışına çıkınca ne görüyorsunuz? Çıktığınızda taklit ürünlerden başka ne alabilirsiniz?

TURİZM DESTEK PAKETİ: YENİ DERTLERE ESKİ İLAÇLAR
 
Hükümet tarafından bir turizm paketi açıklandı. Paket şundan ibaret: Yeni dertlere eski ilaçlar. Artık dijital çağdayız. İnsanlar, bir destinasyon, bir otel ya da bir restoran için 'uzmanların' değil, kendisi gibi insanların ne dediğine bakıyor. Klasik olarak Antalya ile yarışamazsınız, zaten bunun imkanı da yok. Bence Didim kendini ayrıksı bir yerde konumlandırmalı.
 
Turizmde bu sene ve gelecek sene çok zor geçecek.''


Bu Haber 05.03.2016 - 10:51:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.