Feti Kuyucu

''Emergancy and attention''

''Emergancy and attention''

Bugüne kadar görülmemiş bir şekilde pandemi sağlık krizinden olumsuz etkilenmiş ve etkilenmeye devam edecek olan küresel-ulusal ekonomiler kırılgan durumdadır.

Hizmetler sektörü ve doğal olarak turizm sektörü de hem küresel hem de ulusal anlamda olağanüstü daralma içerisindedir. Bu salgından en fazla etkilenecek sektördür.

2020 yılı için 40 milyar $ gelir beklentimizin nasıl gerçekleşeceği büyük bir şüphe ve merak konusu. Bu rakam makro ekonomi içinde oldukça önemli bir çıpa. Çünkü kamu bütçesinin önemli bir döviz geliri kalemi idi.

Sektöre destekler verilmesi son derece yerindedir ve kesinlikle mali destek sektörün geleceği ve devamı adına verilmelidir.

Dün Turizm Bakanlığınca tur operatörlerine EB ve Avans ödemelerine yönelik destek duyurusu yayınlandı kamuoyunda.

Bir önceki yazımı okuyan okurlar hatırlar bu konuda aşağıdaki öneriyi getirmiştim;

‘’Tur operatörlerine mali tabloları ve kamu sorumluluğu çerçevesinde (1998-1999 Rusya-Asya krizinde uygulanmıştı) pazar payı, büyüklük, vb kriterlerlerle Eximbank vb özel ihtisas kamu bankaları aracılığıyla sermaye benzeri uzun vadeli kaynak aktarmak, daha sona menkulleştirmek, kalitelerini arttırmak’’

Kanaatimce bu öneri daha rasyoneldir. Açıklanan duyurunun sektörde uygulanabilirliği oldukça zayıftır. Çünkü taraflar arasında dolaylı kredi yaratılmak isteniyor bunun sitemde uygulanabilirliği teknik açından da kolay değildir.

Tur operatörlerine direkt mali destek verilmelidir. Doğrusu budur. Fedakarlık gereken bir konu ancak taraflar gerçeklikle ve samimiyetle olaya yaklaşmalı.

Gerçekte nihai satışları içermeli (Turiste satılan, parası tüketiciden alınan ve tüketici tarafından geri iadesi talep edilen rezervasyonları). Tur operatörleri tarafından pazar payı artırma, kapasite tutma, rezerv ayırma vb açığa işlemler sorun olabilir.

Ayrıca bankacılık sistemine dürüst ve şeffaf davranmak birçok kolaylığı ve desteği getirir.

Diğer taraftan bu borç- alacak ilişkisinde mahsuplaşma tur operatörü ve konaklama arasında TÜROFED VE TÜRSAB hakemliğinde şeffaflık ve dürüstlük ilkesiyle çözülmelidir. Burada ilke kazan-kazan olmalıdır.

Sonucu ağır olacak bir krizin eşiğindeyiz herkes nimeti de külfeti de birlikte paylaşmalı. Gün dayanışma günüdür.

Turizme kesintisiz ve tam destek verilmeli


Bu Makale 27.03.2020 - 15:57:35 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.