Ekrem İmamoğlu: İstanbul turizminin kararları Ankara’da alınmamalı

Ekrem İmamoğlu: İstanbul turizminin kararları Ankara’da alınmamalı

Visit İstanbul değişen logosu, felsefesi ve mottosuyla görücüye çıktı. Platform için düzenlenen lansmana turizm dünyasının önde gelen isimleri katıldı.


Turizm Güncel

Yenilenen Visit İstanbul’un lansmanı Raffles İstanbul Hotel’de yüzlerce turizmcinin katılımıyla yapıldı. “Yaşayan Şehir İstanbul’un Turizm İletişim Ekosistemi” olarak tanımlanan Visit İstanbul, kenti ziyaret eden ve kentte yaşayan tüm insanları bir tanıtım elçisi yapmayı hedefliyor. Yapay zeka tabanlı bir seyahat platformu olan Visit İstanbul, İstanbul’u kültür ve sanatın başkenti haline getirmek, seyahat tercihlerinde İstanbul’u merkez ve akla ilk gelen şehir yapma amacını taşıyor.

Demokratik, eşitlikçi ve kapsayıcı bir platform

Platformun temel amaçlarından biri de alışılagelmiş turizm tanıtımının yerine, İstanbul’u duyulmamış, bilinmeyen hikayeleriyle tanıtmak. Adil, demokratik, eşitlikçi, kapsayıcı bir platform olmayı hedefleyen Visit İstanbul, aynı zamanda lokal bazda ticari etkileşime de olanak sağlayacak.

Sloganı ‘Hikayenin bir parçası ol’ olacak

Logosu değiştirilen ve özgün bir yazı karakterine de sahip olan Visit İstanbul; tanıtımı tarih, kültür/sanat, gastronomi ve eğlence olmak üzere dört temel sütun üzerine inşa edecek. Platformun sloganı ise “Hikayenin bir parçası ol” (Be part of story) olacak.

Platformun anlatıcısı ise bir yapay zeka karakteri olacak. İstanbul’a gelenlere İstanbullu gibi yaşamanın püf noktalarını anlatacak olan yapay zeka karakterinin ismi ise önümüzdeki günlerde belli olacak.

Visit İstanbul bünyesinde bir de İstanbul İçerik Üreticileri Kulübü olacak

Visit İstanbul kapsamında Istanbul Creators Club (İstanbul İçerik Üreticileri Kulübü) isimli bir platform daha kuruldu. İstanbul’u gören, dinleyen ve hisseden insanların bir araya geleceği ve İstanbul’un hikayelerini dünyaya etkili bir şekilde anlatılacağı hikayelerin yer alacağı platforma, çok yakında binlerce içerik üreticisinin katılması bekleniyor. Platform, İstanbul’un anlatıldığı her yerde dünya ile buluşmaya hazırlanıyor.

Visit Istanbul

Ekrem İmamoğlu: Turizm geliri artmıyor”

Etkinlikte konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un en önemli sayfalarından birinin turizm olduğunu belirtti. Turizmin sadece cari açığı kapatan bir sektör olmadığını, aynı zamanda dünya barışına hizmet ettiğini kaydeden İmamoğlu “Turizmde 2013’ten bu yana belirli dönemlerdeki olaylar dışında ziyaretçi sayısı artmasına rağmen gelirin artmadığını, İstanbul’un turizmde hak ettiği yere gelemediğini üzülerek görüyoruz. Hem İstanbullular hem de ziyaretçiler için ‘iyi turizm’ yapmak istiyoruz. Sadece yabacı değil yerli misafirler ve burada yaşayanlar için de bu mottoyu benimsiyoruz.” diye konuştu.

“Turistlerin İstanbul’a geçireceği süreyi uzatmak istiyoruz”

Bir yandan sektörle ortak çalışmalar yaparken diğer yandan belediyenin turizm ile ilgili mekanizmalarını güçlendireceklerini kaydeden İmamoğlu “İBB’nin yeni turizm yüzünü dünya ile tanıştırıyoruz. Turizm vizyonumda 2029 yılına dek kente gelecek turist sayısını en üst seviyeye taşırken, turistlerin İstanbul’da geçireceği süreyi uzatmak ve kent ekonomisine daha fazla katkı sağlamak istiyoruz.” dedi.

2019 yılında İstanbul turizm platformunu kurduklarını hatırlatan İBB Başkanı “Platformun sektörle yaptığı birebir çalışmalar ve belediye içinde güçlü bir mekanizma olarak müdürlüğümüzün  çalışmaları devam ediyor. Turizm hedefleri içi bir ataya geliyor, ortak akılla hareket ediyoruz.

“Turizm eylem planımızı yakında paylaşacağız”

Turizm eylem planımız da yakında paylaşacağız. İstanbul’da turizmi daha eşitlikçi, daha demokratik ve daha sürdürülebilir kılmak için yeni projelere imza atmaya devam ediyoruz. Belediye bünyesinde turizm danışma bürosu açtık. BM küresel sürdürülebilir turizm konseyine üye olan Türkiye’deki ilk şehir olduk. Turizmi sürdürülebilir kılmak için global bir masanın aktif üyesi haline geldik. Turizmin envanterini çıkardık ve gönüllü turizm elçileri projesini başlattık. dünyanın en kıymetli fenomenleri ile İstanbul’un tarihi ve kültürel değerlerini dünyaya tanıtmak için çalışmalar yaptık. Bu süreçte İstanbul’u 40 milyon insana tanıttık.” ifadelerini kullandı.

Dijital dünyadaki 30 milyon görüntüleme sayısını 80 milyonun üzerine çıkardıklarını açıklayan Ekrem İmamoğlu “Uluslararası işbirlikleri girişimlerimiz de devam ediyor. Turizmi sürdürülebilir ve dayanıklı kılmak için dünya standartlarında bir turizm veri merkezi kurma hazırlığı yapıyoruz. Ulaşılabilir turizm alanında uluslararası çalışmalara katılıyoruz.” dedi. 

“Visit İstanbul, İstanbul’un dünyaya açılan kapısıdır”

Avrupa’da 20 ülkenin dahil olduğu ‘İyi Turizm’ ittifakının Türkiye’deki tek üyesinin de İstanbul olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, konuşmasının devamında şu noktaların altını çizdi:

Yarının turizmini bugünden inşa ediyoruz. İstanbul kültür turizminde dünyada benzersiz bir konumda yer alıyor. İBB miras kapsamında kente kazandırdığımız çok sayıda eser var. Spor, sağlık, eğitim ve kongre turizmi konularında planlamalarımız da hızla devam ediyor. Visit İstanbul İstanbul’un dünyaya açılan bir kapısıdır. Geçmişte var olan bu platform bir köşeye itilmiş durumdaydı. Sektör paydaşlarımızla İstanbul’un hikayelerini en etkili şekilde anlatmayı hedefliyoruz.

 “İstanbul turizmine şekil verecek kararlar Ankara’da alınmamalı”

İstanbul’un her ilçesi dünyada iz bırakacak niteliğe ve kimliğe sahip. Yerelde çok güçlü politikalar üretip birlikte düşünüp, birlikte karar almak son derece önemli. Bu şehrin turizmcileri çok atılımcı ve girişimci. Kendi alanlarında büyük başarılara imza atmış bir sektöre sahibiz. Ankara’da İstanbul turizmine şekil verecek kararlar alınması yerine İstanbul’da daha yerel, daha özgün bir yapı kurulması gerekiyor. Böyle bir yapı, İstanbul turizmini dünyada benzeri olmayan bir noktaya taşıyabilir. Bu haliyle İstanbul’un tanıtımı da yapılamaz, çünkü İstanbul güncel siyasetin bir parçası haine geliyor.”

 “İstanbul’u betona, kanala boğmak isteyenlerle değil...”

İstanbul öyle bir şehir ki, binlerce yıldır insanların taş üstüne taş koyarak, kendi kültürlerini birbirine karma hale getirerek bize öyle bir medeniyet bırakmışlar ki… Burada öyle kişisel beton hayalleriyle, kanal hayalleriyle İstanbul'u mahvetmeye hiç kimse izin vermedi, vermeyecek. Bu bakımdan biz, bu şehre dair çölün ortasında kurulmuş bazı şehirlerden ilham alarak, burada hayal kurmayı kendine vazife edinenlerle değil, bu şehirde binlerce yıllık kültürün, biriken insanlığın ortaya koyduğu eserlerle gurur duyan ve İstanbul'da hayallerini güçlendiren, İstanbul'la birlikte hayal kuran yeni bir akılla bu şehri yönettik ve yönetmeye devam edeceğiz. Bizim en derin aklımız, İstanbul'da bulunan 16 milyon kıymetli İstanbullunun aklıdır. Biz, o akla itibar ediyoruz. Turizm sektörü konusunda olsun, diğer alanlarda olsun, ortak aklın bizim en başarılı, en sihirli olduğunu belirtiyor, turizmi de bu anlamda ileriye taşıyacak o haritanın da onların aklıyla ortaya çıkmasını önemsiyoruz.”



Bu Haber 13.12.2023 - 14:17:13 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Yanındayız Imamoglu

    Süleyman Gevrekli 14.12.2023 - 11:19

    Yanındayız Imamoglu

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.