''Büyük iflas dalgası geliyor''

''Büyük iflas dalgası geliyor''

Yaşananların sadece koronavirüse bağlanmaması gerektiğini belirten ekonomist Selim Somçağ, büyük bir finansal balon olduğunu ve bu balonun patladığını ileri sürdü.


Koronavirüs salgını sadece ülkelerin sağlık sistemlerini değil, ekonomilerini de ciddi şekilde sarsmaya başladı. Milyonlaca insan işini kaybederken, dünya ne zaman biteceği belirsiz bir kaosa sürüklendi.

''Virüs balonu palatan iğne oldu''

Koronavirüs salgınının ekonomile üzerindeki etkileriyle ilgili Cumhuriyet gazetesine konuşan ekonomist Selim Somçağ, ''Yaşananlar tek başına koronavirüs salgınına bağlanmamalı. Büyük bir finansal balon vardı. Bu balon zaten patlayacaktı. Virüs, bu balonu patlatan iğne oldu.'' değerlendirmesini yaptı.

''Büyük İflas dalgası geliyor''

İnsanların, şirketlerin ve devletlerin çok borçlandırıldığına ve küresel borç stoğunun 260 trilyon dolara yükseldiğine dikkat çeken Somçağ, ''Tüketimin kamçılanması, tasarruf bilincinin, hatta kara gün akçesinin unutulması, aşırı düşük faizler, insanların kredi kartı almaya teşvik edilmesi, konut alımının özendirilmesi, Uzakdoğu hariç tasarruf oranlarını düşürdü. Büyük iflas dalgası geliyor.'' ifadelerini kullandı.

''Firmalarından ardından bankalar da sarsılacak''

Salgın süreciyle birlikte firmaların ardından bankaların sarsılacağını öne süren Selim Somçağ, Avrupa bankacılık sisteminin kırılgan olduğuna dikkat çekerek, ''Avrupa Merkez Bankası, şimdiye dek bunları krediyle yüzdürüyordu. Avrupa bankaları, ABD bankalarına oranla çok daha fazla uluslararası angajmanlara sahipler. Türkiye’deki bankalar, dış borcun çoğunu Avrupa bankalarından alırlar. Avrupa bankalarındaki sıkıntı bize de yansıyacak.'' dedi.

Somçağ açıklamalarının devamında şu noktalara dikkat çekti:

Avro bölgesinde başından beri temel, yapısal sorunlar vardı. Avrupa, ortak para politikasına geçti. Ortak maliye politikasını başaramadı. Bu koşullarda Avrupa Merkez Bankası, bir yere kadar etkili olur. Almanya ve Hollanda hariç, AB’nin tüm üyelerinin bütçe açığı var. Artan iflasların ekonomik yükü bankaları vurursa, Avrupa’da bankacılık krizi büyürse, bunun etkisi genişler. Gelecekte Avro bölgesinin fiilen çökme ihtimali bile var. AB’nin küçük ülkeleri, bağımsız ekonomi politikaları izlemek için, Avro bölgesinden kopabilirler.

Liberalleşe zaten iflas etmeye başlamıştı

Liberalleşme zaten iflas etmeye başlamıştı. Bu iflas iyice görünür oldu. Dünyada ve ülkemizde çok taraftar bulan liberal görüşler çöktü. ABD’nin, İtalya’nın, İspanya’nın sağlık sistemlerinin hali ortada. Batılı, merkez, kapitalist ülkeler maske ve antibiyotik üretiminden, kâr marjı düşük alanlar oldukları için çekildiklerinden, maske ve antibiyotik kıtlığı yaşıyorlar. Bu ürünleri, Çin başta olmak üzere Uzakdoğu’dan alıyorlar.

‘Ulus devlet bitti’, ‘Sınırlar kalktı’ gibi boş sözlerin cilası döküldü. Ulus devletin, sosyal devletin, kamusal hizmetlerin, korumacı önlemlerin faydası; ulusalcılık, ulusal ekonomi, ulusal kalkınma konusunda ısrar edenlerin haklılığı, bir kez daha görüldü.''



Bu Haber 01.04.2020 - 10:01:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.