Eğirdir ve Isparta turizmde çıkış yolu arıyor

Eğirdir ve Isparta turizmde çıkış yolu arıyor

Doğa turizmi yapan acenteler, TÜRSAB Doğa Komitesi ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı iş birliğinde düzenlenen Eğirdir-Isparta inceleme gezisi ile hem bölgeyi yakından tanıma hem de bölgedeki turizmcilerle iş birliği yapma imkanı buldu. Yapılan toplantılarda, Eğirdir ve Isparta’da turizmin nasıl geliştirilebileceğine ilişkin görüş alış-verişinde bulunuldu.


Savaş Daş - TurizmGüncel

Lavanta tarlaları, gölleri, dağları ve tarihi değerleriyle Türkiye’nin ‘ünlenmemiş’ destinasyonlarından Eğirdir-Isparta, şu anda büyük ölçüde lavanta turlarıyla ilerleyen bir turizme sahip. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ile TÜRSAB Doğa Komitesi iş birliğinde yapılan inceleme gezisinde, hem bölgenin doğa ve tarih turizmi merkezlerine ziyaretler gerçekleştirildi hem de bölgede turizmi geliştirmek için neler yapılması gerektiği konusunda beyin fırtınası yapıldı.

isparta9

BÖLGENİN DOĞAL VE TARİHİ ALANLARI ZİYARET EDİLDİ

İnceleme gezisinin ilk günü Eğidir Gölü, yarım ada ve Akpınar Seyir Terası’nı ziyaret eden acenteler, programın ikinci gününde ise Kovada Gölü, Çandır Yazılı Kanyonu, Adada Antik Kentini ve Sütçüler ilçesini ziyaret etti. İnceleme gezisinin çüncü günü ise Isparta’da bulunan Barida Otel’de otelciler, acenteler ile kamu otoritelerinin katıldığı bir değerlendirme toplantısı yapıldı.

‘’ISPARTA’DA DERNEKLER ACENTECİLİK YAPIYOR’’

Değerlendirme toplantısında kentteki derneklerin yürüttüğü acentecilik faaliyeleri tartışma konusu oldu. Toplantıya katılan bazı dernek temsilcilerinin turlar düzenlediklerini açıklamaları üzerine acenteler, bu işin yasal olmadığı, turların 1618’e tabi bir acente aracılığıyla ve rehberli olarak yapılması gerektiği konusunda dernek üyelerine uyarılarda bulundu.

isparta5

ISPARTA GENELİNDE 68 TANE KONAKLAMA TESİSİ VAR

Toplantının açılışında konuşan Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Enformasyon Müdürü Fatih Bilgiç Isparta’nın tarihi ve turistik değeleri ile doğa turizmi potansiyeli başlıklarında katılımcıları bilgilendirdi. Bilgiç ‘’Isparta’da 21 tane bakanlık 36 tane belediye belgeli ve 11 tanesi de misafirhane olmak üzere toplam 68 konalama tesisi ve 4 bin 464 yatak var.’’ dedi.

YABANCI TURİST SAYISI AZ

2014-15 döneminde iyice azalmaya başlayan Isparta’nın yabancı turist sayısı yavaş yavaş artışa geçti ama hala çok düşük seviyede. En çok ziyaretçi lavanta döneminde geliyor ancak son yıllarda haziran, temmuz ve ağustos aylarında gelen ziyaretçi sayısı da artıyor. Kış aylarında ise Davraz’ın etkisiyle önemli bir nicelik kente gidiyor.

isparta4

MEYDAN: EĞİRDİR PLATFORMU OLARAK TURİZMİ GELİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Isparta Uygulamalı Bilimler Akademisi Turizm Bölümü Öğretim Üyesi Çetin Meydan ise, TÜRSAB heyetinin Eğirdir-Isparta temaslarına ilişkin yerinde tanıtımın önemine dikkat çekti. Meydan, ‘’Bizim Eğirdir Platformu olarak turizmi ilçede turizmi geliştirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Eğirdir’de dönemsel olarak dolulukların düştüğü görülüyor ve düşüş olduğu dönemlerde neler yapılabileceği üzerine kafa yoruyoruz.’’ dedi.

Isparta ve Eğirdir’in milli parklar açısından çok zengin olduğunu kaydeden Çetin Meydan, ‘’Isparta’nın yüzde 40’ı ormanla kaplı. Göllerimiz, ormanlarımız, kanyonlarımız ve dağlarımız var. Davraz’da 23,5 km’lik pistler var. Bu coğrafyadaki zenginlikler üzerinde durmamız lazım. Ayrıca St Paul yolumuz var. Bu yol göle de iniyor, dağın zirvesine de çıkıyor. Bu yolu ürün olarak kesinlikle kullanmamız gerekiyor.’’ ifadelerini kullandı.

ST PAUL YOLU

Meydan konuşmasının devamında, ‘’Bizim yürüyüş parkurlarını belirlememiz gerekiyor. Elimizde GPS koordinatları çıkarılmış St Paul yolu var ve bunu mutlaka kullanmalıyız. Burada turizmi geliştirmek için yatırımcıya ihtiyaç var. Bunu devlet yapmaz. Turiste aktivite sunmamız lazım ve bunu sağlayacak olan da özel sektör.’’ şeklinde konuştu.

isparta3

‘’ISPARTA HAZIR AMA EĞİRDİR İÇİN PLANLAMA YAPILMALI’’

TÜRSAB Doğa Komitesi Başkanı ve Geos Tur seyahat acentesinin sahibi Ayfer Kuralay ise, bölgede doğa turizmi anlamında çok büyük potansiyel olduğunu ancak ortaya net ürünler çıkarılamadığını kaydetti. Kuralay, ‘’Isparta’yı da dahil ederek Eğirdir merkezli program çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum. Milli parklar tamam ama onun dışındaki alternatif turizmle ilgili ne aşamada olduğumuzu değerlendirmek gerekiyor. Isparta’da gül turizmi ile birlikte otel ve yeme-içme konusunda gelişme oldu ama biz rotamıza doğa ve kültürel değerleri de katıyoruz. Bu anlamda Isparta hazır olabilir ama Eğirdir konusunda nereden başlayacağımızı ve elimizde neler olduğunu belirlemek net programlar çıkarmak gerekiyor.’’ görüşlerini paylaştı.

egirdir15

Kuralay değerlendirmelerinin devamında şunları söyledi:

‘’BÖLGENİN POANSİYELİ BÜYÜK’’

‘’Bölgede planlaması yapılan sürdürülebilir alternatif turizm çeşitlerinin doğru seçilip, seçilen alanlarda kırsal kalkınmayı amaçlayan ve yerel değerleri ortaya çıkaran bir yol haritası uygulanmalı. Bölgenin bilinirliği var. Sadece gelince hazırlanan rota ve programlarla neler yapılacağı konusunda hazırlık yapılmalı. Bölgede otelden ziyade 2. derece tarihi yerel mimariye uygun butik otel ve pansiyonculuğun teşvik edilmesi gerekiyor. Bölge kırsalda yaşamsal deneyimlemeler, yürüyüş rotaları, yelken, yamaç paraşütü, bisiklet, gastronomi ve kış sporları açısından büyük bir potansiyele sahip.’’

TANRIVERDİ:ANTİK KENTLERDE BİR TERK EDİLMİŞLİK DURUMU VAR

TÜRSAB TOAR İhtiss Başkanı ve Arnika Turizm’in sahibi İbrahim Tanrıverdi ise, özellikle Isparta’da gelişen turizm alt yapısına değindi. Tanrıverdi konuşmasının devamında, ‘’25 sene önce buraya geldiğimde gölleri, dağları ve kanyonları ile muhteşem bir bölgeydi. Eğirdir ise terk edilmiş gibiydi. Buaya turist getirdiğimizde her şeyimizi kendimiz yapardık. Ama şimdi Eğirdir’de turizmi geliştirmeye dönük çalışmalar beni heyecanlandırdı. İstanbul’daki insanın buraya ayıracak zamanı sınırlı. Bu sınırlı zamanda insanlara her şeyin en iyisini nasıl veririz diye beyin fırtınası yapmamız gerekiyor. Büyük kapalı grupların konaklama yerleri Eğirdir değil. O grupları ancak Isparta’da ağırlayabiliriz. Daha önceden alt yapı sorunu yaşadığımız için bu tip grupları Isparta’ya getirmiyordum. Ancak şu anda durum değişti. Altyapı gelişti Isparta’da. Şu anda antik kentlerde bir terk edilmiş durumu var. Oradaki yürüyüş yollarının düzenlenip tabelalar dikilmesi gerekiyor. Bu nedenle, buraya gelecek insanlara ne vereceğimize odaklanırsak, hem bölgenin kalkınmasını hm de turizmden aldığı payı arttırırız. İlk aşamada küçük grupları ve kapalı grupları bölgeye getirmeliyiz. Bizim burada yerel acentelere ihtiyacımız oluyor. Buradaki acentelerden hizmet alırsak her şey daha kolay ve güzel olacak.’’ değerlendirmesinde bulundu.

ÇERİ: TURİZM GELİŞİRSE REHBERLER BURAYA GELİR

Çeri Turizm’in sahibi Erdal Çeri: ‘’Burada bir kalkınma ajansının bulunması büyük bir şans. Önce insanlara turizmin anlatılması, turizmcilerin birbirini tanıması gerekiyor. Asıl geçim kaynağı tarım olan bölge halkını turizme ikna etmek gerekiyor. Turizmin bir ticaret olduğunu ve bu ticaretin kurallarını insanlara anlatmamız gerekiyor. Kars 4 yıldır Antalya, İstanbul ve Ankara’dan rehberlerle dolu. Burada turizm gelişirse, o rehberler buraya da gelir çalışmaya başlar.’’

madenler

MADENLER DOĞAL YAŞAMI VE TURİZMİ TEHDİT EDİYOR

Isparta genelinde 300’e yakın şirkete mermer çıkarma ruhsatı verilmiş durumda. Bunların içinde 150 tanesi aktif olarak çalışıyor. Mermer ocakları hem bölgede büyük bir kirliliğe hem de bölgede yaşayan kızıl kartal ve dağ keçileri gibi nadir türlerin bölgeyi terk etmesine neden oluyor.

isparta1

İLÇENİN TEK BUTİK OTELİ YAŞAM SAVAŞI VERİYOR

Eskiden yabancı turistlerin uğrak noktası olan doğa harikası Eğirdir’de ise pansiyonculuk neredeyse bitmiş durumda. Daha önce onlarca pansiyonun bulunduğu ilçede sadece 1-2 tane pansiyon bulunuyor. Onların yerine açılan oteller ise, turizmde yaşanan gerilemeyle birlikte ya kapıya kilit vurmuş ya da renovasyon dahi yapamadan hizmet vermeye çalışıyor. Tarihi bir konağı 3 milyon liralık restorasyon yatırımı sonrası 19 odalı butik otele dönüştüren bir ailenin tesisi ise, önüne yapılması planlanan 5 katlı betonarme binanın tehdidi altında. Avukat olan ve aynı zamanda bu tesisi işleten Cemreyaz Özdoğan, tarihi binadan dönüştürdükleri butik otelin önüne betonarme bina yapılmaması için mücadele veriyor.



Bu Haber 21.02.2019 - 10:52:19 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.