Egeli turizmciler ve bakanlık yetkilileri sektörün sorunlarını konuştu

Egeli turizmciler ve bakanlık yetkilileri sektörün sorunlarını konuştu
Turizm sektörünün temsilcileri, İzmir Hilton Oteli’nde gerçekleşen toplantıyla sektörün sorunlarını masaya yatırarak çözüm önerleri hakkında değerlendirmede bulundular. Düzenlenen toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Meclisi Genel Müdürü İrfan Önal, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Vekili Fevzi Pamukçuğlu, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Derneği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ve ETİK Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.

 
ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, sektörün sorunlarını ve çözüm önerlerini maddelerle açıklayarak özellikle 2634 sayılı turizm teşvik kanunu, Türkiye Tanıtım Meclisi kurulmasının gerekliliği, İspanya’da uygulanan Calypso (Calipso) modeli ve Ege Bölgesi’nde eskiyen tesislere devlet tarafından yenileme teşviki verilmesi gerektiği üzerinde durdu.
Mehmet İşler, sektör sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

 TURİZM TEŞVİK KANUNU 21’İNCİ YÜZYILA UYGUN OLMALI

“1982 yılında çıkan ve günümüzde hale geçerli olan turizm teşvik kanunu,  çıkan ek  yönetmelik ve genelgelerle   daha kadük ve topal bir hale gelmiştir . Bu kanun, yeniden ele alınarak günümüze uygun ve uluslararası rekabetçi gücümüzü artıracak şekilde dinamik hale dönüştürülmelidir. Bu yasa çıktığında ülkemize 300 bin turist geliyordu. Şimdi ise 42 milyon  turist geliyor. Bu yasa, maalesef ilk haline göre daha kadük ve eksik bir hale dönüşmüştür.

Şu an itibari ile gelecek 20 yılın stratejik planlamasını; ancak sağlam bir yeni yasa ile başarabiliriz. İspanya, yaklaşık 60 milyon turiste sahip Akdeniz çanağında yer alan bir rakibimizdir. İspanyayı yakalamamız için elimizin devlet tarafından güçlendirilmesi gerekiyor. 2023 stratejisine göre 50 milyon turist 50 milyar dolar gelir hedefini  yeni yasa çıkması halinde   2019 yılında sektör olarak  yakalayabiliriz.”

TÜRKİYE TURİZM MECLİSİ KURULMALIDIR

Ülkemizin geldiği bu noktada tüm turizm paydaşlarının bir çatı altında toplandığı bir Türkiye Turizm Meclisi kurulmalıdır ve sektör, kendi kendini yönetmelidir. Böylece, olası kriz anlarında turizm sektörü kendi kriz masasını kurarak hızlı ve aktif  kararlar alarak acil durumlara karşı  çabuk tepkiler verme şansı yakalayacaktır. Ayrıca, bu elbise bu vücuda artık dar gelmektedir. Muhakkak konaklama sektörü yasası çıkmalıdır.

CALYPSO (CALIPSO) MODELİ ÜLKE TURİZMİNE KAZANDIRILMALIDIR

Ülke vatandaşları, kış aylarında otellerden faydalanamamaktadır. Kışın, çoğunlukla yabancılar otellerde kalmaktadır; çünkü turizm sektörü pahalı bir iş gücüne sahiptir. Bu yüzden, turizm sezonunun bitiminden sonra sektörde işçi çalıştırılamamaktadır. Sezonluk işçiler, aynı zamanda işten çıkarılınca  ayrıca işsizlik ücreti almaktadır. Aynı zamanda gazi şehit aileleri ve üçüncü yaş kuşağını kapsayan emeklilere kışın aylarında otellerden faydalanma hizmeti sağlanacaktır. Böylece kazan kazan modeliyle hem vatandaş; hem de otelciler  hem devlet kazanacaktır.

ESKİYEN TESİSLERE YENİLEME TEŞVİKİ VERİLMELİDİR

“Ege Bölgesi’nde eskiyen tesislere “yenileme teşviki” verilmelidir. Yenilenen odalar veya tesisler uluslararası pazarda   daha rekabetçi olacaktır. Böylece ülkemiz,   “ ucuz destinasyon” etiketinden uzaklaşacaktır. Yatırımcı daha pahalıya satacaktır ve kendi karı artacaktır. Buna bağlı olarak  istihdam ve vergide artacaktır. Kısacası, düşük faizli en az 7 yıllık sadece yenilemeye uygun yenileme teşvikleri verilmelidir.”
Öte yandan toplantı sonunda Mehmet İşler,  Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun’a ve  İzmir Hilton Oteli Genel Müdürü Olivier Vetter’e plaket takdim etti.


Bu Haber 29.06.2015 - 11:29:54 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Zafer Cengiz 29.06.2015 - 12:26

    Evet, Antalyada sahnelenen senaryonun İzmirde de aynen oynandığı görülmektedir. Gayrı menkul odaklı işletme talepleri öne çıkarken, Müsteşarına keni yaptığın Ulusal Stratejiyi neden uygulamıyorsun? sorusunu bile soramadan hatıra plaketiyle gönderen bir turizm tiyatrosu vardır. Bugün tüm dünyanın hayran olduğu Barcelona bile turizmin olumsuz etkileri altındayken, Kalipso Modelini vurgulayan ve Stratejik Konseyi görmezden gelerek Meclis hayal eden bir turizm piyasasına karşın, yerel ortak akılla yenilikçi çözümler bulunmasının zamanı, çoktan gelmiş ve geçmektedir. BKZ: http:www.traveldailynews.comcolumnsarticle51294vitalmacrotourismlessonsbarcelona

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.