Ece Tonbul: Her zaman ilk dayağı turizm sektörü yiyor

Ece Tonbul: Her zaman ilk dayağı turizm sektörü yiyor

Paloma Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Ece Tonbul, krizlerde dayağı ilk yiyen sektörün turizm olduğunu söyledi.


Uluslararası Turizm Gastronomisi Yatırımları ve Ağırlama Zirvesi (FSUMMIT) kapsamında düzenlenen “Destinasyon Pazarlamasında Otel ve Restoran Yatırımları & Markalaşma Stratejileri” konulu panele katılan Paloma Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Ece Tonbul, krizlerin turizm sektörüne yansımaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Turizm sektöründe 3 – 5 veya 10 yıllık planlar yapmanın yanlış olduğunu kaydeden Ece Tonbul, “Her şey çok çabuk değişkenlik gösteriyor. Problem ve krizlerin çoğu bize bağlı veya bize dayalı olarak da çıkmıyor. Bu nedenle planlarımızı farklı senaryolar üzerine yapmamız gerekiyor. Geleceğe daha sağlıklı adımlarla ilerleyebilmek için yönetim şeklimizi buna entegre etmeliyiz. Planların bozulmadığı, senaryonun değiştiği bir çözüm uygulanırsa hem daha az yorulur hem de daha az hayal kırıklığı yaşarız” diye konuştu.

“Yönetmekte en zorlandığımız kriz Covid oldu”

Turizm sektörünün yönetmekte en zorlandığı krizin Covid olduğunu belirten Tonbul, “2-3 ay süreceğini beklerken, 2 sene boyunca süren bir kriz yönettik. Alınan teşvik ve desteklerle hareket ettik. Destekler kalkınca da herkesin kendi yolunu çizdiği, kendi normalleşmesinin başlamak zorunda olduğu bir döneme girdik. İyi ki o zaman 2-3 ay sonra normale döneriz umudu içindeymişiz. 2 yıl süreceğini bilseydik aynı şekilde ilerlemezdik” ifadelerini kullandı.

“Her zaman dayağı ilk yiyen sektör turizm oluyor”

Türkiye turizminin hem sayısal hem de faaliyetler açısından şampiyonlar liginde olduğunu, bu nedenle turizm sektörünün bundan sonra meydana gelebilecek krizlerden daha fazla etkileneceğini kaydeden Tonbul “Turizm aynı zaman da hem politik hem de ekonomik olarak çok önemli bir kalkınma aracı. Ülkenin en önemli gelir kalemlerinden birisi. Rus uçakları haberinde de olduğu gibi turizm her zaman ilk dayağı yiyen sektör oluyor ve olmaya devam edecek. Çünkü turizm sektörünün ekonomik ve politik değerinin artık farkına varıldı.” diye konuştu.

“Nicelikten niteliğe...”

Nicelikten niteliğe evrilen bir turizm kurgulayabilmek için sektörü bu noktaya getiren şeyin onu burada tutmaya ve iler taşımaya yetmeyeceğini anlamak gerektiğine dikkat çeken Tonbul “Ülkenin cari açığını kapatan bir sektörün kendisini yok etmeden, tüketmeden ileriye ve geleceğe hazırlayabilmesi için kendi yasasına sahip olması gerekiyor. 80’li yıllarda yazılmış ve kendisini yenileyememiş turizm teşvik yasaları ile geleceğin turizmini tasarlayabileceğimizi düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.



Bu Haber 21.03.2023 - 09:16:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • 3 yildiz

    Ahmet almaz 23.03.2023 - 01:21

    Cok dogru. Turkiye de Yunanistan gibi 3 yildizli aile isletmeleri artmali. Hem krizlere dayanikli hem cevre dostu hemde fabrika sanayi tipi 1000 odali oteller devri geciyir. Ama bizde 3 -2 yildiz oteller residans oluyor

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.