EasyJet tarihi zarar açıkladı, işte yaşanan kayıp

EasyJet tarihi zarar açıkladı, işte yaşanan kayıp
İngiliz hava yolu şirketi ve tur operatörü EasyJet, koronavirüs nedeniyle tarihi bir zarar açıkladı.

TurizmGüncel - Dış Haberler

İngiltere'nin önde gelen hava yolu şirketi ve tur operatörü EasyJet, eylül ayının sonunda biten mali yılda yaşadığı kaybı açıkladı. İngiltere'deki kilitlenmeler nedeniyle tüm filosunu 11 hafta yerde yatıran, sonrasında ise sınırlı operasyon yapabilen EasyJet'in mali yıldaki toplam kaybı 1,3 milyar pound (1 milyar 720 milyon dolar - 13,4 milyar TL) oldu.

Yolcu sayısı yarıya düştü

Toplam geliri yüzde 53 düşüşle 6,4 milyar pounddan 3 milyar pounda gerileyen EasyJet'in yolcu sayısı ise 105 milyondan 55,1 milyona geriledi. Geçtiğimiz yıl 430 milyon pound kar açıklayan şirketin İngiltere'deki yolcu sayısı ise 96,1 milyondan 48,1 milyona düştü.

Müşterilere 250 milyon poundluk uçuş kuponu dağıttı

Pandemi nedeniyle yapılamayan uçuşlar için müşterilere 250 milyon pound ''uçuş kuponu'' veren EasyJet, iş gücünü de yüzde 30 oranında azalttı.

‘’En hızlı dönüş paket turlarda yaşanacak’’

Pandemi sonrası en hızlı dönüşün paket tatillerinde yaşanacağını açıklayan EasyJet'in tur operatörü EasyJet Holidays, mevcut durumda pek çok müşterinin kendilerine daha fazla kesinlik sağlayacak bir paket turun peşinde olduğuna dikkat çekti.

‘’2021 rezervasyonları geçen yılki seviyenin üstünde’’

2021 rezervasyonlarının şu anda önceki yılın üstünde olduğunu açıklayan şirket, ''Geleneksel tur operatörlüğü yapan rakiplerimizin çoğu büyük sabit taban fiyatlar ve mali yükümlülükleri nedeniyle baskı altında. Online tur operatörleri ise Covid-19 döneminde müşteri hizmetleri konusunda başarısız oldu, bir dizi online acente iflas etti.'' denildi.

Borçların vadesini uzatacak

EasyJet'in pandeminin başlangıcından bu yana 3,1 milyar pound gelir elde ettiğini ve 600 milyon pound hükümet desteği aldığını açıklayan şirket, Covid Kurumsal Finansman Kredisi (CCFF) kapsamında aldığı kredileri uzatmak için İngiltere Merkez Bankası ve Hazine Müsteşarlığı ile görüşerek uzatmayı planladığı ifade edildi. Buna göre borcun 300 milyon poundu 2021 yılının mart ayında, 300 milyon poundu ise 2022 yılının kasım ayında ödenecek.

''2021'in birinci çeyreğinde kapasitemizin ancak yüzde 20'sini kullanabiliriz''

EasyJet CEO'su Johan Lundgren, 2019-20 dönemi mali bilançosuna ilişkin şunları söyledi:

''EsyJet ekibinin 2020 yılının zorluklarıyla mücadeledeki performanslarıyla gurur duyuyorum. Kayıpları minimize etmek için sağlam ve kararlı bir duruş sergiledik. Nakit çıkışını azalttık ve tarihimizdeki en büyük maliyet düşüşüne ve yeniden yapılandırma programını başlattık.

Pandeminin etkisine dayanan EasyJet, krizden güçlü bir şekilde çıkmak için benzersiz bir temele sahip. 2021 yılının ilk çeyreğinde de mevcut kapasitenin yüzde 20'sinden fazlasının kullanamamayı beklerken, kış döneminde nakit yaratmaya odaklanacağız. Talep geri döndüğünde ise kapasite hızla arttırmak için gereken esnek yapıyı koruyoruz.

Müşterilerimizin bizimle uçmak istediğini ve talebin güçlü olduğun biliyoruz. Karantinanın kaldırılmasının ardından Kanarya Adaları talebinin yüzde 900 artması da bunu gösteriyor. Bu talebe, 24 saat içinde 180 bin koltuk planlayarak cevap verdik.''



Bu Haber 17.11.2020 - 15:00:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.