Emir Hepoğlu

Durum tespiti

Durum tespiti

Kaç zamandır yollardayım. Soranlara turnedeyim işte, konserler filan, albüm kayıtları vesaire şeklinde cevap veriyor, kendimce dalga geçiyorum. Dile kolay, Antalya Havalimanı çıkışında leyleği havada göreli tam 1 gün, 2 yıl olmuş. İşte ogün bugündür deli dana misali döne döne dolaşmaktayım memleketi, bir uçtan diğerine.

Öyle boşu boşuna da dolaşmıyorum elbette. Tamam işimiz gücümüz var, boşumuz yok eyvallah da, gözlem kabiliyetimizde baki çok şükür. Çevremize bakıyoruz ama boş boş değil, anlamaya çalışarak, irdeleyerek, kanaat getirerek yorumluyoruz olanları. Bizim memlekette adettendir, çok gülen adam pek ciddiye alınmaz. Belli bir yaşa kadar fırlama, sonrasında eğlenceli çocuk, biraz daha yaşlanıp mevcut durumdan para kazanır hale gelince de ‘’ onun böyle olacağı evvelden belliydi zaten ‘’ muadili söylemler ortaya çıkar hakkınızda.

Kendimden pay biçiyorum, anladınız işte. Çok ve güzel gülmekle ünlü bendeniz işte bu nevi şahsına münhasır karakter grubuna girmekteyim. Bu vesile ile bir kısım gergin çok bilen tarafından pek ciddiye alınmadığım doğrudur (çok da tın). Ama bu demek değil ki kahkaham bol diye olan biteni görmemekteyim. Bilakis bakanlardan ve hatta olayı bizzat yaşayandan çok daha fazla vakıfım mevzuya.

Her neyse yine laf salatasını girişte bol tuttuk, uzatmadan sıcakları alalım ve elbette affınızı da dileyerek bodoslama konulara girelim, girelim ki sektöre davranışları ve yaptıkları ile zarar verenleri bilelim.

TEK BİR ŞEYİ DEĞİL, HER ŞEYİ BİLEN ADAM & KADIN

Böyle bir model yoktur, olamaz demeyin hemen. Vallahi de var, billahi de var, hem de iki kişi, biri erkek, diğeri dişi. Yaptıkları işler de de gayet de iyiler. Çevrelerinde bilirkişi olarak anılmak ruhlarını okşuyor. Kendilerini satmayı çok iyi beceriyorlar. Bu konuda kocaman bir alkış hak etmekteler. Çocukken ‘herbokolog’ olarak adlandırdığımız tiplerin konularında uzmanlaşmış halleri bir nevi. Turizme hizmet vermekte ve mümkünse her platformda gözükmekteler. Beni sinir eden yanları ne mi? Bildiğiniz kadarını konuşur, bilmediğiniz yerde susarsınız, ahkam kesmeye kalktığınızda ‘mort’ olma olasılığınız çok yüksektir. Risk almaya değmez, bilhassa karizmayı çizdirmek istemiyorsanız.

Ancak bu arkadaşlar o kadar fütursuzca hareket ediyorlar ki, mümkün olan her durumda, efendim o işin aslı şöyledir, bunu böyle halletmek daha doğrudur, hayır siz yanlış biliyorsunuz bu böyle olur, diğer türlü büyük hata olur şeklinde istemsiz fikir belirtiyorlar. Onlar işi çözemedi ama herkes arkalarından konuşmakta, atma Recep din kardeşiyiz hesabı. Bu tayfayı nerede mi buluruz diye soruyorsanız her ikisi de Antalya ikametinde ancak çoğunlukla yollardalar. Zira beyinlerini yiyecekleri turizm insanı kalmadı güneyde (ya da artık millet artık bunların safsatalarını yemiyor)

KURUMSAL TERBİYESİZLİK

Tamam kocaman bir yapının parçası olmak çok havalı, eyvallah bu kadarını anlayabilirim. Ama markayla hava atılmasına, destek atan firmaların bu vesileyle ezilmesine karşıyım.

Hande- Emir bey merhaba, ben Mikonos Spa Conveintion & Zart Zurt Resorts’den arıyorum adım Hande, nasılsınız?

BEN- Teşekkür ederim Hande hanım, sizi sormalı?

HANDE- Teşekkürler Emir bey, sizden çalışmalarınızla ilgili detaylı bilgi ve fiyat teklifi rica ediyoruz.

BEN- Memnuniyetle Hande hanım. Bana iletişim bilgilerinizi yollayın ilk fırsatta yollarım detayları size.

Aradan geçen birkaç günün ardından;

HANDE- Emir bey merhaba, ben Hande sizden beklediğimiz teklif hala ulaşmadı bize. Biliyorsunuz biz Mikonos Spa Convention olarak sektörde çok mühim bir yere sahibiz. Bizimle çalışmak size iyi bir referans olacaktır.

BEN- Hande hanım, biraz yoğunluğum var ilk fırsatta yollarım. Ayrıca sektörde ne kadar yer kapladığınız zerre kadar umurumda değil deyip savuşturdum çitlembik Handeyi. Zira antremanlıyım, benle birlikte birkaç firmadan daha teklif alacak, sonuçta da aslında daha önceden kararı alınmış firmayla çalışacaklardır. Bu hep böyle olur.

Sonraki 2 gün içerisinde tam 8 kez beni arayan Hande sonuç alamayınca çıldırmış olacak bana çemkirmeye başladı. Daha önceki deneyimlerime istinaden her sezon öncesi teklif isteyen ve asla hizmet almayan markaların bir listesi var yatak odamın duvarında (Adriana Lima’nın boydan mayolu posterinin hemen yanında). Telefonu kapatır kapatmaz duvara yanaştım ve beni arayanların o listede olduğunu teyit ettim. Sonrada kendi kendime gülerek oradan uzaklaştım.

Sonuç olarak sevgili Hande ve güzide tesisi ile çalışıyorum. Hak edene ağzının payını vermek ve haklı tepkimi onlara da doğrulatmak ise kestiğim fatura ile birlikte en büyük kazancım oldu. Bu Mikonos Resort nerede mi? Güney de bir yerlerde elbette.

ETGM

ETGM (ego tavan genel müdür). Bu tanımı bu anlatacağım arkadaş için yeni uydurdum. Oldum olası kendini çalıştığı marka üzerinden tanımlayanlara sinir olmuşumdur, bu anlattığım model onlardan işte. Bir holdinge bağlı turizm gurubunun bir otelinde hasbelkader yöneticilik yapmakta. Ancak adam kendini kaybetmiş, güç zehirlenmesi yaşıyor. Ne oldum delisi olmuş genç yaşta yazık. Tedaviye ihtiyacı var ama haberi yok. Gelene, geçene atarlı, yaşına, tecrübesine, çapına, donanımına bakmadan alayına gider yapıyor. Ona göre birinci ligde şu an. Bir sonraki adım devler ligi, az sebat, çok fırça, kıvamında yalakalık ve biraz da stresin ardından transferinin mümkün olabileceği kanaatinde zaar. Geçtiğimiz aylarda birkaç duayene arsızlık yapmış, bir ortamda konuşunca ortaya çıktı. Son kurbanı bendim, ama en belalısı olduğumdan habersiz. Yazıyorum işte, yetmez mi? (okuyacağını da biliyorum).

Bu bir durum tespiti yazısıdır ve devamı gelecektir. Turizm dünyasındaki mevcut olumlu gidişatın yanında, sektöre zarar veren durum ve karakterlerinde olduğu gerçeği arada sırada da olsa birileri tarafından yazılmalı, göz önüne getirilmelidir.


Bu Makale 27.05.2019 - 14:29:11 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Mert Ustun 29.05.2019 - 06:22

    Sizce, güney otellerinin insan ve hizmet kısmında yaşadıkları en büyük zorluk ve sıkıntı ne olabilir? Siz orada yönetici konumunda olsaydınız, neyi değiştirmek isterdiniz?

  • H.S 28.05.2019 - 05:59

    On numara yazı. Bravo

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.