'Dövizdeki artışlar turizmi etkilemiyor, faiz-kur sarmalından çıkılmalı'

'Dövizdeki artışlar turizmi etkilemiyor, faiz-kur sarmalından çıkılmalı'
Son dönemde ardı arkası kesilmeyen rekor döviz artışlarının bilançolara bakıldığında turizm sektörünü etkilemediğini öne süren Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa Genel Müdürü Tunç Batum, buna rağmen Türkiye’nin ‘ucuz ülke’ olarak algılanmasının önüne geçilmesi ve faiz - kur sarmalından mutlaka çıkılması gerektiğini ifade etti.


Yılbaşından bu yana Türk Lirasının döviz karşısında yüzde 18,5 değer kaybettiğini belirten Tunç Batum, ilk bakışta bu değer kaybının turizm sektörü için olumlu olarak algılandığını ifade etti.



Turizmde girdilerin TL, gelirlerin ise dolar/euro olması nedeniyle dövizdeki yükselişin turizmci için olumlu bir gelişme gibi algılandığına dikkat çeken Batum, bilançlarda her şeyin toz pembe göründüğünü belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

''Döviz kurlarındaki artış enflasyonu körüklüyor. Turizm yatırımcısının borcu veya borçlanması daha maliyetli hale geliyor. İşiniz her yıl reel faizler ve enflasyon oranında büyümeli ki bu negatif etkiyi sıfırlayabilesiniz. Bunu da kur artışından ummak yatırımcıyı çok yanlış bir sarmalın içine sürükler. Diğer bir konu da ucuz ülke algınızın kuvvetlenmesi. Her krizde veya paranın değer kaybında kişi başı elde ettiğimiz döviz girdisi düşüyor. Turizm iyiye gidiyor evet ancak bu faiz - kur sarmalından mutlaka çıkılmalı.’’


Bu Haber 14.05.2018 - 09:23:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.