Dolar ve euronun yükselişi durdurulamıyor

Dolar ve euronun yükselişi durdurulamıyor
Dolar kuru yeni haftanın ilk işlem gününde 5.18 TL'nin üzerini görürken, şu dakikalarda 5.17 TL'de seviyesinde hareket ediyor. Euro kuru ise 5.98 TL seviyesinde bulunuyor.


ABD-Türkiye ilişkilerindeki gerilim ve İran yaptırımlarının yarın yürürlüğe girecek olmasıyla yükselen dolar kuru, 5.1815 TL'yi gördü. Dolar saat 12.25 itibarıyla 5.1754 TL'de hareket ederken; 5.9926 TL'ye kadar yükselen euro kuru ise aynı dakikalarda 5.9835 TL'de bulunuyor.

 
Dolar kuru geçtiğimiz haftayı, beklentilerin altında gelen enflasyon verisi ve ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası gerileyerek 5.08 TL seviyesinden tamamlamıştı.
 
10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 19.83 seviyesine, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise 22.50 seviyesine yükseldi.
 
Dolar endeksi 95 puanın üzerindeki seyrini sürdürürken, aynı dakikalarda yüzde 10 yükselişle 95.13 seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi ise 1.1560 seviyelerinde...
 
'ABD İLİŞKİLERİNDEKİ SOMUT İYİLEŞME TAKİP EDİLECEK'

Hürriyet'ten Şenay Zeren'e konuşan Finans Uzmanı Emrah Ceylan, "Türk lirası, ABD-Türkiye ikili ilişkilerindeki gerilimin bitmesine yönelik somut bir gelişme olmaması ayrıca İran yaptırımlarının yarın yürürlüğe girecek olması nedeniyle değer kaybediyor. Geçtiğimiz haftadan beri dolar, Türk Lirası karşısında yüzde 5.36 yükseldi" şeklinde değerlendirdi.
 
Ceylan değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Ayrıca Tükiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) priminin 300 baz puanın üzerinde olması doların 5 TL'nin üzerine yukarı yönlü hareketini destekliyor. Özellikle ABD ilişkilerinde somut iyileşmenin gözlenmesi yönündeki gelişmeleri piyasalar yakından bekliyor. Bu yönde net adımların gerçekleşmesi halinde kurdaki stresin ve hassasiyetinin azalacağını düşünüyorum. Ancak bu süreçte ABD’nin ticaret politikası nedeniyle gelişen ülke para birimlerindeki düşüşün yılın geri kalanında ve 2019 yılında da devam edebilir. Hem İran yaptırımının sonuçlarını hem de ABD’nin ticaret savaşlarındaki hamlelerini yakından takip edeceğiz."


Bu Haber 06.08.2018 - 13:04:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.