Savaş Daş

Dışişleri Bakanlığının açıklaması Rusya’da işleri iyice zora sokacak

Dışişleri Bakanlığının açıklaması Rusya’da işleri iyice zora sokacak
Dışişleri Bakanlığının ‘Kırım Tatar ve Çerkes sürgünleri’ açıklaması, Rusya’da işleri zora soktu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç’in ‘Kırım Tatar ve Çerkes sürgünlerinin yıldönümleri hakkında yaptığı açıklama, halihazırda uçuşların yasak olduğu Rusya’da işleri iyice zorlaştırdı. Bilgiç’in açıklamasında Kırım’ın ilhakına ve 157 yıl önceki Çerkes sürgününe vurgu yapılıyor ve ‘soydaşlarımızın yanındayız’ mesajı veriliyor.

Rus Dışişlerinden sert ve imalı yanıt

Dışişleri Bakanlığının bu açıklamasına Rusya’dan çok sert bir yanıt geldi. Rus Dışişleri Sözcüsü Maria Zaharova, Ankara'nın bu tür söylemlere devam etmesi halinde Rusya'nın Türkiye'deki benzer sorunlara dikkat çekmek durumunda kalacağını söyledi. Zaharova, "Biz bunu yapmak istemiyoruz, bu nedenle Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın bizi duyacağını umuyorum. Türk siyasetçilerin, etnik faktörü, en başta etnik grupların çıkarlarına darbe vuran, jeopolitik oyun aracı olarak kullanmaktan vazgeçme zamanı çoktan geldi." ifadelerini kullandı.

Zaharova’nın bu açıklamasının, 2015’te yaşanan uçak krizinden bu yana Rusya’nın Türkiye’ye dönük en sert açıklaması olduğuna dair yorumlar da yapılıyor.

Dışişleri Bakanlığının yaptığı açıklamadan iki sonuç çıkarılabilir: ya Rusya turizm pazarından tamamen umut kesildi ya da sorunların çözülüp uçuşların başlamaması için ellerinden geleni yapıyorlar.

Türkiye’ye uçuş yasağı getirilme nedeninin Covid-19’dan ziyade Türkiye’nin Ukrayna politikası ile ilgili olduğu geniş bir çevre tarafından dillendirilirken, yapılan açıklama gerilimi daha da artırdı.

Birkaç gün önce Türkiye Rusya’yı ziyaret etmişti

Daha birkaç gün önce Kültür ve Turizm Bakanı ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Rusya’daydı. İki yetkili, Rus muhatapları ile toplantılar yaptı, uçuşların yeniden başlaması için bir takvim oluşturmaya çalıştı. Kültür ve Turizm Bakanı, Rusya’dan bir heyetin Türkiye’ye geleceğini ve güvenli turizm adına alınan önlemleri yerinde inceleyeceğini söyledi. Ancak şu aşamada bırakın uçuşların ne zaman başlayacağını, heyetin ne zaman geleceği bile belli değil. Yapılan görüşmelerden henüz net bir sonuç alınmadan, Dışişleri Bakanlığının yaptığı bu açıklaöma ilişkileri iyice gerecek.

Mısır örneği: İşimiz Rus heyetin hazırlayacağı rapora kaldıysa...

‘’Rus heyet’’ deyince akıllara ister istemez Mısır geliyor. 2015’te Rus yolcu uçağının düşürülmesinin ardından Rusya bu ülkeye tüm uçuşları durdurmuştu. Mısır, havalimanlarında güvenliği sağlamak adına büyük çalışmalar yaptı, her seferinde Rus heyet Mısır’ı ziyaret etti, alınan önlemlerle ilgili raporlar hazırladı... Ancak uçuşlar bir türlü başlamadı. Ta ki Putin, Türkiye uçuşlarını durdurup, hemen devamında Mısır’a uçuş izni verene kadar. Mısır örneği bize, iki ülke arasındaki siyasi sorunlar çözülmediği sürece gelecek Rus heyetlerin ve onların hazırlayacağı raporların bir anlam ifade etmediğini gösterdi. Yani iş Rus heyetin hazırlayacağı rapora kaldıysa işimiz zor...

Normal sezonlarda bile sağlıksız bir pazar yapısına (Rusya-Almanya) sahip olan Antalya’nın, koronanın darbe vurduğu bir süreci Rusya pazarı olmadan nasıl atlatacağı, direkt veya dolaylı olarak bu pazarla çalışan binlerce işletme ile bu işletmelerde çalışan on binlerce insanın ne olacağı merak konusu.

Tüm bunlar olurken, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy ile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Antalya-Belek’te uluslararası misyon temsilcilerini ağırlıyor. Yapılan açıklamaya göre misafirler, otellerdeki ‘güvenli turizm’ uygulamalarını deneyimleyecek.


Bu Makale 22.05.2021 - 10:45:19 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Viral ciftci 24.05.2021 - 08:51

    Hotel yine erteledi. Sera tarla isi bakiyorum artik

  • Arif 23.05.2021 - 11:31

    https://www.hurriyet.com.tr/dunya/rusya-disisleri-bakanligi-dis-turizm-icin-erken-41815945

  • bilgehan karadayı 23.05.2021 - 01:29

    biz yandık diyoruz ,hala üstümüze benzin döküyorlar ... bu nasıl bir kısır döngüdür ben anlamadım arkadaşlar ... eğer yukardakiler turizmi bitirmek istiyorlarsa ,bunun farklı yollarıda var ....çıkarsın dersin yurt dışından turist olmayacak ,kapatırsın otelleri ve acentaları ,herkes kendine başka bir yol çizer ... bu ne kardeşim ? böyle bir siyaset ve politika mı olur ? bunlar turizmi iç piyasa gibi düşünüyor ...

  • bilgehan karadayı 23.05.2021 - 12:40

    :)))) biz ne zaman düzelecek diye bekliyoruz , bunlar zaten kötü halde giden durumu daha da kötüleştirmek için ellerinden geleni yapıyorlar :)))) ama bunun bedeli çok ağır olur !!!!! hem turizmcilere hem devletimize !!

  • bilgehan karadayı 23.05.2021 - 12:31

    :))))))))) artık sadece gülüyoruz bunların haline :)))))))))))

  • Arif 23.05.2021 - 12:00

    https://www.hurriyet.com.tr/dunya/rusya-disisleri-bakanligi-dis-turizm-icin-erken-41815945 Viral çiftci kardeş bende bir turizmci olarak 1 yılı aşkın süre çalışmıyorum.kastettiğim üstteki link de.adamlar bıktırdı artık. Biz agzımızla kuş tutsak gönderemeyecek

  • Viral ciftci 22.05.2021 - 09:46

    Arkadaslar ruslar nereye giderse gitsinler diyorsunuz tok acin halinden anlamaz.suan 1 hazirani bekliyoruz hotel garsonlari olarak. Hergun cevremizde konusuyoruz eger rusya acmazsa hotelimiz acmayacak ve intihara kadar yolu var artik.2 senedir parasiz issizlik acitarak olduruyor bizi. Sizin icin hava hos yok gelmesin ruslar ozaman kim gelecek? Eskorrt Ukraine lari bekleyene kadar ohoo.

  • Arif 22.05.2021 - 04:30

    Asıl biz Rusya ya turizm yasağı getirmeliyiz .Nereye giderlerse gitsinler. Ha illa Türkiye ye gelmek isterlerse ikinci sınıf insan muamelesi yapalım ve daha fazla ödeme talep edelim.Bu nedir ya çocuk gibi yok turist yollamam yok domates biber almam,hayır almasa tamam ama gümrükte bekletip çürüdükten sonra geriye yolluyor bide..bunlarla iş yapılmaz

  • Deniz Kösetaşı 22.05.2021 - 04:22

    Türkiye'nin Ukrayna ve Kırım meselesine neden bu akdar dahil olduğunu bilen var mı?

  • Mehmet Biçer 22.05.2021 - 04:16

    Aşağıdaki gerçeği önce öğrenelim ve buna göre yorum yapalım; Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin resmi sonucu, yüzde 83 seçmen katılımıyla bölgenin Rusya'ya bağlanması için %97 oy verildi ve Sivastopol yerel yönetimi için de %89'luk bir seçmen katılımıyla bölgenin Rusya'ya bağlanması için %97 oranında oy verildi.

  • kerem 22.05.2021 - 01:44

    Bir kere de golge etmeyin...

  • Mert 22.05.2021 - 12:59

    Gayet yerinde bir açıklama destekliyorum. Ruslara en başından güvenmek bir hataydı böyle bir Turizm politikası olamaz. Ruslar mızıkçı çocuklar gibi her yıl nazlanıyor. Putin güvenilmeyecek bir karakter. Ruslara bağlı Turizme hayır demenin vakti geldi artık.

  • sedat 22.05.2021 - 11:39

    daha ne kadar karışacaklar ki, bu kadar iki yüzlü bir devlet olabilir mi, o marina denen zat tarihini de mi bilmiyor, rusya 1995 te ermeni soykırımını kabul ederek içişlerimize karışmadı mı, moskovada terör örgütü için ofis açmadı mı bırakın artık rus turist sevdasını, nereye isterlerse gitsinler yeter her sene domatese ambargo turiste ambargo, turist göndermeme bir siyasi araç malzemesi olabilir mi? böyle devlet yönetilir mi, mısır turizmi 7 yıl oldu belki battı mı dahada güçlenerek çıkıyor, bu kadar aciz olup bunu haber bile yapıyorsunuz ya, birde yazı üstüne yazılar yazılıyor yazık çok yazık

Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.