Dinçer Sarıkaya: Personeller aldıkları maaşla kiraları bile zor karşılıyor

Dinçer Sarıkaya: Personeller aldıkları maaşla kiraları bile zor karşılıyor

Yaşanan olumsuzların yavaş yavaş biteceğini belirten Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Dinçer Sarıkaya, Mayıs ayı sonunda yüzde 60-70’lere varan doluluklara ulaştıklarını açıkladı. Sarıkaya ayrıca ne kadar zam yapılsa da personelin aldıkları maaşla kiralarını bile ödemekte zorlandığını söyledi.


Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı Dinçer Sarıkaya yaklaşan turizm sezonunu ve turizmdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Rezervasyonların yavaş yavaş ivme kazandığını belirten Sarıkaya “2020 yılından bu yana gelen olumsuzlukların yavaş yavaş biteceğine inanıyoruz. Şu anda Türkiye’nin önünde önemli günler var. Özellikle 14 Mayıs’taki seçimler önemli. Bu seçimleri yurt dışındaki ülkeler de yakinen takip ediyorlar. Dolayısı ile bu durum turizmi de etkiliyor. Şu an gelen rezervasyonlar hafif hafif ivme kazanmaya başladı. Mayıs ayı sonunda yüzde 60-70’lere varan doluluklara ulaştık. Turizm yurt dışında da olumlu bir hava esip insanların tatillerini yapmak için karar verdikleri bir ortama hazırlanmış gibi görünüyor.” açıklamasını yaptı.

“Koyulan hedefler ulaşılamayacak hedefler değil”

Otel çalışanlarının aldıkları maaş ile kiralarını bile zor karşıladıklarını ifade eden Sarıkaya, “Antalya olarak sezona hazırız. Şu ana kadar tüm otellerimiz sezona hazır ama bazı otellerimiz henüz açmadılar. Kısmen inşaatı devam eden otellerimiz var. Onlarda sanırım haziran bayı itibariyle açacaklar. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un verdiği hedefler var. Bunların ulaşılmayacak hedefler değil diye düşünüyorum. 60 milyon turist, 56 milyar gelir sağlanması mümkün. Bu gelir ve turist sayısı son 3.5 aya yayılacak.  Bunların yanında bazı olumsuzluklar da var. Gelirle harcamanın arasındaki makasın açılması hem çalışanımız hem de işverenimizi olumsuz etkiliyor. Dolayısı ile bunlar da oturana kadar biraz mücadelemiz olacak gibi görünüyor. Bu dönemde özellikle çok belirgin maaş artışları yapıldı. Asgari ücretin belirlenmesinden sonra, dengeyi durmak için tüm tesislerde buna dahil olarak kendi personeline ciddi, hatırı sayılır zamlar yaptı. Ama yine de buna rağmen makaslar açılıyor. Özellikle kendi imkanları ile konaklayan otel çalışanları aldıkları maaş ve verdikleri kiralar ile bunu karşılayamıyorlar. Şu anda lojmanda kalan personel daha avantajlı duruma geldi. Bu durumun bir düzene oturması için tüm tesisler, işverenler çalışıyor. Umarım bu sorunları kısa sürede atlatırız. Tabi sorunun kaynağı öncelikle gelir düzeyimiz.” ifadelerini kullandı.

"İyi bir sezon geçireceğimizi ümit ediyoruz"

Ekim ayından sonra Antalya’da bazı otellerin açık kalarak sezonu devam ettireceğini açıklayan Sarıkaya, “Turist anlamında bizim planladığımız gelirin üzerine çıkmaya başladık. Dolayısı ile küçük de olsa yüzde 10 ile yüzde 20’ler arasında fiyat artışları oldu bu sene. Bu durum olumlu etkileyecektir. Ama buna paralel olarak giderlerimiz de yükseliyor. Sezon sonuna doğru bakalım bu makası iyice daraltıp, kar oranını yükseltebilecek miyiz? Tabi Antalya’da en çok konuştuğumuz konu, sezonun uzatılması konusu. Bununla ilgili çeşitli toplantılar yapılıyor. Özellikle alternatif turizm kanallarının da Antalya’da, Kemer’de geliştirilmesi konusunda çalışmalarımız var. Mevsim buna izin veriyor. Mevsimin uygun gitmesi, sezonun da uzamasına neden olacaktır. Ekim ayından sonra toplantı grupları ile bazı otellerimiz açık olarak sezonu devam ettirecek. İyi bir sezon geçireceğimizi ümit ediyoruz. Aynı zamanda temennimiz de herkesin başarılı bir sezon geçirmesi” şeklinde konuştu



Bu Haber 06.05.2023 - 13:51:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Patronlar acımasız genel müdürler gaddar

    Ebru Gençtürk 06.05.2023 - 05:46

    ne biçim para kazanıyolar ama sadece kendilerini düşünüp paylaşmıyorlar! biz de modern köle olarak hayatımızı yaşamaya devam edelom. çok üzücü yakında hiçbir personel buralarda çalışmayacak!

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.