Dimitris Manikis: 9 bin 100 otelin hiçbiri bize ait değil

Dimitris Manikis: 9 bin 100 otelin hiçbiri bize ait değil

Wyndham Hotels & Resorts EMEA Başkanı Dimitris Manikis, franchising modelini ilk defa Türkiye’ye getirdiklerini ve Türkiye’nin şirket için beşinci büyük pazar haline geldiğini söyledi.


Turizm Güncel

Wyndham Hotels & Resorts EMEA Başkanı Dimitris Manikis, TIF 2023 kapsamında düzenlenen ‘Franchise Avantajları ve Girişimcilere Sağladığı Katmadeğer’ isimli panelde konuştu.

Türkiye’nin Wyndham için beşinci büyük pazar olduğunu söyleyen Manikis, “95 ten fazla ülkede 9 bin 100’ün üzerinde otelimiz var. 6 bin tane otel sahibemiz var. Markalarla iş yapıyoruz ama asıl gücümüz buradan geliyor. Türkiye’ye teşekkür etmek istiyorum. Türkiye’deki en büyük otel markası şirketiyiz. 100 otelimiz var. Türkiye son 12 yılda bizim için çok önemli bir pazar oldu. Türkiye beşinci en büyük pazar Wynhdam için ve bu inanılmaz bir başarı.  10 yıl önce çok küçük bir varlığımız vardı.  Bunu iki sebepten başarabildik. Harika otellerimiz ve harika otel sahiplerimiz var. Son on yıl içerisinde Türkiye uluslararası pazarda çok ciddi bir şekilde yükseldi. Varış noktası açısından en büyük ülkelerden biri. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığının tanıtım faaliyetlerini çok başarılı buluyorum. Bu tanıtımlar bizim de çok işimize yarıyor.” şeklinde konuştu.

“Franchising modelini Türkiye’ye biz getirdik”

Franchising modelini Türkiye’ye Wyndham’ın getirdiğini belirten Manikis, “Franchising neden bizim için bu kadar önemli? Aslında franchising modelini Türkiye’ye biz getirdik. 2 marka vardı. Dedeman ve Divan. Onlar bir ekol başlatmışlardı. Yerel markalar buradaki temelleri attılar. O insanları eğittiler ve o insanlar farklı yerlerde genel müdür oldu. Yurt dışında Türk genel müdür sayısı oldukça yüksek. Sizin eğittiğiniz harika bir grup insan tarafından bunlar ortaya konuldu ve bunlar dünyanın çeşitli yerlerinde çalışıyorlar. En önemlisi franchise modeli geçtiğimiz yıllarda Türkiye’ye inanılmaz miktarda istihdam yarattı. Bu insanlar franchisingi başlattı. Wyhndam’ın franchisingi Türkiye’ye getirmesi ile işletmeciler diğer sektörlerden kayıp otel sektörüne geçti.  Bu insanlar inanılmaz mülkler inşa ettiklerinde bir şekilde uluslararası markalar için ihtiyaç yarattılar. Bizlerde franchisingde uzmanız. Dolayısıyla franchising Türkiye’de doğru otel sahibi doğru marka doğru müdür bir araya geldiğinde gelişti.” ifadelerini kullandı.

“15 yıl içerisinde franchising en hızlı büyüyen trendlerden oldu”

9 bin 100 otelden hiçbirinin kendilerine ait olmadığı bilgisini veren Manikis, “9 bin 100 otelimiz var ama bunların içersinden sahip olduğumuz otel sayısı sıfır. 15 yıl içerisinde franchising en hızlı büyüyen trendlerden oldu. Piyasaya daha fazla yetenek geldiği zaman daha fazla kişi bu modele geçecek. Bir kere milyonlarca üyesi olan tedarikçilere ve teknolojiye erişim sağlıyoruz. Teknolojiye çok yatırım yapıyoruz. BookingCom’un bile Google’a harcadığı para 5,1 milyar dolar. Hiç kimse bu rakama erişemez.” açıklamasında bulundu.

“Koronavirüsten beri sürdürebilirlik kelimesinin geçmediği bir toplantıya gitmedim”

Katıldığı her toplantıda sürdürülebilirlik konusunun işlendiğini ifade eden Manikis, “Üyeleri ve müşterileri ülkeye getirmenin yeni yollarına yatırım yapıyoruz.  İnovasyon, istihdam ve sürdürebilirlik konularına ağırlık veriyoruz. Koronavirüsten beri sürdürebilirlik kelimesinin geçmediği bir toplantıya gitmedim. Bizim ise Wyhdm Green markamız var. Bu sayede otel sahiplerinin sürdürülebilir bir gelecek inşa etmelerini sağlıyoruz.” dedi.

“Biz dünyanın en iyi sektörüyüz”

Otelciliğin en iyi sektör olduğuna dikkat çeken Manikis, “Her bir misafirperverlik sektörü modelinin çok yüksek potansiyeli var. Çünkü bu sektör bitmeyecek. Misafirperverlik her zamankinden daha güçlü. Tatil lüks değil bir ihtiyaç. Ben bu kadar heyecan duyduğumu hiçbir zaman görmedim. Olabilecek en iyi sektör bu. Biz dünyanın en iyi sektörüyüz Her ne olursa olsun burada kalmaya devam edeceği. Bu sektör hiç olmadığı kadar büyüyecek.” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde 350 milyon Hintlinin seyahat etmedikleri yerlere seyahat edeceğini söyleyen Manikis, bu 350 milyon Hintli için talep oluşturdukları bilgisini verdi.



Bu Haber 30.11.2023 - 16:52:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.