Dikat! O oteller konaklama vergisini cebinden ödeyebilir

Dikat! O oteller konaklama vergisini cebinden ödeyebilir

Uygulaması ertelenen konaklama vergisi 1 Ocak 2023’ten itibaren alınmaya başlayacak. Paket tur müşterisi ağırlayan oteller ise bu vergiyi cebinden ödemek zorunda kalabilir.


Turizm Güncel

'Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği Taslağı'na göre otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, yayla evi gibi konaklama merkezlerinden alınacak olan yüzde 2 konaklama vergisi, 1 Ocak 2023’ten itibaren yürürlüğe giriyor. Konaklama merkezleri bu tarihten itibaren müşteriden tahsil ettikleri bedelin yüzde 2’sini konaklama vergisi olarak merkezi idareye ödeyecek.

Sözleşmede ve paket tur sözleşmesinde yazmıyorsa...

Öte yandan, özellikle yurt dışından paket tur müşterisi ağırlayan otellerin söz konusu yüzde 2’lik payı cebinden ödemek zorunda kalabileceği belirtiliyor. Turizm Güncel’e değerlendirme yapan sektör uzmanları “Yurt dışındaki tur operatörleri ile çalışan oteller sözleşmelerine yüzde 2’lik payın misafirden alınacağına dair madde koymadıysa bu tutarı cebinden ödemek zorunda kalabilir. Çünkü yabancı misafir de paket sözleşmesinde yazmadığı için böyle bir payı ödemek istemeyecektir. Çünkü paket tur tüm giderler dahil olarak satılıyor.” uyarısında bulundu.

Konaklama vergisi düşülerek fatura kesilecek

Sözleşmede bulunması durumunda ise otelcinin konaklama vergisini düşerek acenteye fatura keseceği ifade ediliyor. Diğer münferit misafirlerin konaklama vergisi ise otel tarafından tahsil edilecek.

Konaklama hizmeti ile beraber sunulan hizmetler vergiye dahilken, konaklama harici (konaklama içermeyen düğün, nişan, toplantı vb) hizmetler vergiden muaf olacak.



Bu Haber 11.10.2022 - 10:46:07 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.