Devlet konaklama vergisinden ne kadar gelir bekliyor?

Devlet konaklama vergisinden ne kadar gelir bekliyor?

Meclis’e sunulan 2023 bütçesinde konaklama vergisinden beklenen gelir de yer aldı.


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy döneminde sektöre getirilen iki vergiden biri olan Konaklama Vergisi (Diğeri TGA Payı) 1 Ocak 2023 yılından itibaren toplanmaya başlanacak. Konaklama bedelinin yüzde 2’si oranında alınacak vergi, Meclis’e sunulan 2023 bütçesinin gelir kalemindeki yerini aldı.

2023 hedefi 2,3 milyar lira

Bütçede yer alan detaylara göre kamu, 2023 yılında konaklama vergisinden 2,3 milyar lira gelir elde etmeyi hedefliyor. Söz konusu miktarın 2024 yılından 2.9 milyar liraya, 2025 yılında da 3.4 milyar liraya ulaşması bekleniyor.

Avrupa'da toplanan konaklama vergisi yerel yönetimlere gidiyor

Türkiye’de toplanacak olan konaklama vergisi, dünyadaki uygulamaların aksine, yerel yönetimlere değil merkezi hükümete gidiyor. Avrupa örneğinde yerel yönetimlere aktarılan konaklama vergisi, şehirlerdeli turizm kaynaklı tahribatları gidermek, şehrlerin alt yapılarını iyileştirmek ve şehrin/bölgenin turizmini geliştirmek için kullanılıyor.



Bu Haber 19.10.2022 - 13:14:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • hayırlı olsun

    otelci 19.10.2022 - 01:45

    Herşey çok iyi çok güzel de bu otelcilerin bu kadar çok vergi ile işleri nasıl olacak yükleyin bakalım .bu yükleri otelciler nereye kadar taşıyacaklar. bunu ülkeye girişte alsanız da bu yükü otelci ile misafiri karşı karşıya gelmeden çözseniz nasıl olur . bir diğer konuda toplanan bu konaklama vergileri konaklanan yerlerin yerel yönetimlerine verilsede bunlar bölgelerinin eksikliklerini yapsalar bölgenin gelişmesine katkıları olsa daha iyi olmaz mı ? yurtdışında bu vergiler toplanan yerlerde ki yerel yönetimler tarafından alt yapı arıtma ve çevreyi güzelleştirme konularında kullanılmakta (merkeze gidenlerin akibeti ne olduğu belli değil) tanıtma paralarının ne olduğu gibi (turizm bakanlığı ne yapar otelciler olmasa esas görevi değil mi tanıtım ayrıca yurtdışı TURİZM ATEŞELERİ ne yapıyorlar tanıtım için yalnız bakanların ülkelerine geldiklerinde karşılama ve uğurlama görevini mi üstlenmiş durumdalar. Allahtan otelciler varda bunlar oluyor. ya olmasalar. bindiğiniz dalı kesiyorsunuz haberiniz olsun.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.